Coada-calului – planta în care este concentrată toată farmacia naturii
Genul de plante din care face parte coada-calului este considerat cel mai vechi din lume. Existența lor pe terra datează din epoca Trisiac-Jurasic.
Se crede că aceste plante au crescut pe vremea dinozaurilor, cu 350 de milioane de ani în urmă. Pe atunci, înălțimea lor atingea 30 de metri.
Cuprins
Coada-calului înseamnă putere, rezistență, longevitate
Longevitatea impresionantă a acestor plante dă mărturie despre efectele lor fortifiante asupra organismului uman.
În general, plantele foarte vechi, unele cu o existență preistorică, au dezvoltat o capacitate formidabilă de a se adapta la factorii agresivi din natură și de a supraviețui în condiții neprielnice.
Rezistența lor formidabilă este transmisă oarecum și organismului uman.
Citește și – Coada calului – o plantă preistorică multi-vindecătoare
O singură specie de coada-calului este aprobată în scop medicinal. Este vorba despre Equisetum arvense. Acesta crește în Europa, Nordul Americii, Orientul Mijlociu și Asia.
Este una din cele mai bune plante medicinale pentru păstrarea sănătății și ferirea de boli.
„Dacă nu vrei să nu mai fii niciodată bolnav, să ai vreo boală cronică care să se supere, să ai întotdeauna coada-calului și coada-șoricelului în casă și nu vei suferi de nimic”.
Combate îmbătrânirea prematură și susține tinerețea corpului și starea de bine.
Regina plantelor medicinale
Coada-calului conține numeroși antioxidanți – flavonoide, glucozide flavone, acid cafeic, acid silicic, alcaloizi.
Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, diuretice, antibacteriene, remineralizante.
Poate fi considerată regina plantelor medicinale, spune un călugăr de la Mănăstirea Slănic din Argeș.
„Dacă ești undeva la munte, la câmpie și nu este nicio plantă medicinală dar ai planta asta, nu-ți mai trebuie nimic. Aici este toată farmacia, în această plantă”.
În medicina tradițională este folosit într-un număr mare de boli, de la edeme și afecțiuni renale și vezicale până la răni și arsuri.
Coada-calului ajută în artrită, osteoporoză, astm, oboseală cronică, dispepsie, constipație, boli de piele.
Un studiu din 2014 a arătat că această plantă modulează funcția celulelor imunocompetente inflamatorii și combate inflamația sistemică.
Cea mai bogată sursă de siliciu natural
Conține foarte mult siliciu. Acest mineral este esențial pentru construirea și menținerea țesutului conjunctiv, cartilajului, mușchilor, tendoanelor, pielii și osului.
„Ajută la reminarelizarea sistemului osos. Este antiinflamatoare. Este bună pentru stomac, pentru rinichi. dacă ai probleme cu nisip, pietre la rinichi, planta asta ajută la eliminare”.
Consumul de coada-calului este o formă simplă de a crește absorbția de calciu în corp și a preveni diverse boli care țin de structura corpului.
Planta însăși conține calciu, un mineral necesar pentru repararea și reconstruirea articulațiilor și țesuturilor conjunctive.
Coada-calului combate bolile osoase
Potrivit studiilor recente, coada-calului este direct implicată în producția de celule oase. Prin faptul că mărește rata de formare a țesutului osos, ea ajută la prevenirea și tratarea bolilor de oase, precum osteoporoză, osteoartrită sau artrită reumatoidă.
Este deosebit de utilă în repararea rupturilor de os. Foarte mulți autori recomandă coada-calului în fracturi.
Utilă în afecțiuni renale, vezicale, urinare, genitale
Datorită acțiunii sale diuretice puternice, coada-calului ajută rinichii să curețe sângele de toxine.
Ajută la eliminarea bacteriilor și toxinelor prin urină. Reduce nevoia urgentă de urinare. Tonifică sistemul urinar.
Citește și – Vindecări minunate cu coada-calului în cancere, noduli, boli urinare și ginecologice
Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea plantei ca diuretic în retenția de lichide și umflături sau edeme.
Coada-calului este utilă în gută și calculi renali, în special în pietrele formate din acid uric.
Vindecă pielea, fortifică părul
Siliciul pe care îl conține accelerează procesul de vindecare a rănilor. Planta are o acțiune hemostatică remarcabilă, prin care oprește sau reduce sângerările și hemoragiile.
Totodată, siliciul este important pentru sinteza colagenului. Acest lucru înseamnă că planta conferă forță și elasticitate pielii și părului.
Un srtudiu apărut în 2021 în „Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology” a dezvăluit că siliciul din coada-calului stimulează creșterea părului după 3-6 luni. Totodată, siliciul face părul lucios și rezistent la rupere și cădere.
Moduri de utilizare
Coada-calului poate fi consumată sub formă de ceai sau tinctură.
Pentru ceai, se folosesc 2-3 lingurițe de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se pot consuma câte 2 căni pe zi.
În ceea ce privește tinctura, doza recomandată este de 2-2 ml, de 2-3 ori pe zi.
Dacă vreți să folosiți coada-calului pentru păr, amestecați 3-4 picături de tinctură cu 2 linguri de ulei de cocos sau de măsline. Aplicați pasta pe scalp și masați. Stimulează creșterea.
Coada-calului poate fi folosită și sub formă de spălături, comprese sau băi de șezut. Acestea ajută în afecțiunile genito-urinare, tumori și cancere.
Precauții
Coada-calului poate fi ușor confundată cu o plantă toxică. Dacă nu ești un bun cunoscător al plantelor medicinale, cumpără planta de la un magazin cu profil naturist.
Citește – Barba ursului este toxică și poate fi confundată cu coada-calului – cum o deosebești
Surse articol:
1. TRINITAS TV, Rețete Mănăstirești, Ceaiul călugăresc din plante medicinale: https://www.youtube.com/watch?v=lsYdE0l7t5U&ab_channel=TRINITASTV
2. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Horsetail. [Updated 2022 Jul 25].Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK583202/
3. Gründemann, C., Lengen, K., Sauer, B. et al.Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med 14, 283 (2014). https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-283
4. Indigo Herbs, Horsetail Benefits: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/horsetail
5. Kevin Vanneste, Lieven Sterck, Alexander Andrew Myburg, Yves Van de Peer, Eshchar Mizrachi, Horsetails Are Ancient Polyploids: Evidence from Equisetum giganteum , The Plant Cell, Volume 27, Issue 6, June 2015, Pages 1567–1578, https://doi.org/10.1105/tpc.15.00157