Alimente și compuși care desfundă arterele blocate

Sângele este viața trupului și fără o circulație sangvină bună, organismul nu poate funcționa în parametri normali.

Fluxul sangvin poate fi obstrucționat de diverse evenimente, precum acumularea de lipide, de elemente fibroase sau de calcificare.

Alimente si compusi care desfunda arterele blocate

Alimente si compusi care desfunda arterele blocate: Brgfx

Toate acestea duc la îngustarea arterelor și formarea acelor plăci de aterom care îngreunează circulația sângelui și împiedică alimentarea organelor vitale cu sânge, oxigen și nutrienți.

Ateroscleroza este reversibilă

Ateroscleroza constituie principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare. La rândul lor, afecțiunile cardiovasculare sunt clasate pe primele locuri în topul celor mai mortale boli.

Persoanele cu artele înfundate sau obstrucționate sunt mai predispuse la accidente vasculare cerebrale.

Depunerile de colesterol pe pereții arterelor apar din cauza inflamației declanșate de corp în semn de apărare. Colesterolul este grăsimea care vindecă leziunile produse în pereții arteriali. Cauza este așadar inflamația, iar nu colesterolul crescut din dietă sau din corp.

Din păcate, ateroscleroza nu este simptomatică. Oamenii pot să aibă această afecțiune fără să știe, până când li se întâmplă un ACV sau un infarct.

Pentru a avea o circulație bună și o inimă sănătoasă, este esențial să avem grijă de arterele noastre. Acestea trebuie să fie flexibile, bine dilatate și curate.

Alimente și compuși care ajută la curățarea arterelor de depuneri

Vestea bună este că ateroscleroza și evenimentele tragice care decurg din aceasta pot fi prevenite. Studiile au arătat că există alimente înzestrate cu capacitatea de a curăța arterele de depuneri.

Ateroscleroza poate deveni reversibilă prin includerea în dietă a unor alimente, substanțe naturale sau vitamine.

Vitaminele din grupul B

Complexul B este important nu doar pentru energie și pentru sistemul nervos. Vitaminele din această grupă pot preveni bolile de inimă.

Un studiu apărut în jurnalul „Atherosclerosis” în anul 2005 a arătat că un regim cu vitamine B urmat timp de un an a redus considerabil grosimea arterială. Participanții au primit zilnic 2,5 mg de acid folic, 25 mg de vitamina B6 și 0,5 mg de vitamina B12.

Acidul folic consumat individual s-a dovedit eficient în această privință. Vitamina B3 este de asemenea importantă pentru sistemul cardiovascular deoarece ajută la scăderea colesterolului.

Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Stroke” în 2009, dozele mari de vitamine B au redus semnificativ progresia aterosclerozei subclinice în fază ințială.

Evitați vitaminele sintetice și optați pentru un complex de vitamine naturale.

Usturoiul

Acest aliment picant este unul din cele mai puternice arme împotriva bolilor, inclusiv a cancerului.

Usturoiul reprezintă un protector fabulos al sistemului cardiovascular. Eficiența sa merge până acolo încât reduce acumularea de placă arterială.

Rolul său anti-aterogenic a fost demonstrat științific. Mecanismele principale sunt scăderea lipidelor din sânge, creșterea capacității antioxidante a corpului, prevenirea cheagurilor de sânge, inhibarea angiogenezei și acțiunea antiinflamatoare.

Usturoiul protejează celulele endoteliale și reglează microbiota intestinală. Acesta poate fi consumat ca atare, câțiva căței pe zi, sau sub formă de capsule.

Rodia

Cel mai important fruct pentru vasele de sânge este rodia. Nu în mod întâmplător înfățișarea, structura și culoarea bobițelor de rodie sunt asemănătoare sângelui și compartimentelor inimii.

Rodia are capacitatea de a inversa acumularea de placă arterială.

Varza murată coreeană

Kimchi este un preparat fermentat pe bază de varză și alte legume și condimente, foarte popular în Coreea. Chiar dacă nu este o rețetă autohtonă, oricine o poate face în casă.

Ingredientele acestui preparat ajută la stoparea procesului de sclerozare a arterelor. Mai multe studii au raportat efectele sale antioxidante, antiinflamatorii și anti-aterosclerotice.

Kimchi este de asemenea un excelent probiotic. Conține tulpini de bacterii bune care sprijină microbiomul și detoxifierea corpului.

L-arginina

L-arginina este un aminoacid și totodată un precursor al oxidului de azot în endoteliul vascular.

Suplimentele cu L-argină sunt deosebit de utile în bolile cardiovasculare. Acest aminoacid poate să reducă riscul de îngroșare a pereților arteriali cu 24 de procente.

L-arginina administrată oral îmbunătățește funcția endotelială la pacienții cu risc cardiovascular.

Turmericul

Curcumina – compusul bioactiv principal din rădăcina de turmeric are proprietăți terapeutice multiple. Între ele se numără și protejarea inimii și a vaselor de sânge.

Zeci de studii au arătat că acest polifenol previne degradarea arterelor și blocarea acestora. Efectului curcuminei este comparabil cu cel al aspirinei, dar fără riscuri majore pentru sănătate.

Curcumina modulează diferite căi de semnalizare asociate cu migrarea celulară, proliferarea, homeostaza colesterolului, inflamația și transcripția genetică.

Semințele de susan

Semințele de susan sunt un adaos banal în dietă care poate preveni lezarea vaselor de sânge și evoluția aterosclerozei.

Susanul a fost asociat în studiile pe șoareci cu scăderea leziunilor aterosclerotice, a colesterolului și a trigliceridelor.

Această plantă diminuează de asemenea citokinele inflamatorii. Efectele sale hipolipidemiante se datorează conținutului de lignani.

Studiile au arătat că uleiul de susan are efect anti-aterosclerotic. Consumul acestui tip de ulei sau a semințelor de susan poate constitui un tratament non-farmacologic pentru ateroscleroză deoarece reglează metabolismul lipidelor și ajută la controlul inflamației.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:

Coada-calului previne sclerozarea vaselor de sânge, rigidizarea arterelor și deteriorarea oaselor
Artere înfundate – alimente care reduc la minim riscul de boli cardiovasculare
Trei alimente care ajută la curățarea arterelor – dr. Eric Berg
Alimente care protejează arterele de daunele grăsimilor saturate

Surse articol:

1. Jebari-Benslaiman S, Galicia-García U, Larrea-Sebal A, Olaetxea JR, Alloza I, Vandenbroeck K, Benito-Vicente A, Martín C. Pathophysiology of Atherosclerosis. Int J Mol Sci. 2022 Mar 20;23(6):3346. doi: 10.3390/ijms23063346. PMID: 35328769; PMCID: PMC8954705.
2. Calivitas, Ateroscleroza – ucigașul tăcut: 7 moduri simple de a-ți desfunda arterele: https://calivitas.bio-sanatate.com/index.php?route=blog/article&article_id=261
3. Hodis HN, Mack WJ, Dustin L, Mahrer PR, Azen SP, Detrano R, Selhub J, Alaupovic P, Liu CR, Liu CH, Hwang J, Wilcox AG, Selzer RH; BVAIT Research Group. High-dose B vitamin supplementation and progression of subclinical atherosclerosis: a randomized controlled trial. Stroke. 2009 Mar;40(3):730-6. doi: 10.1161/STROKEAHA.108.526798. Epub 2008 Dec 31. PMID: 19118243; PMCID: PMC2701290.
4. Li M, Yun W, Wang G, Li A, Gao J and He Q (2022) Roles and mechanisms of garlic and its extracts on atherosclerosis: A review.  Pharmacol.13:954938. doi: 10.3389/fphar.2022.954938
5. Tousoulis, D., Böger, R., Antoniades, C. et al.Mechanisms of Disease: L-arginine in coronary atherosclerosis—a clinical perspective. Nat Rev Cardiol 4, 274–283 (2007). https://doi.org/10.1038/ncpcardio0878
6. Kim HJ, Noh JS, Song YO. Beneficial Effects of Kimchi, a Korean Fermented Vegetable Food, on Pathophysiological Factors Related to Atherosclerosis. J Med Food. 2018 Feb;21(2):127-135. doi: 10.1089/jmf.2017.3946. Epub 2017 Dec 22. PMID: 29271694.
7. Narasimhulu CA, Selvarajan K, Litvinov D, Parthasarathy S. Anti-atherosclerotic and anti-inflammatory actions of sesame oil. J Med Food. 2015 Jan;18(1):11-20. doi: 10.1089/jmf.2014.0138. PMID: 25562618; PMCID: PMC4281857.
8. Singh L, Sharma S, Xu S, Tewari D, Fang J. Curcumin as a Natural Remedy for Atherosclerosis: A Pharmacological Review. Molecules. 2021 Jul 1;26(13):4036. doi: 10.3390/molecules26134036. PMID: 34279384; PMCID: PMC8272048.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.