Aveți miopie, colesterol crescut, hipertensiune, ateroscleroză sau diabet? Consumați polen!

Bazat pe studii științifice

Polenul este atât de hrănitor, încât nu ne miră faptul că poate fi util în miopie, hipercolesterolemie, ateroscleroză sau boli cardiovasculare.

Este considerat un aliment complet, deoarece furnizează toate elementele necesare corpului uman.

Aveti miopie, ateroscleroza sau boli cardiovasculare - cura cu polen va poate ajuta

Aveti miopie, ateroscleroza sau boli cardiovasculare – cura cu polen va poate ajuta: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Proprietățile și beneficiile sale sunt pe scurt prezentate într-o lucrare științifică publicată în 2015 în jurnalul academic „Evidence-Based Complemetary and Alternative Medicine”.

PROFIL NUTRIȚIONAL IMPRESIONANT

Albinele colectează polenul din flori și apoi îl combină cu propriile lor secreții salivare sau nectar. Îl transportă în stup, după care îl inserează celulele fagurelui.

Îl acoperă cu un strat subțire de miere și ceară. În continuare, acest produs intră într-un proces de fermentare anaerobică. Acidul lactic care se formează ajută la conservarea polenului.

Acest produs apicol are un profil nutrițional impresionant, care variază în funcție de florile din care provine.

Conține aminoacizi esențiali, lipide, vitamine, macronutrienți, micronutrienți și antioxidanți. Au fost identificate circa250 de substanțe.

PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE

La fel ca mierea, propolisul, păstura și lăptișorul de matcă, polenul are valoare terapeutică.

Este înzestrat cu proprietăți din cele mai diverse:

antimicrobiene, antivirale, antifungice

antiinflamatoare, antioxidante

hepatoprotectoare

imunostimulatoare

anticancerigene

analgezice locale

Are numeroase aplicații în fito-apiterapie.

Citește și – Cura cu polen de albine tratează zeci de afecțiuni – dr. C-tin Pârvu

POLENUL SCADE GRĂSIMILE DIN SÂNGE

În studiile experimentale pe șobolani și iepuri, polenul a demonstrat efecte hipolipidemiante.

Includerea lui în dietă a redus concentrația de lipide serice, a îmbunătățit metabolismul lipidelor și a redus riscul de sclerozare a arterelor.

Studiile clinice umane au confirmat aceste activități. Polenul a scăzut colesterolul din cu 20-30% la pacienții cu ateroscleroză care nu au răspuns la tratamentul medicamentos.

ÎMBUNĂTĂȚEȘTE VEDEREA ȘI CIRCULAȚIA SANGVINĂ

Același efect l-a avut și la pacienții cu ateroscleroză și miopie și atrofie optică parțială. A redus nivelul colesterolului, a mărit câmpul vizual și a stabilizat acuitatea vizuală.

Îndeosebi polenul de salcie s-a dovedit benefic pentru vedere. Mai multe informații puteți citi în acest articol.

În doze mici, polenul îmbunătățește fluxul sangvin la creier la vârstnici.

De asemenea, inhibă modificările cauzate de depunerea de grăsimi și colesterol în pereții arteriali.

PREVINE ACCIDENTELE VASCULARE CEREBRALE

Potrivit studiilor, polenul și extractele liposolubile de polen sunt utile în tulburările circulatorii.

Pot fi aplicate cu succes la persoanele care au suferit un infarct și la cei cu hipertensiunea arterială.

Polenul creștere activitatea fibrinolitică. Altfel spus, ajută la scăderea nivelului de fibrinogen din sânge și vâscozitatea sângelui.

De aceea, consumatorii de polen un risc mai mic de cheaguri sangvine.

Toate aceste efecte cardioprotectoare ale polenului demonstrează capacitatea sa de a preveni accidentele vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare periculoase.

SCADE GLICEMIA

Nu este de neglijat nici activitatea sa antidiabetică.

Polenul conține acizi grași nesaturași, fosfolipide și fitosteroli care favorizează scăderea glicemiei.

Polen crud

Polen crud

CUM ȘI ÎN CE DOZE SE CONSUMĂ POLENUL

Doza indicată pentru adulți este de 3-5 lingurițe de polen pe zi, iar pentru copii, 1-2 lingurițe pe zi.

Se consumă înainte de masă.

Cura cu polen poate dura 1-3 luni. Poate fi repetată de 2-4 ori pe an: iarnă-primăvara și vară-toamnă.

În bolile cronice se poate lua câte o doză mică de polen în paralel.

Polenul și păstura dau rezultate bune în hepatitele cronice în doze de 30 g pe zi, timp de 3 luni, respectiv 1 lună. 30 de grame echivalează cu 4 lingurițe de polen.

POLENUL TREBUIE MĂCINAT PENTRU O ASIMILARE OPTIMĂ

Granulele de polen trebuie măcinate sau dizolvate în lichide calde calde (apă, ceai, lapte, sucuri) înainte de a le consuma, pentru a fi asimilate mai ușor.

Pot fi amestecate cu miere, unt, iaurt, brânză de vaci sau alte preparate în proporție de 1:1 sau 1:4.

Puneți granulele de polen în lichid sau preparatul ales și lăsați-le la macerat 2-3 ore.

Dacă consumați polenul întreg și îl mestecați, corpul va absorbi doar 10-15% din el.

Dacă îl măcinați înainte, gradul de absorbție va crește la 60-80%.

Rețineți că polenul crud este mult mai bun decât cel uscat. Acesta conține enzime și lactobacili.

Se păstrează la congelator. Scoateți cât consumați și păstrați-l în frigider 7 zile.

Citește și – Polenul de albine – ghid complet al beneficiilor

Sursă articol: Komosinska-Vassev K, Olczyk P, Kaźmierczak J, Mencner L, Olczyk K. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:297425. doi:10.1155/2015/297425: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.