Salata de ridiche neagră și măr – ne protejează sănătatea în timpul iernii

Salata de ridiche neagră și măr poate fi preparată în sezonul rece, când avem nevoie de mai multe vitamine și antioxidanți.

Astfel de mâncăruri ne întăresc imunitatea și ne ajută să ne ferim de boli.

Salata de ridiche neagra si mar – ne protejeaza sanatatea in timpul iernii

Salata de ridiche neagra si mar – ne protejeaza sanatatea in timpul iernii

Salatele sunt mijloace excelente de a introduce mai multe fructe și legume în alimentația noastră.

O combinație inedită, atât ca gust, cât și ca textură, este cea dintre ridiche neagră și măr.

Vă invităm să o încercați. Este dulce-acrișoară și are numeroase beneficii!

O puteți servi ca garnitură la o friptură de pește sau carne, sau la piure, orez, etc.

Citește și – Ridichea neagră detoxifică organismul, îmbunătățește funcția ficatului, scade colesterolul

Salata de ridiche neagră și măr – rețetă

Ingrediente

  • 1 ridiche neagră
  • 1 măr roșu
  • 1 ceapă roșie
  • 3 linguri de ulei
  • 2 linguri de oțet de mere
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Salatele se prepară de regulă foarte ușor. În acest caz, nu trebuie decât să curățați ridichea, mărul și ceapa de coajă.

Spălați-le și tăiați-le după preferință.

Ridichea și mărul se pot da prin răzătoarea cu găuri mari, iar ceapa se poate tăia fideluță.

Amestecați toate ingredientele într-un bol. Separat, omogenizați uleiul cu oțetul și sarea.

Turnați acest sos peste salată și amestecați ușor.

Salata de ridiche neagră și măr poate fi servită imediat, fără să fie nevoie să o lăsați la macerat.

De altfel, nici nu este indicat să o mai lăsați pentru a doua zi.

Citește și – Salată de ridiche neagră cu gulie – antioxidantă, remineralizantă, anticancerigenă

Beneficiile salatei de ridiche neagră și măr

Legumele din familia cruciferelor, precum ridichea, varza, conopida și broccoli – se bucură de o mare atenție în rândul cercetătorilor.

Acestea au un potențial nutrițional și farmaceutic promițător. Efectele lor se datorează unor compuși antioxidanți, precum glucozinolați, tocoferoli, ulei volatil sulfurat, compuși fenolici, carotenoide și vitamina C.

Antioxidanții sunt extrem de importanți pentru sănătatea noastră deoarece ei elimină radicalii liberi toxici și previn bolile cronice pe care aceștia le provoacă.

Ridichea este în egală măsură un aliment și o plantă medicinală valoroasă.

Atât rădăcina, cât și frunzele sale sunt utilizate în scop culinar și terapeutic.

Preparatele din ridiche sunt folosite încă din antichitate în tratarea tusei, în constipații, ulcere, infecții urinare, inflamații ale ficatului și probleme cardiace.

Studiile recente au arătat că ridichea are proprietăți diuretice, antilitiazice, antimicrobiene, antidiabetice, hepatoprotectoare, anxiolitice, anticancerigene și chemopreventive.

Glucozinolații din legumele crucifere au demonstrat efecte antivirale, imunostimulatoare și anticancerigene.

„Când ridichea de iarnă este în sezon, doctorii ar trebui să ia o pauză”, spune un proverb chinez vechi.

Ridichile de iarnă, sau ridichea neagră, ajută în afecțiunile hepatice și renale, în pietrele la bilă și rinichi, în aerofagie, sinuzite, rinite și catarul căilor respiratorii.

Trebuie menționat că ridichile din sezonul cald (ridichea de lună) au proprietăți asemănătoare.

Citește și – Ridichea neagră – „leacul ideal de iarnă”

Surse articol:

1. La Lena, Salată cu ridiche neagră și mere: https://www.lalena.ro/reteta/140/Salata-cu-ridiche-neagra-si-mere/
2. Abinaya Manivannan, Jin-Hee Kim, Do-Sun Kim, Eun-Su Lee, and Hye-Eun Lee, Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus—A Comprehensive Overview, Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 402: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
3. Nutrition and You, Black Radish Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/black-radish.html
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Ridichile, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 90-91

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.