RIDICHEA NEAGRĂ – „leacul ideal de iarnă”

Asemenea altor legume care „trăiesc” lângă noi, ridichea este adesea ignorată sau sub-apreciată. Puțini dintre noi știm să prețuim legumele la adevărata lor valoare și să le oferim locul cuvenit în dieta noastră de zi cu zi.

Nutriționiștii ne spun că ridichea neagră este un remediu prețios de care ne putem folosi în sezonul rece. În ea găsim vitamina C, potasiu, fosfor, iod, sulf, magneziu, precum și cantități mici de vitaminele A și B.

Ridiche Neagră

Este îndeosebi benefică în răceli, tuse și dureri în gât. Are efecte stimulente la nivel gastro-intestinal și hepato-biliar.

Datorită acțiunii sale depurative, această legumă ajută enorm sănătatea prin detoxifierea ficatului și a rinichilor.

Nu doar rădăcina poate fi consumată sau folosită în scop medicinal, ci și frunzele, inflorescența și semințele.

Rădăcina poate fi utilizată în afecțiuni ale ficatului și bilei, frunzele verzi au efecte diuretice și carminative, iar semințele ajută în constipație și tuse.

Ridichea uscată și măcinată sub forma unei pudre poate fi consumată pentru tratarea afecțiunilor gastrointestinale (colici, dizenterie, dispepsie), hemoroizilor, afecțiunilor biliare, urinare respiratorii.

Ridichea (cu tot cu frunze) poate fi stoarsă sub formă de suc și consumată ca tratament în sinuzită. Sucul extras doar din rădăcină este util în tuse, dureri în gât și boli ale plămânilor.

Asemenea hreanului și ghimbirului, ridichea neagră stimulează circulația sangvină, ajutând astfel la diminuarea colesterolului și combaterea bolilor cardiovasculare.

Și la nivelul aparatului respirator ridichea are un efect purificator, ajutând la fluidizarea secrețiilor bronșice, grație conținutului de compuși sulfurici. Din acest motiv este recomandată în alimentația persoanelor cu astm și bronșită cronică. Ridichea scade febra și ajută la tratarea virozelor.

Se consumă de asemenea crudă în alergii și eczemeCalmează durerile de cap și energizează.

Un alt lucru extrem de important pe care trebuie să-l știm despre ridichea neagră este că aceasta acționează benefic asupra sistemului nervos, având proprietăți sedative.

Este un remediu bun pentru copiii cu lipsă de apetit, rahitism, scorbut, oboseală sau anemie, întrucât ajută la fixarea calciului în oase și întărirea organismului.

________________________________________________________________________________________________________

Doze indicate și mod de administrare

Ridichea neagră crudă trebuie consumată în cantități mici, pentru a evita apariția indigestiei.

Cel mai bun mod de a o servi este rasă, sub formă de salată. Se poate combina cu măr, morcov, țelină, sfeclă și alte legume.

Rădăcina rasă poate fi adăugată și în supe, având un gust deosebit de bun.

Un alt mod inedit de a consuma ridichea este coaptă în cuptor (tăiată felii și presărată cu mirodenii, asemenea cartofilor).

Frunzele de ridiche care sunt tinere se pot adăuga în salate sau se pun în ciorbe, pentru un gust picant.

Semințele de ridiche se pot consuma ca atare sau germinate. Se pun în apă călduță și se lasă 12 ore, apoi se pun la încolțit. Sunt gata în 6 zile. Sunt picante și merg foarte bine în salate pentru un aport de proteine.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii japonezi, semințele germinate de ridiche sunt foarte bogate în antioxidanți mai puternici decât vitamina C.

Sucul proaspăt din toată planta se poate consuma în doze de 20-40 de ml, de 2-3 ori pe zi. Sucul de rădăcină se poate administra în cantități mai mici – 15-30 ml, de 1-2 ori pe zi.

________________________________________________________________________________________________________

Afecțiuni hepatice și biliare

În litiază biliară se vor consuma câte 3 linguri de suc de ridiche simplu sau combinat cu o cantitate egală de suc de morcov. Această doză se ia de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.

Persoanele care au probleme cu ficatul pot lua câte 1-2 lingurițe de suc de ridiche, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Afecțiuni respiratorii

Are efecte tonice asupra aparatului respirator și ajută la desfundarea nasului. Se consumă în acest scop câte 100 ml de suc pe zi.

Sau se poate folosi sirop de ridiche cu miere, pentru calmarea tusei și curățarea bronhiilor și plămânilor. Acest leac are efecte bune și asupra persoanelor pietre la fiere și rinichi.

Se dă o rădăcină de ridiche neagră pe răzătoare și se stoarce prin tifon. Sucul obținut se bea imediat, câte ½ pahar dimineața, pe nemâncate. Cura durează 2 luni.

Ridichea poate fi folosită și extern, sub formă de comprese sau cataplasme.

Rădăcina se dă pe răzătoarea cu găuri mari și se aplică pe zonele corpului afectate de răni și arsuri. Aplicată pe regiunea plămânilor sau toracică, ridichea rasă ajută în pneumonie.

Este recomandată și persoanelor cu congestie hepatică (se aplică pe regiunea ficatului).

Cură pentru artroză

Se spală bine o rădăcină de ridiche și se dă pe răzătoarea cu găuri mici, fără a o curăța de coajă. Se pune într-un borcan și se toarnă peste ea 1 litru de vin alb sec vreme de 14 zile. Borcanul se agită zilnic.

Se strecoară și se consumă câte 1 pahar în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 3 săptămâni.

Tuse

Se iau câteva ridichi negre, se taie felii și se așază într-un vas de lut, în straturi intercalate cu miere sau zahăr brut. Se lasă la macerat până rezultă un sirop vâscos. Se strecoară și se păstrează într-un borcănel. Se iau câte 3 linguri dimineața și încă 2 linguri seara, înainte de masă. Cura se face 2-4 săptămâni.

Acnee

Ridichea rasă sau sucul de ridiche poate ajuta la curățarea tenului afectat de coșuri sau acnee.

Dați o ridiche pe răzătoare. Stoarceți sucul și încălziți pulpa rămasă după filtrare. Aplicați-o pe ten sub forma unei măști. După 20 de minute, se clătește cu apă, apoi se tamponează pielea cu acnee cu un disc demachiant curat, înmuiat în sucul de ridiche.

Se lasă 10 minute, apoi se clătește cu apă minerală plată.

Asemenea altor legume crucifere (precum varza, broccoli, gulia și conopida), ridichea neagră este antitumorală și anticancerigenă. Aceste proprietăți se datorează conținutului de antocianini și sulforafan (antioxidanți).

Studiile recente au arătat că previne îndeosebi cancerul de prostată, de colon, ovarian, bucal, stomacal sau renal.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Agenda Ta de Sănătate, Ridichea Neagră – Magia neagră din legume: https://www.youtube.com/watch?v=Hxo7hyqBSQk

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Multumesc frumos interesant articol!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.