Ridichea neagră tratează afecțiunile stomacale, hepato-biliare și respiratorii

Ridichea (Raphanus sativus) este cunoscută ca un adjuvant natural pentru secreția gastrică, funcția ficatului și a vezicii biliare.

Are acțiune purificatoare, decongestionantă, digestivă și aperitivă.

Ridichea neagra trateaza afectiunile stomacale, hepato-biliare si respiratorii

Ridichea neagra trateaza afectiunile stomacale, hepato-biliare si respiratorii

Ridichea neagră este folosită în medicina tradițională din Iran, Turcia, Spania și China. Principalele utilizări vizează afecțiunile stomacului, afecțiunile hepato-biliare și respiratorii.

Ce conține ridichea neagră

Ridichea neagră conține o diversitate de compuși funcționali care ajută la prevenirea și tratarea multor boli. Este vorba despre glucozinolați, izotiocianați, flavonoide, acizi organici, antocianini, polifenoli și minerale.

Această legumă este bogată în vitamina C, care acționează în corp ca antioxidant, imunostimulator și constructor al țesutului conjunctiv.

Gustul ei specific se datorează uleiurilor bogate în sulf.

Compușii săi activi favorizează curățarea corpului, eliminarea excesului de mucus, combaterea infecțiilor bacteriene și calmarea crampelor.

Ridichea neagră reduce flatulența, pietrele la bilă, astmul, bronșita și fibroză pulmonară.

Ridichea neagră în medicina tradițională

Ridichea neagră a fost cultivată în grădinile mănăstirilor din perioada Evului Mediu atât ca legumă, cât și ca plantă medicinală.

Hildegard von Bingen spunea că aceasta ajută la eliminarea excesului de mucus din intestine și din căile respiratorii.

Reduce inflamația tractului respirator superior. Calmează tusea convulsivă și durerile în gât. Autoarea recomanda în acest sens un amestec purificator din ridiche, vin și miere.  

Ridichea neagră stimulează digestia și mișcările intestinale și favorizează secreția sucurilor gastrice. Consumul de ridiche pune bila în mișcare și previne formarea calculilor.

Consumată cu regularitate, ridichea neagră ajută la scăderea în greutate. Este benefică în aliementația celor care suferă de gută sau reumatism.

Studiile recente au arătat că această legumă are proprietăți antioxidante, hepatoprotectoare, hipolipidemiante și antidiabetice. S-a dovedit un bun antiinflamator.

Inflamația excesivă poate duce la boli cronice, precum diabet, obezitate, ateroscleroză, boala ficatului gras non-alcoolic, artrită sau cancer.

Cum se consumă ridichea neagră – rețete

Ridichea neagră poate fi consumată cu tot cu coajă. Se spală bine și se dă prin răzătoare sau se taie felii fine. Se consumă crudă.

O puteți pune de asemenea în supe. Servite calde, supele cu ridiche neagră subțiază secrețiile și ajută la tratarea răcelilor.

Un alt leac renumit pentru tuse și răceli este siropul de ridiche. Scobiți ridichea neagră în interior. Turnați miere și lăsați-o la macerat peste noapte într-un bol. A doua zi colectați și consumați sucul format.

Siropul de ridiche neagră cu miere are efecte antioxidante. Combate tusea convulsivă și bronșita. Se consumă câte 1 linguriță de sirop, de 3-5 ori pe zi.

Ridichea neagră poate fi consumată de asemenea sub formă de suc, în doze de 50-100 ml pe zi. Acesta ajută digestia.

Cura nu trebuie să depășească 4 săptămâni, deoarece poate irita mucoasa stomacului.

Sucul de ridiche neagră a demonstrat efecte antioxidante puternice la animale. La șobolanii cu o dietă bogată în grăsimi, acesta a atenuat hiperlipidemia.

Articole similare

Ridichea neagră macerată în miere îmbunătățește funcția ficatului
Salată medicinală de ridiche neagră 
Leacuri băbești cu ridiche pentru ficat, bilă și tuse
Siropul de ridiche neagră „desfundă” plămânii – rețetă Hildegard von Bingen
Ridichea neagră – „leacul ideal de iarnă”

Surse articol:

1. Healthy Hildegard, Black radish – not only as a soup for colds: https://www.healthyhildegard.com/black-radish-soup/
2. Jeon H, Yang D, Lee NH, Ahn M, Kim G. Inhibitory Effect of Black Radish (Raphanus sativus var. niger) Extracts on Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Response in the Mouse Monocyte/Macrophage-Like Cell Line RAW 264.7. Prev Nutr Food Sci. 2020 Dec 31;25(4):408-421. doi: 10.3746/pnf.2020.25.4.408. PMID: 33505935; PMCID: PMC7813598.
3. Ahn M, Kim J, Hong S, Kim J, Ko H, Lee NH, Kim GO, Shin T. Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. J Med Food. 2018 Sep;21(9):866-875. doi: 10.1089/jmf.2017.4102. Epub 2018 Aug 1. PMID: 30067118.
4. Lugasi A, Blázovics A, Hagymási K, Kocsis I, Kéry A. Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):587-91. doi: 10.1002/ptr.1655. PMID: 16161062.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.