Este un miracol! Siropul de ridiche neagră – leac bătrânesc pentru răceală, viroze, bronșite, afecțiuni digestive, hepatice, urinare

Ridichea neagră este una din cele mai prețioase legume de toamnă, având deopotrivă valoare nutrițională și medicinală.

Ridichea neagră a fost folosită în medicina tradițională în afecțiunile respiratorii, hepatice, urinare, cardiace și stomacale.

Este un miracol - siropul de ridiche neagra – leac batranesc pentru raceala, viroze, bronsite, afectiuni digestive, hepatice, urinare

Este un miracol! Siropul de ridiche neagra – leac pentru raceala, bronsite, afectiuni digestive, hepatice, urinare

Beneficiile consumului de ridiche neagră

Compușii răspunzători pentru activitatea farmacologică a acestui aliment sunt glucozinolații, polifenolii și izotiocianați. Aceștia se găsesc și în alte legume din familia cruciferelor, precum varză, broccoli, conopidă sau hrean.

Antioxidanții din crucifere au proprietăți antioxidante, anticancerigene, detoxifiante, hepatoprotectoare, antidiabetice, antimicrobiene, anxiolitice și imunomodulatoare.

Scade colesterolul, protejează ficatul

Un studiu pe șobolani hrăniți cu o dietă grasă a arătat că sucul de ridiche neagră scade colesterolul din sânge.

Prin faptul că stimulează funcția biliară, sucul de ridiche neagră reduce colesterolul și ameliorează hiperlipidemia alimentară.

Ridichea neagră este benefică și în boala ficatului gras non-alcoolic, care are la bază stresul oxidativ. Ea atenuează stresul oxidativ și reduce acumularea de grăsime în ficat.

Mai mult decât atât, a demonstrat un efect protector asupra celulei hepatice împotriva leziunilor produse de tetraclorura de carbon.

Antidot al răcelilor de sezon

Siropul de ridiche neagră cu miere este un remediu tradițional contra răcelilor din sezonul rece.

Acesta conține fibre, fier, magneziu, potasiu, cupru, zinc, seleniu, vitamina C, vitamina A, vitamine E și vitamine B – nutrienți care optimizează funcția sistemului imunitar. Este în mod special util în tusea asociată cu răceala obșinuită sau alte infecții respiratorii.

Părinții de la Mănăstirea Slănic din județul Argeș ne oferă rețeta siropului de ridiche neagră, obținut la rece, cu miere.

Aceștia îl consideră un leac bătrânesc eficient și în zilele noastre, mai ales pentru afecțiunile respiratorii.

Sirop de ridiche neagră – rețetă

Aveți nevoie de câteva ridichi negre. Acestea se spală bine și se decupează capacul. Se scobesc în interior și se umplu pe trei sferturi cu miere lichidă.

Se pun capacele și se lasă la macerat pe o farfurie, până a doua zi (12 ore). Până în ziua următoare, ridichile își vor lăsa sucul și acesta se va combina cu miere.

Ridichile pot fi umplute de 3 ori cu miere, până se usucă și se stafidesc.

Din 6-7 ridichi negre medii o să scoateți până la 1 litru de sirop. Și puteți face operațiunea aceasta de trei ori”.

Siropul rezultat se colectează într-o sticlă sau într-un borcănel. Se poate păstra peste iarnă, în frigider și folosi la nevoie.

Se poate consuma câte un păhărel mic (30-50 ml), de 3 ori pe zi, fără să-l mai diluați cu apă.

Indicații terapeutice

Siropul de ridiche neagră ajută în următoarele afecțiuni:

  • răceală
  • viroze
  • bronșite
  • tuse
  • răgușeală
  • imunitate scăzută
  • constipație
  • ulcere stomacale
  • inflamații hepatice
  • tulburări cardiace
  • afecțiuni renale
  • infecții urinare
  • pietre la rinichi
  • pietre la fiere
  • ficat gras
  • ficat alcoolic
  • ficat mărit

Este o rețetă bătrânească, tradițională, foarte ușor de obținut. Numai că nu prea i se acordă atenție, din păcate. Folosim chimicale în loc să folosim tratamentul acesta lăsat de bunul Dumnezeu”.

Este un remediu eficient pentru tratarea tusei și laringitei. Fluidizează și ajută la eliminarea secrețiilor excesive care rămân în gât după o răceală, curățind tractul respirator.

Cu acesta o să vă tratați toată iarna, când o să vă doară gâtul, când o să aveți febră, când o să răciți. Dar și pentru persoanele care vor să scape de pietrele la rinichi și la fiere să consume câte un păhăruț pe fiecare zi, minim o lună de zile”.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre ridichea neagră:

Siropul de ridiche neagră „desfundă” plămânii – rețetă Hildegard von Bingen
Sucul de ridiche neagră cu miere – util în afecțiunile respiratorii și hepato-biliare
Cura cu suc de ridiche neagră pentru curățarea organismului
Ridiche neagră cu miere și hrean – leac mănăstiresc pentru plămâni și sinusuri

Surse articol:

1. TRINITAS TV, Siropul de ridiche neagră: un aliat valoros pentru întărirea sistemului imunitar: https://www.youtube.com/watch?v=UqkkN64ZByo&ab_channel=TRINITASTV
2. Manivannan A, Kim JH, Kim DS, Lee ES, Lee HE. Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients. 2019 Feb 14;11(2):402. doi: 10.3390/nu11020402. PMID: 30769862; PMCID: PMC6412475.
3. Lugasi A, Blázovics A, Hagymási K, Kocsis I, Kéry A. Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):587-91. doi: 10.1002/ptr.1655. PMID: 16161062.
4. Ahn M, Kim J, Hong S, Kim J, Ko H, Lee NH, Kim GO, Shin T. Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. J Med Food. 2018 Sep;21(9):866-875. doi: 10.1089/jmf.2017.4102. Epub 2018 Aug 1. PMID: 30067118.
5. Vaya, How black radishes help in curing coughs and colds in winter: https://vaya.in/news/how-black-radishes-help-in-curing-coughs-and-colds-in-winter/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.