Sucul de ridiche neagră cu miere – util în afecțiunile respiratorii și hepato-biliare

Ridichea neagră este unul din leacurile cele mai populare în sezonul rece.

Poate fi folosită în afecțiunile gâtului, dar și în cele biliare.

Suc de ridiche neagra cu miere pentru afectiuni respiratorii si biliare

Suc de ridiche neagra cu miere pentru afectiuni respiratorii si biliare: Willrad von Doomenstein

Bogată în antioxidanți

Ridichea neagră are cantități mari de glucozinolați, proteine bogate în cisteină și sulfați.

Conține flavonoide, antocianini, polifenoli, acizi organici și minerale.

A demonstrat proprietăți antioxidante importante, antimicrobiene, anxiolitice și antidiabetice.

Ridichea este un bun antiinflamator, anticancancerigen și hepatoprotector.

Ridichea neagră în medicina tradițională

Ridichile sunt folosite în medicina populară ca agent laxativ, digestiv și aperitiv.

În Spania, Iran, China și Turcia este utilizată în flatulență, pietre la bilă, astm, bronșită și tulburări respiratorii în general.

Întrebuințările sale vizează cu precădere segmentul respirator, gastrointestinal și hepato-biliar.

Extractele de ridiche neagră sunt recomandate în constipații, inflamații ale ficatului, infecții urinare, tulburări cardiace și ulcere.

Studiile au arătat că extractul de ridiche neagră reduce riscul de apariție a steatozei hepatice non-alcoolice la șobolani.

Ridichea neagră reduce acumularea de lipide în ficat și exercită un efect hepatoprotector împotriva leziunilor hepatice induse de tetraclorura de carbon.

Sucul de ridiche neagră – indicații terapeutice

Există mai multe moduri de întrebuințare. Cel mai des uzitat este sucul proaspăt, consumat ca atare, sau amestecat cu miere.

În continuare vă prezentăm câteva rețete și remedii cu suc de ridiche neagră, în funcție de afecțiunea pe care doriți să o tratați.

Sucul extras din rădăcină și din frunzele de ridiche neagră se poate administra ca atare în doze de 20-50 g pe zi.

Este recomandat ca adjuvant în următoarele afecțiuni:

 • tuse convulsivă
 • bronșite
 • astm
 • afecțiuni pulmonare
 • dispepsie
 • colecistită
 • pietre la bilă
 • insuficiență hepatică
 • icter
 • calculi urinari
 • gută
 • reumatism
 • artrite
 • alergii
 • rahitism
 • scorbut
 • amețeală

Citește șiCura cu suc de ridiche neagră pentru curățarea organismului

Suc de ridiche neagră cu miere

În afecțiunile aparatului respirator mai eficient este sucul de ridiche amestecat cu miere. Se amestecă 100 ml de suc de ridiche cu ½ pahar de miere.

Siropul obținut se poate da și la copii, câte 1-2 lingurițe pe zi. Doza pentru adulți este de 1-2 linguri pe zi.

Este recomandat în tuse, răgușeașă și bronșită cronică.

Siropul de ridiche neagră ajută de asemenea la eliminarea bilei. Se amestecă 250 ml de suc de ridiche cu ½ pahar de miere. Se consumă între mese, câte 3-6 linguri odată, în caz de dischinezie biliară hipotonă și atonă.

Datorită efectului antioxidant puternic, sucul de ridiche este util și în hiperlipidemia cauzată de o dietă bogată în grăsimi.

Dacă nu aveți un storcător electric, scobiți o ridiche neagră și puneți în mijloc miere. Lăsați-o la macerat 6 de ore. Se va forma un sirop natural, foarte bun pentru tuse și afecțiunile pectorale.

Se pot lua câte 3-4 lingurițe pe zi, timp de 2-3 zile.

Salată de ridiche neagră

Un alt mijloc simplu de a consuma ridiche neagră este sub formă de salată.

Legumele se curță de coajă și se dau prin răzătoarea cu găuri mici. Peste ridichea rasă se adaugă sare și se lasă la scurs într-o sită circa o oră.

Se storc ușor de zeamă și se pun într-un bol. Se adaugă puțun ulei și suc de lămâie.

Citește și – Salata de ridiche neagră și măr – ne protejează sănătatea în timpul iernii

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Ridichile Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 131-132
2. Meejung Ahn, Jeongtae Kim, Seunghyun Hong, Jungeun Kim, Hana Ko, Nam-Ho Lee, Gi-Ok Kim 2, Taekyun Shin, Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress, J Med Food. 2018 Sep;21(9):866-875: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30067118/
3. Andrea Lugasi, Anna Blázovics, Krisztina Hagymási, Ibolya Kocsis, Agnes Kéry, Antioxidant effect of squeezed juice from black radish (Raphanus sativus L. var niger) in alimentary hyperlipidaemia in rats, Phytother Res. 2005 Jul;19(7):587-91: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16161062/
4. Hyungsik Jeon, Dawun Yang, Nam Ho Lee, Meejung Ahn, and Giok Kim, Inhibitory Effect of Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extracts on Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Response in the Mouse Monocyte/Macrophage-Like Cell Line RAW 264.7, Prev Nutr Food Sci. 2020 Dec 31; 25(4): 408–421: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7813598/
5. Abinaya Manivannan, Jin-Hee Kim, Do-Sun Kim, Eun-Su Lee, and Hye-Eun Lee, Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus—A Comprehensive Overview, Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 402: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.