Salată de RIDICHE neagră cu GULIE – antioxidantă, remineralizantă, anticancerigenă
Salata de ridiche neagră cu gulie este o rețetă inedită, foarte hrănitoare și sănătoasă. Dacă vă place varza, cu siguranță veți aprecia și această combinație. Ridichea neagră și gulia fac parte din aceeași familie și au însușiri similare.
Legumele crucifere (varza, broccoli, hreanul, ridichea, gulia) au proprietăți nutritive și terapeutice remarcabile. Există un proverb vechi care spune că atâta timp cât ridichea de iarnă este în sezon, medicii pot lua o pauză, arătând cât de benefică este sănătății.
Ce conține ridichea neagră și cât de sănătoasă este
Ridiche neagră este hipocalorică. În 100 g de ridiche neagră, albă sau roșie se găsesc doar 16 calorii. Conține o pleiadă de nutrienți valoroși: fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Se remarcă prin conținutul bogat în glucozinolați (sulforafan). Studiile au arătat că acești compuși cu acțiune antivirală, imunostimulatoare și anticancerigenă.
Ridichea neagră este o sursă bună de vitamina C – un antioxidant important pentru sinteza colagenului, sănătatea pielii, reducerea inflamațiilor și întărirea imunității. 100 g acoperă 25% din doza zilnică de vitamina C. În ridichea neagră găsim de asemenea vitamine din complexul B, fier, magneziu, calciu și cupru.
În sistemele de medicină tradițională din diferite regiuni ale lumii, extractul de ridiche neagră este utilizat în tratarea afecțiunilor gastrointestinale, hepato-biliare, precum indigestie, dispepsie, calculi biliari. Ridichea neagră este de asemenea cunoscută ca leac pentru afecțiunile respiratorii, reumatism și artrită.
Studiile experimentale au arătat că ridichea are efecte detoxifiante și anti–estrogenice, ajutând la reducerea riscului de cancer mamar și cancer endometrial.
Gulia – o sursă valoroasă de vitamina C, antioxidanți și minerale
Gulia este și mai bogată în vitamina C decât ridichea. 100 g pot acoperi circa 102% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Conținutul de antioxidanți (sulforafan, isotocianați și indol-3-carbinol) este similar celorlalte legume crucifere. Acești compuși au efecte protectoare împotriva cancerului de colon și de prostată.
Citește și SUCUL de GULIE remediază lipsa de CALCIU și întărește sistemul OSOS
Gulia este concentrată în minerale: potasiu, cupru, calciu, fosfor, fier, mangan. Frunzele sale sunt bogate în vitamina A, caroteni și vitamine din grupul B.
Salată de ridiche neagră cu gulie
Această rețetă este recomandată de Elena Pridie, cunoscută autoare de rețete vegetariene și rețete din crudități, obținute din ingrediente simple și sănătoase.
Ingrediente
• 2 gulii
• 1 ridiche neagră
• 1-2 linguri de suc de lămâie
• ½ linguriță de sare
• 1 linguriță de rozmarin uscat zdrobit
• 1-2 linguri de cocos ras
Preparare
Curățați guliile și ridichea de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mici. Stropiți-le cu sucul de lămâie, adăugați sarea, rozmarinul și nuca de cocos rasă, dacă aveți.
Surse:
1. Elena Pridie, Rețete din Crudități, Pentru Sănătate, Pentru Viață 94. Salată de Gulii cu Ridiche Neagră, Editura Sian Books: https://books.google.ro/books?id=LEaTDwAAQBAJ&pg=PT4&dq=elena+pridie&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwiRlrC-8IniAhUOmIsKHTiLAWYQ6AEINTAD#v=onepage&q=elena%20pridie&f=false
2. Nutrition and You, Kohlrabi nutrition facts: https://www.nutritiaon-and-you.com/kohlrabi.html
3. Nutrition and You, Black radish nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/black-radish.html