RIDICHEA neagră DETOXIFICĂ organismul, îmbunătățește funcția FICATULUI, scade COLESTEROLUL, combate CANCERUL
Includerea acestei legume mai des în dieta noastră poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a stării generale de sănătate, îndeosebi datorită conținutului de glutațion.
Ridichea neagră are o acțiune benefică asupra sistemului digestiv și cardiovascular, asupra ficatului, bilei, creierului, celulelor și pielii.
Conține cantități mari de fibre și vitamina C, și doze mai mici de fier, potasiu, magneziu, seleniu, zinc, cupru, vitaminele A și E, antioxidanți, enzime și hormoni.
Așa cum spuneam la începutul articolului, ridichea neagră conține glutațion – un antioxidant din corp care începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
Glutaționul este considerat cel mai important antioxidant din organismul nostru, deoarece se află în interiorul celulelor. Are o mulțime de roluri și beneficii:
– este esențial pentru sistemul imunitar
– se leagă de medicamente și le face mai digestibile
– protejează împotriva daunelor oxidative
– ajută ficatul să detoxifice grăsimile
– îmbunătățește funcția biliară
– ajută la eliminarea toxinelor
– induce apoptoza în cancer (moartea programată a celulelor)
– protejează împotriva toxinelor din mediu
– protejează împotriva tumorilor canceroase la nivelul măduvei osoase, a colonului, a sânilor, a laringelui și a plămânilor
– combate bolile neurologice
Ridichea neagră contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și prin conținutului de vitamina C, care crește producția de celule albe de sânge – prima linie de apărare a corpului împotriva patogenilor dăunători, a bacteriilor și toxinelor.
Asemenea altor legume recomandate în preparatele dietetice, ridichea este foarte săracă în calorii și bogată în fibre – fapt care înseamnă că ne poate menține sătui mai mult timp, asistând astfel efortul de a pierde în greutate.
Ridichea ajută la reglarea nivelurilor hormonilor, îmbunătățește rata metabolică și funcția glandei tiroide. Este îndeosebi recomandată persoanelor cu hipertiroidism.
Studiile au arătat că această legumă ajută la scăderea colesterolului și menținerea tensiunii arteriale la valori sănătoase, ajutând astfel la prevenirea aterosclerozei și a unor evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.
Efectele sale anti-cancer se datorează nu doar glutaționului, ci și conținutului de antocianini – un alt tip de antioxidanți care reduc stresul oxidativ și neutralizează radicalii liberi asociați cu dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a celor canceroase.
Grație efectelor sale detoxifiante și a conținutului de vitamina E, ridichea neagră protejează pielea de inflamații și de daunele stresului oxidativ, ajutând astfel la prevenirea ridurilor, a petelor de bătrânețe și a coșurilor.
Cel mai indicat este să consumăm această legumă în stare crudă, sub formă de salată, dar o putem servi și sub formă călită sau fiartă în supe și tocănițe.
Atenție, ridichea nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece poate interacționa cu producția hormonului tiroidian și cauza formarea gușei.
________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Dr. Axe, 9 Ways to Boost Glutathione: https://draxe.com/glutathione/
2. Organic Facts, 7 Amazing Benefits Of Black Radish: https://www.organicfacts.net/black-radish.html