Supă de cod cu legume – o rețetă cu numeroase beneficii

Supa de cod cu legume este o mâncare hrănitoare, sățioasă și satisfăcătoare.

O puteți prepara în orice sezon, dar mai ales iarna. Este bogată în legume care dau supei textură, aromă și nutrienți valoroși. Paleta de legume folosită face o pereche bună cu codul.

Supă de cod cu legume – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de cod
  • 3 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2-4 căței de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei iute
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 ½ linguri de ulei
  • 1-2 frunze de dafin uscat
  • verdețuri proaspete: pătrunjel, mărar, ceapă verde
  • sare și piper, după gust
  • 8-9 căni de apă
  • opțional: ½ cană de smântână

Mod de preparare

Pregătiți toate legumele. Spălați-le, decojiți-le și curățați-le după caz.

Ceapa, ardeiul gras, ardeiul iute, usturoiul și roșia (de la care ați scos semințele) se taie mărunt.

Cartofii se taie cubulețe sau sferturi. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.

Puneți uleiul la încins într-o cratiță încăpătoare, în care veți face supa. Adăugați ceapa, morcovul, ardeiul gras, ardeiul iute și usturoiul – toate tocate mărunt.

Căliți legumele circa 5-7 minute. Presărați peste ele sare și piper. Când s-au înmuiat, adăugați roșia, pasta de roșii și frunzele de dafin rupte în bucăți.

Amestecați ușor și fierbeți încă 3-5 minute.

Turnați apoi apa peste legume și adăugați cartofii. Aduceți la punctul de fierbere, apoi dați focul la mic.

Cât se fierb cartofii (durează circa un sfert de oră), pregătiți peștele.

Spălați-l și tăiați-l cuburi. Când cartofii și toate celelalte legume s-au înmuiat, adăugați în cratiță bucățile de cod.

Dacă peștele este congelat, fierbeți-l 5-7 minute. Dacă este proaspăt sau decongelat (dezghețat), are nevoie doar de 3-5 minute.

Supa de cod cu legume este gata. Stingeți focul și presărați deasupra pătrunjel tocat fin sau alte verdețuri.

 

Sugestii

Codul poate fi înlocuit cu alt tip de pește, precum somon sau chiar cu creveți.

Pentru o supă mai cremoasă, adăugați puțină smântână (se pune în bol, în momentul servirii). În zilele de post, smântâna poate fi înlocuită cu lapte de cocos.

Citește și – Pește la cuptor în sos de smântână

Beneficiile consumului de cod

Codul este un pește cu carnea albă, macră și slabă. Înlocuiește cu succes carnea de pasăre sau alte proteine de origine animală.

Are un gust blând și o versatilitate ridicată, ceea ce înseamnă că poate fi preparat în diferite moduri și folosit în diverse rețete.

Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 113 g de file de cod gătit ne oferă următorii nutrienți:

vitamina B12 – 109% din doza zilnică recomandată (DZR)
iod – 88% din DZR
seleniu – 58% din DZR
fosfor – 56% din DZR
proteine – 42% din DZR
colină – 21% din DZR
vitamina B3 – 10% din DZR
molibden – 9% din DZR
vitamina B6 – 9% din DZR
Omega-3 – 8% din DZR
Vitamina B5 – 8% din DZR

Sărac în calorii, bogat în proteine și nutrienți, codul este o alegere excelentă pentru cei care vor să piardă în greutate. Acest pește are totodată un indice glicemic scăzut.

Studiile au arătat că cei care consumă pește în mod regulat au un risc mai mic de boli de inimă și evenimente cardiovasculare periculoase.

Citește și – 5 motive să mănânci mai mult pește

Peștele de apă rece în mod special, precum codul, este benefic în ateroscleroză și afecțiunile cardio-metabolice.

Acizii grași Omega-3 și vitaminele B12 și B6 sunt nutrienți importanți care vin în sprijinul sănătății cardiovasculare.

Omega-3 contribuie la controlul tensiunii arteriale, ajută la scăderea trigliceridelor, previn atacurile de cord și protejează împotriva aritmiei cardiace.

Consumul de pește a fost de asemenea asociat cu un risc mai mic de cancer (cancer de colon, cancer de rinichi, leucemie, mielom multiplu, limfomul non-Hodgkins).

Studiile sugerează că peștele bogat în Omega-3 protejează creierul de bolile neurodegenerative, precum Alzheimer sau declinul cognitiv.

Mai mult decât atât, grăsimile bune din pește îmbunătățesc dispoziția și combat depresia.

Dietele bogate în Omega-3 oferă protecție și împotriva degenerescenței maculare și afecțiunilor inflamatorii (astm, artrită reumatoidă).

Citește și – Pește la cratiță cu sos de roșii – rețetă mănăstirească

Surse articol:

1. Olga’s Flavor Factory, Potato and Cod Soup: https://www.olgasflavorfactory.com/lunch/potato-cod-soup/
2. The World’s Healthiest Foods, Cod: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=133

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.