Pește la cuptor în sos de smântână
Mâncărurile cu pește sunt ușoare dar deopotrivă hrănitoare și satisfăcătoare. Dacă o gospodină știe să gătească peștele, toți membrii familiei îl vor consuma cu plăcere, inclusiv copiii.
Peștele este mult mai gustos când este făcut la cuptor, și fără îndoială mai sănătos. Dacă îi veți adăuga și un sos cremos, rezultatul va fi peste așteptări.
Peștele poate fi asortat cu un sos de roșii sau cu un sos de smântână. În rândurile următoare vă prezentăm o rețetă de pește la cuptor cu sos de smântână.
Citește și – Pește în sos de roșii, preparat ca la mănăstire
Pește la cuptor cu sos de smântână – rețetă
Puteți alege din diverse tipuri de pește: crap, știucă, păstrăv, doradă sau șalău.
Ideal ar fi să optați pentru un pește cu cât mai puține oase, sau cu oase mari, ușor de înlăturat în timpul mesei.
Ingrediente
- 1 kg de pește
- 400 g de smântână grasă
- 4 cepe albe
- 4 fire de ceapă verde
- 3 linguri de ulei
- 1 legătură de pătrunjel
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Curățați peștele de solzi, înlăturați interiorul și spălați-l bine.
Tăiați-l apoi bucăți potrivite.
Pregătiți și sosul de smântână. Amestecați într-un bol smântâna cu ceapa verde și pătrunjelul, tocate mărunt. Puneți sare și piper.
Adăugați bucățile de pește în sos și masați-le cu mâinile ca să se acopere bine.
Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei.
Curățați și tăiați ceapa rondele. Așezați-le pe toată suprafața tăvii.
Peste patul de ceapă se adaugă apoi bucățile de pește. Iar peste pește se toarnă sosul de smântână amestecat bine cu verdețurile.
Introduceți tava în cuptor, la 180 de grade Celsius.
Mâncarea este gata când bucățile de pește s-au rumenit frumos pe deasupra. Durează circa o oră.
Citește și – Pește cu dovlecei în sos alb – o delicatesă sănătoasă!
Peștele în sos de smântână este foarte bine dacă îl serviți cu mămăliguță caldă.
Peștele este întotdeauna o masă sănătoasă, o alegere binevenită la orice oră din zi.
Ne oferă proteine și alți nutrienți valoroși, precum vitamina D, Omega-3 și minerale.
Consumul de pește a fost asociat cu beneficii pentru creier, sistemul cardiovascular și vedere.
Citește și – „Un ește pe zi” ține medicul cardiolog departe!
Surse articol:
1. LaLena, Pește la cuptor cu smântână: https://www.lalena.ro/reteta/1268/Peste-la-cuptor-cu-smantana/
2. Joe leech, 11 Evidence-based health benefits of eating fish, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish#TOC_TITLE_HDR_8