Chiftele de post din cartofi și orez, la cuptor

Rețeta aceasta de chiftele de post din cartofi și orez este inspirată din cuhnia mănăstirească din zona Maramureș.

Există posibilitatea să le prăjiți în ulei, sau să le coaceți într-o tavă, în cuptor. Alegeți varianta cea mai potrivită, ținând cont, desigur, și de sănătatea voastră.

Chiftele de post din cartofi si orez

Chiftele de post din cartofi si orez: Timolina – www.freepik.com

Dacă vreți să le faceți în număr mai mare, optați pentru varianta coacerii în cuptor. Această metodă este totodată mult mai sănătoasă și mai dietetică, având în vedere că nu se mai prăjesc în baie de ulei încins.

O altă informație prețioasă este că pentru prepararea compoziției acestor chiftele puteți folosi și un piure de cartofi care v-a rămas prin frigider.

Citește și – Chiftele de năut și ciuperci, de post

Este un mod ingenios de a „salva” acel piure și a economisi alți cartofi.

Atât cartofii fierți cât și orezul funcționează ca agenți de legare în compoziție, astfel încât chiftelele se vor „ține” foarte bine și fără ou. Este o rețetă de post foarte reușită.

Dacă vreți să iasă pe-a aproape de gustoase ca cele din carne, trebuie să le puneți usturoi și mirodenii.

Citește și – Chiftele de post, cu linte și cartofi

Chiftele de post din cartofi și orez – rețetă

Ingrediente

  • 2 cartofi albi
  • 50 g de orez rotund
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 30 ml de ulei
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • sare și piper, după gust
  • 1 legătură de pătrunjel verde

Mod de preparare

Spălați cartofii și fierbeți-i în coajă. Vor fi mult mai gustoși decât cei fierți decojiți.

După ce s-au răcorit, se înlătură pielița și se pasează cu instrumentul pentru piure sau cu o furculiță.

Spălați orezul și puneți-l la fiert cu 150 ml de apă. Adăugați și puțină sare. După ce a fiert, se lasă să se răcească.

Cât timp fierbe orezul, curățați ceapa și usturoiul. Tăiați ceapa mărunt și sotați-o în puțin ulei, până devine transparentă.

Când piureul de cartofi și orezul fiert s-au răcit, se amestecă toate ingredientele într-un bol, adăugând inclusiv usturoiul zdrobit fin, sarea, piperul, boiaua de ardei și pătrunjelul tocat mărunt.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați tava cuptorului cu ulei și hârtie de copt.

În cazul în care compoziția de chiftele este moale, se poate adăuga 1 lingură de făină.

Citește și – Chiftele de post, din năut și spanac

Umeziți mâinile în apă și modelați compoziția sub formă de bile, dându-le aspectul unor chiftele rotunde sau ovale, după preferință. Chiftele pot fi mai mici sau mai mari.

După ce ați umplut tava, introduceți-o în cuptorul încins și lăsați chiftelele să se coacă timp de 25 de minute. După acest interval va trebui să le întoarceți cu o lingură.

Lăsați-le să se rumenească și pe cealaltă parte un sfert de oră, apoi scoateți-le cu o paletă pe o farfurie.

Se lasă să se răcorească, după care pot fi servite. Sunt la fel de bune și calde și reci.

Pot fi servite ca atare, cu o salată de legume sau verdețuri, sau alături de o mâncărică de ciuperci sau de legume.

Citește și – Chiftele de post, cu miez de nucă și fulgi de ovăz, fără făină

Sursă articol: Iuliana, Chiftelute din cartofi si orez facute la cuptor Bucate Aromate: https://bucate-aromate.ro/2019/04/chiftelute-din-cartofi-si-orez-facute-la-cuptor/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.