Chiftele din quinoa și legume rase
Aceste chfitele din quinoa și legume rase sunt vegane, dar foarte hrănitoare și sățioase. Le preparați foarte repede, mai ales dacă aveți în casă o friteuză cu aer cald fără ulei.
Pot fi făcute și la cuptor, dar în friteuză se coc mai repede.
Dacă ați mai încercat quinoa până acum dar nu v-a plăcut, această rețetă va fi pe placul multora. Nu se simte acel gust amărui specific semințelor de quinoa. Dimpotrivă, chiftelele sunt dulci și gustoase.
Asta datorită legumelor din compoziție. Încercați rețeta, este foarte sănătoasă și furnizează o cantitate considerabilă de proteine, binevenite în dieta celor care țin post sau urmează un regim vegetarian.
Puteți folosi quinoa albă sau quinoa tricoloră.
Cuprins
Chiftele din quinoa și legume rase – rețetă
Ingrediente
• 200 g de quinoa crudă (v-o recomand pe aceasta)
• 400 ml de apă
• 3 linguri de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia, fără gluten)
• 1 morcov
• 2 cepe
• 1 lingură de pastă de tomate sau ardei
• curry, oregano, busuioc, sare, piper
• ulei și apă pentru călit ceapa
Mod de preparare
Puneți fulgii de ovăz într-un bol. Turnați apă caldă peste ei (cât să îi acopere) și lăsați-i la înmuiat.
Puneți semințele de quinoa într-o sită și treceți-le sub jet de apă rece. Masați-le cu mâna și spălați-le bine. Este important să le spălați temeinic, pentru a îndepărta gustul amărui specific.
După ce le clătiți și le scurgeți bine, puneți-le într-o crăticioară. Adăugați o cantitate dublă de apă și puneți vasul pe aragaz.
Fierbeți quinoa la foc mediu pentru circa 20 de minute, sau până când se înmoaie și nu mai are lichid.
Cât timp quinoa se răcește, pregătiți legumele. Curățați-le de coajă. Cartoful și morcovii se dau prin răzătoarea cu găuri mici.
Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit într-o tigaie antiaderentă cu 2-3 linguri de ulei și puțină apă și sare.
Când ceapa s-a înmuiat, adăugați morcovii și cartofii rași. Amestecați și căliți-i câteva minute. Mai adăugați câte puțină apă, ca să nu se prindă de tigaie.
Spre final, puneți pasta de tomate, și condimentele. Amestecați și stingeți focul.
Puneți legumele rase și fulgii de ovăz înmuiați peste quinoa. Introduceți blenderul vertical și pasați ingredientele, dar nu complet. Trebuie să obțineți o pastă.
Modelați pasta sub formă de chiftele, în mărimea dorită. Umeziți palmele cu apă sau ulei.
Așezați chiftelele formate în coșul de la friteuză, tapetat cu hârtie de copt. Eu le-am uns cu o pensulă înmuiată în ulei, doar pe partea de deasupra.
Coaceți-le la 200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute pe fiecare parte. Sunt gata când au devenit rumene deasupra. Curry (turmericul) le dă o culoare aurie frumoasă.
Lăsați-le la răcit, apoi le puteți servi. Sunt bune cu salate de legume sau verdețuri, cu sosuri sau murături. Pot acompania un piure de cartofi sau un orez.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu quinoa, pe care vă recomand să le încercați:
Sursă rețetă: Jw Nutriticion, Bolitas de quinoa al curry: https://www.instagram.com/p/C-Gk72cyN_N/?e=045ce71a-a0dc-4d5e-aabd-547f68d8479b&g=5