Dulceață din flori de mac – o delicatesă cu care se delectează francezii

Ați auzit vreodată de dulceață din flori de mac? Deși aceste flori cresc la discreție pe tărâmurile noastre, puțini dintre noi știm să le folosim.

Francezii și americanii se delectează cu dulceață de mac la micul-dejun. Învață și tu să o prepari! Rețeta este foarte simplă și merită încercată.

Dulceata din flori de mac

Dulceata din flori de mac: Timolina – www.freepik.com

Dulceață din flori de mac – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de petale de maci
  • 1 kg de zahăr brut
  • 500 ml de apă
  • 1 lămâie
  • esență de vanilie

Cum se face dulceața din flori de mac

Se folosesc doar petalele, fără stamine sau semințe. Trebuie să știți că doar petalele și semințele macului sunt sigure pentru consum. Celelalte părți ale plantei sunt toxice.

Cântăriți 200 de grame de petale de mac. Acestea se scutură bine, pentru a îndepărta toate insectele. Dacă au porțiuni negre, eliminați-le.

Citește și – Lapte din semințe de mac  – calmează sistemul nervos

Puneți petalele într-un bol și adăugați sucul proaspăt stors de la lămâie. Frecați-le puțin cu mâinile, pentru a le îmbiba în sucul de lămâie. Lămâia are rolul de a conserva culoarea roșie a macului.

Puneți apa într-o cratiță pe foc. Adăugați zahărul și lăsați să clocotească de câteva ori. Este indicat să colectați spuma care se formează la suprafață, pentru a avea un sirop cât mai curat.

Adăugați petalele de mac și lăsați să fiarbă la foc redus. Amestecați ocazional.

Dulceața din petale de mac este gata după circa 20 de minute. Testați dacă este suficient de legată.

Iată cum se face proba dulceții:

Puneți o farfurie mică în congelator să se răcească. Picurați puțină dulceață pe farfuria rece. Dacă se încheagă și nu curge, înseamnă că este gata.

Turnați dulceața de flori de mac în borcane. Închideți-le ermetic și puneți-le pe o suprafață din metal sau într-o tavă de inox. Se pun cu fața în jos. Acoperiți-le cu pături groase și lăsați-le să se răcească în voie.

Cum este dulceața din petale de mac?

Dacă ai gustat dulceață de trandafiri, vei vedea că dulceața de mac este oarecum asemănătoare. Are o culoare roșie intensă. La fel ca alte dulcețuri florale, are o aromă delicată.

Poate fi servită pe pâine, sau folosită ca sos pentru clătite, înghețată, papanași, gogoși etc.

Citește și – Cum se face dulceața de bujori 

Când și cum se culeg florile de mac

Este indicat să culegeți flori de mac din livezi sau din alte zone curate, nepoluate. Nu culegeți mac de pe câmpurile aflate în apropierea șoselelor!

Se folosesc doar petalele, de la florile tinere, proaspăt deschise. Recoltarea se face pe timp uscat, după ce s-a ridicat roua.

Dacă vreți să păstrați florile de mac pentru iarnă, este indicat să puneți petalele la uscat cât mai repede după ce le-ați cules. Uscarea se face în locuri umbroase și temperaturi mari de până la 40 de grade Celsius.

Odată uscate, se vor păstra în pungi de hârtie, într-un loc uscat. Pot fi folosite la prepararea de ceaiuri sau siropuri pentru tuse.

Citește și – Tratament cu semințe de mac pentru osteoporoză

Surse articol:

1. Gina Bradea, Dulceață naturală de maci, fără conservanți: https://pofta-buna.com/dulceata-naturala-de-maci-fara-conservanti/
2. The Herbal Resource, Red Poppy – An Ancient Medicinal Plant: https://www.herbal-supplement-resource.com/red-poppy-benefits.html

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.