LAPTE din SEMINȚE de MAC – cu efecte CALMANTE pentru sistemul NERVOS

Iată o rețetă de lapte vegetal cu totul inedită. Probabil ați văzut și ați preparat deja lapte din diverse ingrediente vegetale – semințe, nuci și cereale. Dar cu siguranță nu ați mai auzit de lapte din semințe de mac.

Aveți nevoie de un blender puternic pentru a mărunți aceste semințe minuscule.

Lapte seminte de mac

Semințele de mac – proprietăți

Asemenea altor semințe, au un gust plăcut de nucă și sunt deosebit de hrănitoare. Sunt folosite ca decor pentru produse de panificație, ca umplutură pentru deserturi și la producția de ulei.

Semințele de mac conțin compuși cu proprietăți antioxidante, acizi grași (acid oleic și acid linoleic), și foarte multe uleiuri volatile (în proporție de 50%).

Acidul oleic este un acid gras mononesaturat, regăsit și în uleiul de măsline. Acesta a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol sanguin, prevenirea bolilor arteriale coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

Trebuie de asemenea reținut că semințele de mac sunt o sursă foarte bună de fibre. 100 g de semințe crude pot acoperi 51% din doza zilnică recomandă de fibre. Aceste substanțe ajută la combaterea constipației și la scăderea colesterolului LDL din sânge.

În semințele de mac găsim de asemenea numeroase vitamine din complexul B și minerale: calciu, magneziu, zinc, potasiu, cupru, fier și mangan.

Semințele de mac conțin cantități mici de alcaloizi de opiu, precum morfină, tebaină, codeină sau papaverină. Adăugate în mâncăruri, acestea produc un efect minim de relaxare asupra sistemului nervos (calmează iritabilitatea nervoasă) și acționează ca un analgezic natural.

____________________________

Lapte din semințe de mac – rețetă

Ingrediente

• 100 g de semințe de mac
• 1 litru de apă
• miere sau alt îndulcitor natural

Preparare

Puneți semințele de mac într-un bol. Turnați peste ele 200 ml de apă caldă și acoperiți vasul. Lăsați-le la înmuiat cel puțin 4 ore, sau peste noapte. Astfel vor fi mai ușor de mixat în blender.

Când sunteți gata să preparați laptele, clătiți semințele cu apă curată și strecurați-le printr-o sită deasă.

Puneți semințele de mac în vasul blenderului împreună cu 1 litru de apă. Mixați câteva minute, până când semințele se zdrobesc complet și se transformă într-o compoziție albicioasă.

Dacă nu aveți în casă un săculeț special pentru lapte vegetal, strecurați laptele de mac printr-un sită acoperită cu o pânză de tifon des.

Păstrați partea lichidă, iar partea solidă, rămășițele semințelor de mac pot fi folosite la o cremă/prăjitură.

Se îndulcește cu miere după gust, sau se pune puțină sare, în funcție de rețetele la care intenționați să-l folosiți.

Transferați laptele de semințe de mac într-o sticlă sau într-un borcan, și păstrați-l la frigider.

Laptele de semințe de mac poate fi consumat mai ales seara, datorită efectului sedativ pe care îl are asupra sistemului nervos, ajutând la inducerea somnului.

_______________________________

Surse:

1. Nutrition and You, Poppy seeds nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/poppy-seeds.html

2. Lecturi și Arome, Lapte din semințe de mac (raw vegan): https://lecturisiarome.ro/2018/04/lapte-din-seminte-de-mac-raw-vegan/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.