Cum se face DULCEAȚA de BUJORI

Puțini dintre noi avem curajul să folosim flori comestibile în rețete – salate, prăjituri, siropuri, tincturi. Această idee ni se pare poate prea exotică.

Dacă vă place dulceața de trandafir, cu siguranță veți fi încântați și de această rețetă. Dulceață de bujori păstrează parfumul dulce al florilor și este foarte plăcută la gust.

Dulceață de Bujori – Rețetă

Bujorul are proprietăți tonice la nivelul psihicului, antiinflamatoare, antiseptice și calmanteDin petalele de bujori se poate prepara și ceai, util pentru afecțiunile digestive, respiratorii și cutanate:

– dermatită, acnee, inflamații, escare
– tuse, bronșită
– imunitate
– afecțiuni nervoase, isterie, convulsii, insomnie
– neurastenie, epilepsie, surmenaj psihic
– diabet zaharat

Rădăcina este mult mai mult utilizată în scop terapeutic. Din ea se poate prepara ceai sau tinctură, cu efecte benefice în ulcer, gastrită, dureri de stomac, imunitate scăzută. Se folosește 1 linguriță de rădăcină mărunțită la 2 căni de apă.

_______________________________________________________________________________________________________

Dulceață de bujori – rețetă

Culegeți bujorii din locuri nepoluate, cu un miros bogat. Din bujorii roșii iese o dulceață intens colorată. 

Ingrediente

• 200 g de petale de bujori
• 1 litru de apă
• 1 kg de zahăr brut
• sucul de la 2 lămâi

Preparare

Desfaceți bujorii, spălați-i cu apă rece. Lăsați-i să se zvânte, apoi desfaceți petalele. Puneți-le într-un bol. Adăugați sucul de la 1 lămâie și amestecați cu mâinile. Lăsați petalele la frigider o oră.

Puneți apa la fiert cu zahărul și lăsați-l pe foc până scade un sfert din cantitatea de lichid. Adăugați apoi petalele scoase din frigider, și adăugați sucul de la cealaltă lămâie.

Dați focul mai mic, acoperiți cratița cu capac și lăsați petalele să mai fiarbă încă 10 minute. După ce s-au înmuiat, stingeți focul și lăsați dulceața să stea 10 minute.

Turnați dulceața în borcane sterilizate și puneți capacele. Întoarceți borcanele invers. Așteptați 10 minute, apoi întoarceți-le înapoi și lăsați-le să se răcorească în voie.

Surse bibliografice:

1. Doxologia, Bujorul – floare de leac: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/bujorul-floare-de-leac

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.