Postul cu apă între orele 18:00 și 10:00 scade greutatea corporală și tensiunea arterială
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
În accepțiune modernă, postul este considerat un fel de regim vegetarian. Însă pentru a înțelege ce înseamnă postul, poate că ar trebui să căutăm în Biblie.
Cuprins
Postul biblic și postul „modern”
În Sfânta Scriptură ni se spune că Mântuitorul a petrecut 40 de zile în pustie, în post și în rugăciune. Nu ni se spune că ar fi mâncat alimente vegetale, pentru că postul Lui a însemnat oprirea totală de la orice fel de aliment.
Sfântul evanghelist Luca spune că „în aceste (40 de) zile nu a mâncat nimic; și sfârșindu-se ele, a flămânzit”. (Luca 4, 2).
Este vorba așadar despre postul negru.
Citește și – Beneficiile postului religios – confirmate de cercetători
Noi astăzi nu numai că nu postim negru, dar nici măcar un post sănătos nu ținem.
Asta deoarece în loc să mâncăm fructe, legume, verdețuri, cereale și alte alimente naturale, cumpărăm pateuri și tot felul de produse „rapide” din magazine. Și astfel postul devine dăunător și nu folositor organismului.
Or, postul ar trebuie să fie o perioadă de curățare a organismului, de repaus alimentar, de regenerare.
Întorcându-ne la postul negru, oamenii de știință au demonstrat că restricția alimentară pe o anumită perioadă de timp are beneficii importante pentru sănătate.
Citește și – Zilele alternative de post – o strategie eficientă pentru slăbit
Postul cu apă – efecte benefice asupra greutății și tensiunii arteriale
Un studiu pilot, publicat recent (2018) în jurnalul „Nutrition and Healthy Aging”, a prezentat efectele postului cu apă asupra greutății corporale și a factorilor de risc ai bolilor metabolice.
Restricția alimentară pe o anumită durată de timp înseamnă reducerea aportului de energie, iar acest lucru ar putea ajuta la scăderea în greutate.
Acest efect nu a fost studiat însă până acum pe persoanele cu obezitate.
Studiul de față a fost realizat pe 23 de persoane adulte obeze și a durat 12 săptămâni. În fiecare zi, participanții:
- au consumat alimente la liber între orele 10:00 și 18:00;
- au ținut post cu apă între orele 18:00 – 10:00.
Rezultatele au fost comparate cu un grup de control format din alte 23 de persoane obeze.
La persoanele care au avut o perioadă de restricție alimentară de 15 ore s-a constatat o reducere a greutății corporale și a aportului de energie.
Totodată, a scăzut și nivelul tensiunii arteriale sistolice.
Nu au fost observate diferențe semnificative între grupul de intervenție și grupul de control în ceea ce privește masa de grăsime, grăsimea viscerală, tensiunea arterială diastolică, trigliceridele, colesterolul, hemocisteina, glucoza și insulina a jeun.
Autorii acestui studiu au concluzionat că rezultatele cercetării lor sugerează că restricția alimentară și postul cu apă produc o scădere ușoară a aportului de calorii și a greutății corporale.
Limitarea consumului de alimente pe o perioadă de 15 ore ar putea avea și beneficii clinice, prin scăderea presiunii arteriale.
Acest regim nu este greu de ținut, deoarece perioada de restricție alimentară începe seara, la ora 18:00.
Citește și – Persoanele care iau cina la amaiază au o șansă în plus să slăbească
Postul intermitent scade masa de grăsime corporală
Un studiu anterior, apărut în 2016 în „Journal of Translation Medicine”, arătase deja că postul intermitent – în care toate caloriile sunt consumate într-un interval de 8 ore – poate îmbunătăți anumiți biomarkeri ai sănătății, reducând masa de grăsime corporală și menținând masa musculară.
Studiul a fost realizat pe bărbați care practicau antrenament de rezistență.
24 de ore de post total sau parțial elimină masa de grăsime corporală și păstreză masa slabă
O recenzie publicată în anul 2011 în jurnalul medical „Obesity Reviews” a arătat că postul intermitent (24 de ore de hrănire alternate cu 24 de ore de restricție alimentară totală sau parțială) este la fel de eficient ca restricția calorică zilnică în ceea ce privește scăderea greutății corporale și a masei de grăsime. Cu toate acestea, postul intermitent a fost mai eficient în păstrarea masei slabe.
Surse articol:
1. Kelsey Gabel, Kristin K Hoddy, Nicole Haggerty, Jeehee Song, Cynthia M Kroeger, John F Trepanowski, Satchidananda Panda, Krista A Varady, Effects of 8-hour time restricted feeding on body weight and metabolic disease risk factors in obese adults: A pilot study, Nutr Healthy Aging. 2018 Jun 15;4(4):345-353. doi: 10.3233/NHA-170036: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29951594/
2. K A Varady, Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss? Review Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e593-601: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21410865/
3. Tatiana Moro, Grant Tinsley, Antonino Bianco 3, Giuseppe Marcolin, Quirico Francesco Pacelli, Giuseppe Battaglia, Antonio Palma, Paulo Gentil, Marco Neri, Antonio Paoli, Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males, Clinical Trial J Transl Med. 2016 Oct 13;14(1):290: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27737674/