Răbdarea cu dragoste a necazurilor arde datoriile noastre

În rugăciunea „Tatăl nostru”, cuvântul „greșelile” înseamnă într-o traducere mai veche „datorii”.

Greșelile sau păcatele pe care le facem sunt socotite ca niște datorii pe care le avem față de Dumnezeu.

Rabdarea cu dragoste a necazurilor arde datoriile noastre

Rabdarea cu dragoste a necazurilor arde datoriile noastre

Părintele Arsenie Boca spune că aceste datorii sunt „răscumpărate” prin răbdarea necazurilor.

Răbdarea este cel mai puternic scut pe care îl avem în lupta cu ispitele care vin asupra noastră.

Cu această pavăză trebuie să ne îngrădim și să așteptăm izbăvirea ce vine de la Domnul.

Nu numai necazurile, ci și patimile trebuie înfruntate cu răbdare. De răbdare avem nevoie și în lupta cu propriile patimi, care ies la iveală când suntem ocărâți sau nedreptățiți de semenii noștri.

La începători, deprinderea răbdării începe cu ocara”. Dacă nu vom avea răbdare, vrăjmașul diavol ne va arunca degrabă în deznădejde.

Începutul trebuie întărit cu răbdarea pentru că, în lupta cu mândria și cu slava deșartă, acestea au obiceiul să-l arunce pe om în deznădejde, ca să părăsească lupta”.

Dacă vom arăta răbdare în încercări, toată puterea demonilor se face neputincioasă. Toate cursele lor se vor sfărâma, pentru că răbdarea vine împreună cu celelalte virtuți mântuitoare.

Sfântul Apostol Pavel spune că suferința lucrează răbdarea, iar răbdarea încercare. Și din încercare vine nădejdea în Dumnezeu, are nu rușinează pe credincios. Pentru a avea răbdare este nevoie de cuget smerit. Iar smerenia îi arde de diavoli ca un foc mistuitor.

Nu le trebuie potrivnicilor pustiire mai mare în lucrările lor, decât răbdarea cu dragoste a necazurilor, căci ea arde datoriile noastre”. Ba încă și strădania lor o face zadarnică.

Părintele Arsenie Boca spune că răbdarea începe de la relația cu noi înșine. Ca să putem răbda necazurile trebuie să ne răbdăm mai întâi pe noi înșine.

Răbdare trebuie să avem mai întâi cu noi înșine, ca să nu cădem în întristare, apoi trebuie să aibă și alții răbdare cu noi, până deprindem desăvârșit lepădarea de sine”.

Această lucrare necesită timp și… răbdare! Cu cât cineva se leapădă de sine mai mult și sporește în această lucrare, cu atât mai ușoare i se vor părea necazurile.

Răbdarea încetează de a mai avea înfățișarea negativă de necaz și se schimbă în bucurie, cu toată întristarea mea sunt covârșit de bucurie”.

Răbdarea este una din condițiile mântuirii, mai ales pentru aceia care sunt prigoniți pentru credința lor în Dumnezeu.

Cine rabdă (îndreptarea) până la sfârșit, se va mântui” (Matei 10, 22).

Citește și:

Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate și veți dobândi mai multă răbdare în ispite și necazuri
Necazurile suportate cu răbdare vor înlocui suferințele iadului
Au venit vremurile când omul se poate mântui doar prin necazuri

Sursă articol: Ieromonahul Arsenie Boca, Răbdarea, o condiție a mântuirii, Doxologia: https://doxologia.ro/rabdarea-o-conditie-mantuirii

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.