Necazurile suportate cu răbdare vor înlocui suferințele iadului

Nu necazurile sunt cele care ne îngenunchează realmente, cât deznădejdea noastră. Zbaterea noastră lăuntrică, împotrivirea, nesupunerea noastră față de voia lui Dumnezeu.

Lipsa noastră de credință în ajutorul lui Dumnezeu. Acestea ne fac viața mai amară decât necazurile în sine.

Necazurile suportate cu rabdare vor inlocui suferintele iadului

Necazurile suportate cu rabdare vor inlocui suferintele iadului

Așadar, modul în care reacționăm la necazuri este importantă. Ce înțelegem din necazuri, ce putem face pentru a petrece netulburați în vremea necazurilor și a nu ne pierde pacea.

Trebuie să știm că fără necazuri nimeni nu se poate mântui. Asta pentru că necazurile, dacă le primim cu smerenie, scot spinii patimilor și ne ajută să dobândim virtuțile.

Citește și – „Necazurile ne vin de la greșeli, nu de la Dumnezeu. El numai le îngăduie și spală cu ele vinovățiile noastre”

Noi nu mai avem nici trăirea, nici nevoința primilor creștini. De aceea spun Sfinții Părinți că cei din urmă se vor mântui prin suferirea multor necazuri și prin pocăință.

Necazurile pot fi răbdate mai ușor dacă ne rugăm. Așa cum nici bolile trupului nu trec de la sine dacă nu sunt văzute de un doctor și tratate corespunzător, așa nici suferința sufletească nu dispare singură dacă nu chemăm ajutorul lui Dumnezeu.

Biserica are leacurile ei, care sunt Sfintele Taine. Acestea dau tămăduire și alinare atât sufletului, cât și trupului.

„În orice ispită am cădea, dacă nu îngenunchem, dacă nu ridicăm mâinile și nu vărsăm lacrimi de implorare, ispita nu se îndepărtează… Ajutorul îl vom lua de la Hristos numai prin rugăciune”.

Necazurile pot fi depășite prin smerita cugetare. Cu cât ne împotrivim mai mult, cu atât ne vom simți mai rău. Cu atât vom cădea mai mult în întunericul deznădejdii.

Citește și – Cel care face voia lui Dumnezeu e mulțumit și în necazuri

„Când aveți un necaz, o ispită, o supărare sufletească, economică, trupească, fie că-i boală, fie ispită sau orice alt rău, îngenuncheați și rugați-vă să se facă voia lui Dumnezeu și a nu a voastră”.

Dacă Dumnezeu a îngăduit să ni se întâmple ceva rău, înseamnă că acel lucru ne este de folos.

„Domnul, Care a îngăduit ispita, îi dă totodată omului și mijlocul prin care să o depășească”.

Dumnezeu a condiționat mântuirea noastră de mai multe lucruri. De iubirea aproapelui, de iertarea celor care ne greșesc, de răbdarea necazurilor.

Doar cel care va răbda până la sfârșit se va mântui, zice Domnul.

„Necazurile, atât cele lăuntrice, cât și cele din afară, suportate cu răbdare pe pământ, ne vor înlocui, în veșnice, suferințele iadului.

Mai bine ne este nouă să suferim aici, decât o veșnicie!

Căci ce vom putea da noi în schimbul Raiului? Ostenelile noastre sunt prea puține pentru a ne învrednici de odihna și de bunătățile cele cerești.

Toți cei care vor să viețuiască după poruncile Mântuitorului vor avea necazuri. Pentru că dacă Fiul lui Dumnezeu a suferit pe pământ, nimeni din cei care Îi urmează Lui nu va scăpa de cruce.

Creștinii nu pot avea bucurii pe pământ, pentru că lumea este potrivnică lui Dumnezeu. Duhul lumii pe care îl dau patimile, plăcerile și păcatele sunt de la cel rău, care stăpânește această lume.

Creștinii nu pot avea împlinire pe pământ, pentru că patria lor este în cer. Adevărata lor bucurie este în Dumnezeu.

Citește și – Nu vă temeți! – îndemnul Mântuitorului care ne dă tărie să depășim toate necazurile

Surse articol:

1. Arhiepiscopul Antonie de Golansk și Mihailovsc, Atitudinea în fața necazurilor este esențială, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/atitudinea-fata-necazurilor-este-esentiala
2. Părintele Valentin Mordasov, Creștinii se vor mântui numai prin răbdarea necazurilor și prin pocăință, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/crestinii-se-vor-mantui-numai-prin-rabdarea-necazurilor-prin-pocainta
3. Starețul Efrem Athonitul, Despre necazuri, ascultare și osândire, Impantokratoros. gr: https://www.impantokratoros.gr/despre-necazuri.ro.aspx?__cf_chl_jschl_tk__=98a6b70452d79f492c8a75a912743fdb24d31ffb-1606391515-0-AcDwF4Bukp3qb2VP6uJ8oaCBbSfyZNvI2PSBmtbHL07WTWHVZS7uBbVJS9b4_4RJB016JbkHOIVVZjHjMN7dyqDRsUhitsbVFXa33X_kT0Yy_SIVulPC2Gh437qX1Ohv6BD5XYaOIHupPPOrKijcdVVtJgZDbEgilHBmdLiH4rEEW3PQFJIdOG88RrOx1vCOMp623CvQ8dAY-S4_wUw_kq0yReEr_e_TiY1n8MSfG6HaRzIrg3yQnROwXmeJiwIqv8fc8zBfYANXALu_rEZ5Grxhrt_L3CqgglhEo2wpKJ7zTdohv20uXQ6xINnI-nEztDwn4Z_sMeHWU-l8987XfRjrZnwAJ4ks_HUOmjttpeGCT54sOstcd-t606MQLNv65heC2BrPMJRfwNbaTUoQHXA

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.