Nu vă temeți! – îndemnul Mântuitorului care ne dă tărie să depășim toate necazurile

Îndrăzniți, nu vă temeți! – le spune Mântuitorul Apostolilor când aceștia se înfricoșau din pricina furtunii stârnite pe mare șL-au văzut mergând deasupra apelor ca și cum ar fi fost o nălucă (Matei 14, 27).

Aceste cuvinte le întâlnim din nou după Învierea Sa din, când Hristos se arată femeilor mironosițe și le spune să îi înștiințeze pe ucenicii Săi că este viu (Matei 28, 10).

Nu va temeti

Nu va temeti!

Nu vă temeți! – le spune și îngerul care s-a arătat la mormântul Domnului (Matei 28, 5).

Teama vine din necredință. Ori de câte ori ne rugăm în necazurile pe care le avem, Dumnezeu risipește această stare de frică și ne umple de nădejde.

Este starea firească, pe care de altfel o au și copiii când sunt mici. Ei nu se tem de nimic, știind că părinții lor veghează asupra lor, dându-le încredere și siguranță.

La fel trebuie să ne simțim și noi, știind că Dumnezeu se poartă față de noi ca un Părinte iubitor și protector, însoțindu-ne pe calea vieții, abătând de la noi tot răul.

Nu vă temeți! – „Acesta este cuvântul care atunci și acum și până la sfârșitul veacurilor dă tărie omului să străbată timpuri și locuri vitrege, să cucerească munții și valurile mării, îi dă o credință nebiruită în triumful dreptății, libertății și al vieții”, spunea Înalt Preasfințitul Justinian Chira.

Omul se teme de necunoscut, de ispite, de boli, de decepții, de pierderea celor dragi, de sărăcie, de lipsuri. Însă aceste frici apar atunci când ne dezlipim ochii de la Mântuitorul, Care a promis că va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor.

Având această făgăduință, viața noastră trebuie să fie plină de nădejde și de bucurie.

Citește și – „Când vă neliniștesc gândurile de teama necazurilor, să spuneți: „Să se facă voia lui Dumnezeu! Acest lucru vă va liniști foarte mult” – Starețul Varsanufie

Inima noastră trebuie să fie mereu gata de luptă, știind că avem de partea noastră pe Biruitorul iadului și al morții. Hristos Domnul pune umărul la crucea fiecăruia și îl ajută să o ridice și să o poarte cu demnitate, dacă ne punem nădejdea în El și-I cerem ajutorul.

Atunci când suntem încercați cu necazuri și greutăți, să cântăm acea minunată cântare a Profetului Isaia, care se cântă în Postul Mare:

„Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu” (Isaia 8, 9).

„Îndrăzniți! Eu sunt; nu vă temeți! Iată temeiul nădejdii noastre! Prin orișice nevoie și necaz ar trebui să treci, adu-ți aminte că Domnul e aproape și însuflețește-te, răbdând bărbătește”.

„Văzut-am mai înainte pe Domnul înaintea mea, că de-a dreapta mea este ca să nu mă clatin”, spune în Cartea Psalmilor. „Pentru aceasta s-a veselit inima mea și s-a bucurat limba mea, dar încă și trupul meu va sălășlui întru nădejde” (Ps. 15, 8-9).

Citește și – Rugăciunea curăță gândurile, înlătură teama de necazuri și năpăstuiri – Părintele Arsenie Boca

„Așa cum El a apărut atunci înaintea Apostolilor care se chinuiau vâslind pe mare, arătat îți va face și ție deodată, care te chinuiești, ajutorul și ocrotirea Sa. El este pretutindeni și totdeauna gata să te ocrotească”.

Pentru a avea permanent ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să rămânem în preajma Lui. Adică trebuie să păzim poruncile Lui.

„Trebuie doar să stai împreună cu El, sau înaintea Lui prin credință, rugăciune, nădejde și încredințare în sfânta Lui voie”.

Când sufletul omului se unește cu Dumnezeu prin rugăciune, nu mai simte frica. Orice tulburare, angoasă și neliniște dispar de la el, pentru că în suflet vine lumina și pacea Duhului Sfânt.

În această pace și netulburare au trăit sfinții și mucenicii, care chiar dacă erau chinuiți cumplit trupește, „nădejdea lor era plină de nemurire”.

„Fericirea este înăuntru, nu în afară; iar cel aflat în legătură vie cu Domnul are fericirea lăuntrică totdeauna”.

Citește și – Nu-mi este frică de moarte, pentru că nu m-am născut pentru această viață – o fetiță de 11 ani bolnavă de cancer

Surse articol:

1. Înaltpreasfințitul Justinian Chira, Cu noi este Dumnezeu! ‒ eliberarea de frică și singurătate, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/nu-va-temeti
2. Sfântul Teofan Zăvorâtul, „Îndrăzniţi! Eu sunt; nu vă temeţi!”, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/indrazniti-eu-sunt-nu-va-temeti

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Vlasie Virginia

    Multumesc mult aveam nevoie! Domnul ne încurajează! Amin!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.