Dacă oamenii și-ar potrivi purtările după poruncile lui Dumnezeu, ar preveni toate pacostele necazurilor

Odată, pe când Părintele Arsenie Boca se ruga la Dumnezeu pentru pacea lumii, a auzit un glas care i-a spus:

Nu te ruga de Mine să le dau pacea, roagă-te de oameni să-și schimbe purtările, dacă vor să mai vadă pacea pe pământ”.

Daca oamenii ar respecta poruncile nu ar mai avea necazuri

Daca oamenii ar respecta poruncile nu ar mai avea necazuri: Arsenie Boca

Părintele Arsenie deseori îi îndruma pe cei care îl căutau să își schimbe viața. Le arăta păcatele și ieșirea din necazuri, care vine prin pocăință.

Pocăința nu înseamnă doar regretul pentru păcate, ci înnoirea minții, a vieții. Schimbarea felului de a trăi. Punerea unui început bun.

Cele mai multe necazuri apar ca urmare a încălcării poruncilor lui Dumnezeu. Părintele Arsenie spunea că poruncile dumnezeiești sunt porunci ale firii, adică sunt un îndreptar elementar pentru om. Cine viețuiește după acest îndreptar, nu se va abate de la calea mântuirii.

Dacă oamenii și-ar potrivi purtările după poruncile lui Dumnezeu, care sunt poruncile firii, și n-ar face din legi fărădelegi, ar ocoli, ar preveni toate pacostele necazurilor”.

Boala, suferința, pierderile – vin din pricina îndepărtării noastre de Dumnezeu, Care este izvorul vieții. Omul care crede că se poate chivernisi singur în viață și poate trăi fără Dumnezeu, cade în mândrie și de aici în multe ispite.

De unde începe slăbănogirea? De la socoteala trufașă a minții. I se pare că e mai bine să nu se conducă după poruncile lui Dumnezeu, ci după capul ei, mai bine zis după păcat”.

Izbăvirea de necazuri și tămăduirea sufletului se fac prin mărturisirea sinceră a păcatelor și pocăință fierbinte.

Tot minte slabă dovedesc și aceia ce nu vor să vină la ștergerea păcatelor; aceia n-au ce aștepta tămăduirea bolilor. Ajută doctorii, dar minții îi ajută Dumnezeu”.

Degeaba se plâng oamenii din pricina necazurilor dacă nu vor să își corecteze stilul de viață. Dacă nu vor să se întoarcă la Dumnezeu ca să ia iertare și vindecare.

Lasă-te frate condus de un sfat dumnezeiesc, că de nu, capul care n-ascultă odată se sparge și n-are cine-l lega”.

Citește și: Rostul nevăzut al necazurilor din viața noastră – Pr. Arsenie Boca

Sursă articol:

1. Părintele Arsenie Boca – De unde începe slăbănogirea, Doxologia: https://doxologia.ro/de-unde-incepe-slabanogirea
2. Părintele Arsenie Boca – Cuvinte duhovnicești antologice, Cuvântul Ortodox: https://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-arsenie-boca-cuvinte-antologice-apoftegme-in-mintea-stramba-si-lucrul-drept-se-stramba/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.