Un om are puterea asupra altui om prin rugăciune
Cu toții cunoaștem sentimentul de neputință, de eșec, de frustrare atunci când vrem să schimbăm pe cineva.
Nici cuvintele, nici gesturile, nici alte mijloace firești nu par să funcționeze. Părintele Arsenie Boca spune că prin rugăciune putem realiza acest lucru.
Nu-i putem schimba pe cei din jurul nostru deoarece nu avem putere să pătrundem în conștiința și în sufletul lor. Nu putem modifica ușor un sistem de valori, o minte plină de preconcepții, de tipare, un comportament deprins timp de ani de zile.
Singurul Care poate să schimbe un om este Dumnezeu. El lucrează în viața noastră prin Duhul Sfânt, Care pătrunde în suflet, în minte și produce adevărate revoluții.
Dacă mesajul bun pe care vrei să-l transmiți cuiva nu este primit, încearcă să folosești ca vehicul rugăciunea.
Părintele Arsenie Boca le spunea părinților să vorbească direct cu Dumnezeu despre problemele copiilor lor.
Nu le vorbi oamenilor despre Dumnezeu, ci spune-I lui Dumnezeu despre ei. Cu alte cuvinte, roagă-te pentru ei. Ceea ce vreți să le spuneți cuiva, spuneți-I lui Dumnezeu și El va putea să ducă mesajul mai departe, dacă este unul bun și folositor.
Iată ce spune Părintele Arsenie Boca despre puterea rugăciunii: „Un om are putere să se transmită altui om, în duh, prin rugăciune”.
Rugăciunea are întotdeauna ”efecte pozitive”. Ea pune în mișcare energii bune, care se transmit de la unul la altul.
„Poate acționa în chip binefăcător unul asupra altuia, să-l atragă spre luare aminte, să-l încurajeze dacă e în deznădejde, să-l abată de la un viciu și să-l îndemne spre o sfântă lucrare”.
Lucrarea rugăciunii este una tainică. Ea îl face pe cel slab să capete minte ascuțită, pe cel leneș să devină lucrător, pe cel viciat să se îndrepte.
Prin rugăciune ne ajutăm unii pe alții, spune Părintele Arsenie. Iar prin această sfântă lucrare devenim mai cucernici, mai nevoitori și mai plăcuți lui Dumnezeu.
Rugăciunea pentru aproapele are „efect” doar dacă participăm cu inima la suferința lui.
„Puterea acestei rugăciuni constă într-o sinceră părtășanie creștină la necazurile aproapelui și pe măsura aceasta are o influență asupra sufletului lui”.
Cum trebuie să ne rugăm pentru semenii noștri? Părintele Arsenie Boca ne oferă un model de rugăciune:
„Milostive Doamne, fie voia Ta, care vrei ca toți să se mântuiască și să ajungă la înțelegerea adevărului: miluiește și mântuiește pe robul Tău (numele), primește această dorință a mea ca pe un strigăt de dragoste poruncit de Tine!”
Citește și: Puterea rugăciunii făcute cu credință – o pildă frumoasă
Sursă articol: Ieromonahul Arsenie Boca, Când ne rugăm pentru cineva, îi transmitem dragoste, grijă și curaj, Doxologia: https://doxologia.ro/cand-ne-rugam-pentru-cineva-ii-transmitem-dragoste-grija-curaj