Rugăciune din adâncuri de suferință

Aceasta este una din cele mai frumoase și profunde rugăciuni pe care le-am citit vreodată.

Este cuprinsă într-un volum apărut recent, intitulat „În temniță cu Iisus Hristos”. A fost scrisă de preotul Vasile Vasilache și a fost inclusă în colecția „Arhiva Rugului Aprins”.

Rugaciune din adancuri de suferinta

Rugaciune din adancuri de suferinta: Ziarul Lumina

În anul 1959, părintele Vasile Vasilache a fost condamnat la 8 ani de închisoare comunistă.

A trecut prin temnițele și lagărele de la Bacău, Jilava, Jurjeni, Balta Brăile și Gherla. Aceste locuri de chin erau pline de deținuți politici, profesori, preoți, călugări, medici, judecători, țărani, ofițeri, studenți.

Autorul a scris despre suferințele îndurate acolo – despre schingiuiri, bătăi, foametea, mizeria, întunericul și frigul cumplit.

Rugăciunea din adâncuri de suferință, redată mai jos, a fost scrisă la mult timp după ieșirea din închisoare, când sufletul părintelui Vasile s-a eliberat și el de amintirea pătimașă a chinurilor îndurate.

Am scris aceste amintiri nu când mă aflam în văpaia suferințelor din închisoare, nici după câțiva ani de la eliberare, ci după douăzeci și cinci de ani, când gândurile mele au fost eliberate de patima sentimentelor”.

Rugăciune din adâncuri de suferință

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

„Doamne, Tu ești în înălțimile cerului și-n adâncimile pământului, auzi-mă și pe mine cel ce zac în adâncuri de prăpastie.

Doamne, Tu ești știutorul a toate, ia aminte și la smerita mea rugăciune. Doamne, Tu Tată și Mântuitor al lumii, primește și strigătele noastre din triste suferințe.

Doamne, Tu ai milă de creația Ta, apropie-Te și de mine, făptura mâinilor Tale. Doamne, Tu ești Părintele omenirii ce ai venit s-o mântuiești, fii și mie Tată milostiv al mântuirii.

Doamne, Tu ești adâncul iertării, iartă-mă și pe mine păcătosul. Doamne, Tu eștiu iubirea cea nemărginită, arată-mi și mie dragostea bunătății Tale.

Doamne, Tu ești mult milostiv, miluiește-mă și pe mine, asupritul. Doamne, Tu singur ești bun, arată-mi și mie dulceața bunătății Tale.

Doamne, Tu ești sănătatea tuturor, dăruiește-mi-o și mie, nevrednicul. Doamne, Tu ești atotputernic în cer și pe pământ, dăruiește și mie putere în necazuri.

Doamne, Tu ești înțelepciunea și apărarea, binecuvintează-ne și pe noi, cei aflați sub urgisirea Ta. Doamne, Tu ești slava strălucirii, dăruiește-ne și nouă frumusețea biruinței.

Doamne, Tu ești Păstorul cel Bun, primește-mă și pe mine în turma Ta. Doamne, Tu ești Calea, Adevărul și Viața, călăuzește-mă și pe mine pe calea adevăratei vieți.

Doamne, Tu ești pâinea vieții, satură-mă și pe mine, flământul. Doamne, Tu ești apa cea vie, adapă-mă și pe mine, însetatul. Doamne, Tu ești cuvântul vieții, dă-mi și mie graiurile înțelepciunii Tale.

Doamne, Tu ești cel ce ne aperi de vrăjmași, ocrotește-mă și pe mine, prigonitul. Doamne, Tu ești ușa vieții, deschide și mie ușa milosteniei.

Doamne, Tu ești eliberarea celor robiți, scoate-ne și pe noi din lanțurile sclaviei. Doamne, Tu ești Cel ce ai suferit prigoana oamenilor, scoate-ne și pe noi cei căzuți în mâna oamenilor ce nu cred. Doamne, Tu ești Cel atotputernic în cer și pe pământ, risipește întunericul urii din inimile prigonitorilor noștri.

Doamne, Tu ești știutorul a toate, Tu mă cunoști  pe mine, scoate-mă din mâna vrăjmașilor mei. Doamne, Tu ești lumina care călăuzești pe cei robiți la libertate, scoate-mă și pe mine din întunericul închisorii.

Doamne, Tu ești pacea lumii, scoate-mă și pe mine din mâinile urgisitorilor. Doamne, Tu ești creatorul a toate, fie voia Ta și cu mine, robul Tău.

Doamne, Tu ești lumina vieții, scoate-mă și pe mine de la întuneric la lumină. Doamne, Tu ești Bunul Samaritean, tămăduiește-mă și pe mine, cel căzut între tâlhari.

Doamne, Tu ești Cel ce din prigonitori ai făcut apostoli, luminează și îmbunează pe cei ce ne urăsc. Doamne, Tu ești nădejdea și mântuirea lumii, dă-ne și nouă speranța izbăvirii.

Doamne, Tu ești Cela ce ștergi lacrimile celor din strâmtoare, usucă cu suflul căldurii Tale și lacrimile de pe orbrajii noștri obidiți.

Doamne, Tu ești Cel ce veghezi omenirea în zi și-n noapte, priveghează și asupra celor adormiți în închisori.

Doamne, Tu ești Învierea tuturor, dă-ne și nouă biruința Învierii Tale, acum și-n veci. Amin!”

Citește și: Rugăciune pentru cei care trec prin suferințe cumplite, trupești sau sufletești

Surse articol:

1. Creștin Ortodox, Părintele Vasile Vasilache: https://www.crestinortodox.ro/reportaj/parintele-vasile-vasilache-fiul-satului-vutcani-119964.html
2. Cuvânt de Folos, Rugăciune din adâncuri de suferințe: https://cuvantdefolos.ro/rugaciune-din-adancuri-de-suferinte/
3. Librăria Sophia, În temniță cu Iisus Hristos, amintiri din închisorile comuniste: https://www.librariasophia.ro/biografii-marturii/in-temnita-cu-iisus-hristos-amintiri-din-inchisorile-comuniste-3182.html?v=3182&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwn7mwBhCiARIsAGoxjaJrHfg3BnvZ2_1inp3oFvZTiwiqdMTrirOFL-yYVyuHwDPx8Z64qhAaAjz_EALw_wcB

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.