Încredințați-le pe toate lui Dumnezeu și nu vă îngrijorați pentru viitor

Mai tulburătoare decât evenimentele prezente sunt uneori cele viitoare, pe care mintea le închipuiește.

Ajunge zilei necazul ei. Nu vă îngrijorați cu privire la viața voastră, căci fără Mine nu puteți face nimic, spune Hristos. Grijile nu arată altceva decât puțina noastră credință.

Incredintati-le pe toate lui Dumnezeu si nu va ingrijorati pentru viitor

Incredintati-le pe toate lui Dumnezeu si nu va ingrijorati pentru viitor

Încredeți-vă deplin în Dumnezeu și nu vă faceți griji cu privire la viitor, ne îndeamnă Sfântul Nectarie. Lipsurile, neputințele și toată viața noastră trebuie să o încredințăm lui Dumnezeu.

„Dumnezeu vă va trimite lucrurile care sunt necesare și folositoare pentru mântuirea voastră”.

Aceste sfaturi vin de la un om cu viață sfântă, care a trăit în secolul 20. Nu sunt vorbe goale, împrumutate din cărți. Cuvintele sale sunt acoperite de viața lui.

Citește și – Ispitele ne încearcă răbdarea și smerenia – Sfântul Nectarie

Sfântul Nectarie a îndurat multe necazuri de la semenii săi. A fost clevetit, trădat, nedreptățit, prigonit și persecutat chiar de cei din sânul Bisericii. Dar nu și-a pierdut nicio clipă credința.

Pe toate le-a răbdat, de dragul iubirii lui Dumnezeu. Și-a păstrat credința, smerenia și blândețea până în ultima clipă. Pe vrăjmași i-a iertat și i-a iubit, în ciuda răutății lor.

Nu i s-a făcut dreptate în timpul vieții, pentru că nici nu a căutat aceasta cu orice preț. Imaginea și numele i-au fost reabilitate la mulți ani după moartea sa.

Acum toți îl cinstesc ca sfânt și ca un mare făcător de minuni, ca unul care pentru multa sa răbdare și iubire a fost învrednicit de Dumnezeu cu mari daruri.

Cu toate că nu ne-au rămas multe scrieri de la Sfântul Nectarie, însăși viața sa constituie o predică memorabilă. Faptele sale ne inspiră, ne atrag spre o înălțime duhovnicească, spre o noblețe a sufletului.

Viața sa poate fi percepută ca o lecție de viață pentru noi, cei de azi, care ne plângem de multe, ne smintim repede și ne pierdem ușor credința și nădejdea.

„Încredințați lui Dumnezeu toate grijile voastre. El vă poartă de grijă. Nu fiți mici la suflet și nu vă tulburați”.

Sfântul Nectarie a fost sărac în cele materiale, dar bogat în cele spirituale.

Citește și – Nu mai lua asupra ta grijile acestei lumi, păzește-ți pacea sufletului!

Omul se împovărează cu lucruri care nu stau în puterea lui. Ia asupra sa sarcini pe care nu le poate duce. Se încarcă în mod inutil cu cele pe care ar trebui să le lase în seama lui Dumnezeu.

„Acela care cercetează adâncurile ascunse ale sufletului omenesc cunoaște și dorințele noastre și are puterea să le împlinească așa cum știe El”.

Tot ce trebuie noi să facem este să păzim poruncile Lui. Să căutăm mai întâi cele duhovnicești, iar toate celelalte, care sunt de trebuință trupului, le vom primi negreșit.

Cine împlinește poruncile, acela Mă iubește, zice Domnul. Iar când acesta se roagă, Tatăl său nu are cum să nu-l audă.

Citește și – „Mai mult face o picătură de rugăciune decât o mare de griji” – Sfântul Nicolae Velimirovici

Și totuși, dacă rugile noastre nu sunt ascultate, să nu ne descurajăm, nici să ne pierdem credința.

„Dumnezeu vă împlinește dorințele într-un mod pe care nu-l cunoașteți. Așadar, liniștiți-vă și chemați pe Domnul!”

Surse articol:

1. Iveron Monastery: https://www.facebook.com/ivermoneng/posts/pfbid0b5RUbWB9E556hueRpuspw4pt6UJPUPRF88ma2sam94PzBCYQ23kCxFj13Vas4oyul
2. Sfântul Nectarie din Eghina: https://www.sfantulnectarie.ro/HTML/MENIU%20STANGA/invataturi.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.