Rugăciune către Sfântul Nectarie din Eghina, vindecătorul trupului și sufletului

Sfântul Nectarie din Eghina este unul din cei mai „căutați” doctori din lume.

Oamenii își îndreaptă nădejdea către el atunci când trec prin boli și suferințe, sau prin lipsuri și nedreptăți.

Rugaciune catre Sfantul Nectarie din Eghina, vindecatorul trupului si sufletului

Rugaciune catre Sfantul Nectarie din Eghina: St. Nektarios Greek Orthodox Church 

Minunile făcute de Sfântul Nectarie curg neîncetat

Mărturiile despre minunile săvârșite de Sfântul Nectarie curg neîncetat. Maicile care slujesc în chilia lui din Grecia spun că acolo vindecările se petrec „la ordinea zilei”.

„Aici, în Eghina, miracolele sunt ca și „bună-ziua!” Sunt familiare și aproape uzuale pentru noi, însă naturale și plăcute”.

În fiecare zi sosesc autocare cu turiști bolnavi și mulți dintre ei pleacă acasă vindecați.

„Ultima dată au venit trei invalizi. Doi dintre ei s-au ridicat din scaunul cu rotile și au mers pe picioarele lor până la racla Sfântului. Înainte de asta, erau practic lipiți de scaunul de rotile. Toate acestea sunt dovezi vizibile ale ajutorului și binecuvântării Domnului”.

Nu trebuie să cauți sau să alergi după minuni, spun călugărițele. În Ortodoxie nu există magie, ci credință. Cei care cred că Dumnezeu lucrează prin sfinți și se roagă cu smerenie primesc răspuns.

Miracolul vindecării sufletești

Nu vindecările trupului sunt cele mai importante. Cea mai mare minune este pocăința omului, spun maicile. Sfântul Nectarie nu vindecă doar trupul, ci și sufletul.

„Principala minune este schimbarea minții și a vieții în direcția lui Hristos”.

Sfântul Nectarie nu vindecă doar trupul, ci sufletul. O fată din St. Petersburg a trimis o scrisoare la mănăstire, mărturisind minunea ei. Suferea de melanom de mult timp. Trăia departe de Biserică. Una din prietenele ei i-a povestit de Sfântul Nectarie și de ajutorul minunat pe care îl dă bolnavilor.

A ascultat-o cu atenție și a decis să se spovedească și să se împărtășească. A luat binecuvântare să citească zilnic Acatistul Sfântului Nectarie. A început să țină posturile. Neștiind dacă să opteze pentru tratamentul medical sau pentru rugăciune, a ales să se lase cu totul în voia lui Dumnezeu și ajutorul Sfântului Nectarie.

După 7 luni, medicii nu au mai găsit nicio urmă de cancer. În acea perioadă de post, rugăciune și pocăință, tânăra devenise credincioasă. Poate că miracolul cel mai mare nu a fost izbăvirea de cancerul trupului, ci izbăvirea sufletului de necredință – o boală mult mai teribilă.

Citește și – Dacă vrem să avem pace, trebuie să ne împăcăm cu Dumnezeu – Sfântul Nectarie 

Foarte mulți se vindecă prin mijlocirea Sfântului Nectarie fără să fi ajuns vreodată la racla sfintelor sale moaște. Alții îl văd fără ca măcar să-l fi cunoscut sau auzit despre el înainte. Fără să se fi rugat lui, fără să-i fi cerut ceva anume. Sunt multe mărturii despre acest tip de minuni.

Rugăciune către Sfântul Nectarie

O, preabunule ierarhe al lui Hristos, Părinte Nectarie, păstorul și dascălul celor ce aleargă la tine cu credință! Nimeni din cei ce năzuiesc la tine nu rămâne necercetat de-a ta milostivire, căci degrab, întru toate nevoile ce ne împresoară, ne vii întru ajutor, cu lucrul adeverind tuturor că ești grabnic izbăvitor și a toată boala și neputința tămăduitor.

Și peste cei ce scapă la racla Moaștelor tale neîncetat verși din darul sfințeniei tale, trupurilor și sufletelor noastre împărțind dar de tămăduire și neîmpuținată doctorie. Ci ca cel ce îndrăzneală mare cître Mântuitorul Hristos ai câștigat, fii nouă, celor ce înotăm pe marea cea învolburată a vieții celei pământești, povățuitor și îndreptător spre limanul veșnicei vieți cel neînviforat.

Cu cei călători împreună călătorește, pe văduve și pe sărmani îi ocrotește, pe prunci îi hrănește, pe cei aflați în scârbe și grele nevoie de toată ispita și năvala celui potrivnic îi izbăvește, pe văzuții și nevăzuții vrăjmași degrab, cu solirile tale, îi risipește, iar pe cei ce pătimesc cumplit și zac în patul durerii, de toată boala îi slobozește și sănătoși Bisericii lui Hristos îi dăruiește.

Și tuturor fii de obște folositor și ajutător. Că toate le poți cu rugăciunile tale, Părinte. Ca dimpreună cu tine fiind mântuiți, pururea să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea Una și nedespărțită, acum și în vecii nesfârșiți. Amin”.

Citește și – „Lăsați toate grijile pe seama lui Dumnezeu” – Sfântul Nectarie din Eghina

Surse articol:

1. Rugăciuni Către Sfinții Doctori Cei Fără de Arginți, Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie, Editura Scara Print, București, 2021, pp. 191-193
2. Orthodox Christianity, St. Nektarios’ miracles help bring us to repentance: https://orthochristian.com/135489.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.