„Lăsați toate grijile pe seama lui Dumnezeu” – Sfântul Nectarie din Eghina

Oamenii au dezvoltat astăzi o preocupare exagerată pentru lucrurile materiale. Astfel mulți se chinuie gândindu-se tot timpul la ce vor mânca, ce vor bea și cu ce se vor îmbrăca.

Mântuitorul ne-a atenționat despre faptul că „grija cea multă” este un păcat. Nimeni nu trebuie să acorde trupului o importanță mai mare decât are.

Sfântul Nectarie din Eghina

A ne osteni toată ziua pentru acumularea de bunuri și plăceri trecătoare este o irosire a resurselor pe care ar trebui să le folosim într-un mod cu adevărat folositor pentru viața noastră și a semenilor noștri.

Omul de azi este interesat doar de aspectul fizic, perisabil al lucrurilor. Se îngrijește foarte mult de îmbrăcăminte și de hrană, cheltuindu-și banii și timpul pentru a-și împlini aceste dorințe pătimașe.

Se îngrijește de viața aceasta ca și cum ar trăi veșnic pe acest pământ. Nu se gândește la mântuire și la lucrurile care dau viață sufletului.

Puțini sunt cei care se mai ostenesc pentru dobândirea virtuților și sporirea duhovnicească.

„Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea?

Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitnițe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele?”

Unii oameni se îmbolnăvesc din cauza grijilor. Cei care se frământă și se întreabă tot timpul ce vor face, cum se vor descurca, arată lipsă de credință în Dumnezeu.

„Nu vă îngrijiți de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei. Și cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot?” 

Oricât ne-am osteni pentru agonisirea celor trebuincioase, nimic nu putem fără ajutorul lui Dumnezeu. El este Cel Care ne îmbracă, ne hrănește și ne dăruiește cele necesare vieții trupești.

„De îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia.

Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor?

Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; știe doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele”.

Mântuitorul spune că atenția noastră trebuie să fie îndreptată spre Dumnezeu și dobândirea virtuților – dragostea, răbdarea, pacea sufletului, bunătate, toleranța, iertarea, facerea de bine. Iar celelalte, de care trupul nostru are nevoie, nu ne vor lipsi niciodată.

„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 25-34).

Dreptatea lui Dumnezeu înseamnă împlinirea poruncilor pe care ni le-a dat pentru a trăi o viață curată, frumoasă, liberă de patimi și vicii. Cei care se străduiesc să împlinească poruncile lui Dumnezeu nu vor duce niciodată lipsă de nimic.

Sfântul Ierarh Nectarie îi sfătuia pe oameni să-și lase grijile pe seama lui Dumnezeu, căci El lucrează pentru noi.

„Să nu deveniți mici la suflet și să nu vă tulburați! Cel Care cercetează cutele cele mai adânci ale sufletelor omenești cunoaște și poftele voastre, și are putere să vă scape de ele, așa cum doar El o știe.

Voi cereți de la Dumnezeu, și să nu vă pierdeți curajul vostru! Să nu bănuiți că rugăciunile voastre nu sunt auzite. Dumnezeu împlinește dorințele voastre în modul în care voi nu știți. Deci, liniștiți-vă și chemați-L pe Dumnezeu”.

Iar când ne rugăm, trebuie să cerem cu smerenie să se facă voia lui Dumnezeu, și nu a noastră, pentru că noi nu știm dacă ceea ce cerem ne este de folos.

„Una din primele porunci este să se plinească în viața noastră nu voia proprie, ci voia lui Dumnezeu. Și să se facă tocmai așa cum se împlinește în Cer de către îngeri. Astfel, vom putea și noi să spunem:

„Doamne, nu așa cum vreau eu, ci cum vrei Tu. Facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ”.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Deocamdata grijile noastre sant la psd

  2. Dumnezeu este mereu cu noi ,Slavit sa fie in veci Amin !

  3. Să cerim înţelepciune şi vom primi împreună cu ea împărăţia.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.