Dacă vrem să avem pace, trebuie să ne împăcăm cu Dumnezeu – Sfântul Nectarie

Pacea este un dar de la Dumnezeu, spune Sfântul Nectarie.

Ea se oferă cu îmbelșugare celor care viețuiesc în pace cu Dumnezeu, adică împlinesc poruncile și nu ies din cuvântul Lui.

 Sfantul Nectarie

Sfantul Nectarie: Egumenita.ro

Când omul este în vrăjmășie cu propriul său Creator, va fi în vrăjmășie și cu sine însuși și cu cei din jur. 

A fi vrăjmaș Domnului înseamnă a lucra împotriva poruncilor Sale, a fi de partea vicleanului diavol.

Și cum anume suntem de partea diavolului? Săvârșind cele ale întunericului și umplându-ne sufletul cu răutăți: mândrie, îngâmfare, trufie, iubire de sine, ură, mânie, ranchiună, răzvrătire, vorbire de rău, pizmuire, judecare.

Toate acestea sunt potrivnice lui Dumnezeu. Cel care le înfăptuiește pe acestea nu poate avea niciodată pace în suflet.

Este mereu tulburat, nefericit, neîmpăcat, veșnic nemulțumit și răzvrătit. El nu poate simți dragostea și mângâierea Duhului Sfânt.

În schimb, cel care săvârșește faptele luminii, are mereu pace în suflet, pentru că întru dânsul sălășluiește Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu.

„Pacea este lumină și de aceea fuge de păcat, care este întuneric. Un păcătos nu are pace niciodată”.

Toată lupta noastră este împotriva patimilor și a păcatului. Este un război nevăzut în care se luptă cei curajoși, care vor să câștige Împărăția lui Dumnezeu.

Noi nu luptăm cu oameni, cu trup și sânge, ci cu duhurile răutății care sunt în văzduhuri, cu diavolul și toți slujitorii lui.

Cununa biruinței împotriva patimilor este pacea lui Hristos. Pacea, spune Sfântul Nectarie, este „temelia pe care se sprijină sfințenia”.

Sfântul Apostol Pavel le spune evreilor, și nouă, tuturor:

„Căutați pacea cu toții și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14).

Duhul Sfânt nu poate locui într-un suflet tulburat, mânios și răzvrătit.

„Mânia, când rămâne mult timp în suflet, duce la dușmănie și ură împotriva aproapelui. Din această pricină trebuie să ne împăcăm îndată cu fratele nostru, ca să nu ne lipsim de Harul lui Dumnezeu care ne sfințește inima”.

Ca să fie pace în lume, fiecare om trebuie să fie împăcat cu Dumnezeu și cu el însuși.

__________________________

Sursă: Sfântul Nectarie, Făcătorul de minuni – Viața, minuni, învățături, Editura Evanghelismos: https://marturieathonita.ro/sfantul-nectarie-invataturi-pacea-si-dragostea/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.