Necazul face coardele sufletului mai puternice – Sfântul Nectarie

Cine are necazuri trebuie să știe că se află pe calea cea bună. Mântuitorul ne-a spus că în lume necazuri vom avea.

Niciun bărbat care umblă pe calea virtuții nu este fără întristare, fără necaz, durere, ispite”.

Necazurile fac coardele sufletului mai puternice

Necazurile fac coardele sufletului mai puternice: Triadikon

Sfântul Nectarie spune că necazurile strunesc coardele sufletului și îl fac mai puternic. Ele întăresc pe om în lupta cu greutățile și ispitele și de aici îi vine multă bucurie.

Sfântul Nectarie se referă aici în mod deosebit la sufletele viteze, pe care ispitele îi face mai râvnitori spre cele bune și îi avântă în luptă.

Așa cum focul face aurul mai încercat când se unește cu el, la fel și necazul care se abate peste sufletele de aur, le face pe ele mai curate și mai încercate”.

Aceasta o găsim și la Sfântul Apostol Pavel, care zice că suferința lucrează răbdarea, iar răbdarea încercare. Încercarea lucrează nădejdea, iar nădejdea în Dumnezeu nu rușinează pe cel credincios.

Ridică ispitele și nimeni nu se va mântui, spunea Sfântul Antonie cel Mare. Prin ispite se încearcă răbdarea, statornicia în credință și dragostea noastră de Dumnezeu.

Nu zadarnice sau fără de sens sunt necazurile care vin asupra noastră. Dumnezeu le îngăduie ca să ne încerce dragostea adevărată față de El.

Așa cum pe atleți ostenelile luptelor îi duc la cununi, tot așa și pe creștini încercarea în ispite îi duce la desăvârșire, dacă primim cu răbdarea cuvenită în toată mulțumirea cele rânduite de la Domnul”.

Pentru ca necazurile vieții să ne fie mântuitoare, trebuie să le îndurăm cu răbdare și credință. Aceasta o putem face doar dacă ne lăsăm în voia lui Dumnezeu.

Pentru cei bine pregătiți, necazurile sunt ca hrana pentru atleți și precum exercițiile, care îl duc pe luptător la slava strămoșească”.

Și dacă nu putem mulțumi pentru necazuri, măcar să nu ne răzvrătim.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne pune înainte o altă înfățișare a lucrării mântuitoare pe care o au necazurile în viața noastră.

Așa cum iarna este necesară pentru cultivarea pământului, la fel și necazurile sunt necesare pentru îngrijirea sufletului”.

Îndoit este folosul necazurilor: unul, că ne întărește în râvnă, iar al doilea că ne dă îndrăzneală în rugăciune.

Pe care rabdă suferințele cu smerenie și mulțumire Dumnezeu îl aude și îi împlinește rugămințile.

Pentru Sfântul Grigorie Teologul, necazurile sunt leac de mântuire. Iar Sfântul Chiril al Alexandriei zice că necazurile ne aduc înțelepciune și ne scot slobezesc din lanțurile trândăviei.

Fără necaz și suferință, nimic folositor nu învățăm”. Pe cel aspru îl face blând, pe cel încăpățânat îl face ascultător de nevoie și de frică. Prin necazuri, unul ca acesta devine cuvios și bând.

Sfinții vroiau să pătimească pentru Hristos și socoteau chinurile ca pe ceva mic și neînsemnat față de desfătările viitoare.

Pentru cei drepți, necazurile sunt pătimire, iar pentru cei păcătoși, biciuire.

Citește și:

Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate și veți dobândi mai multă răbdare în ispite și necazuri
Au venit vremurile când omul se poate mântui doar prin necazuri
Durerile și necazurile ne aduc aminte că altă viață ne așteaptă

Sursă articol: Sfântul Ierarh Nectarie, Suferința lucrează răbdarea, răbdarea încercare, iar încercarea nădejde, iar nădejdea nu se rușinează, Doxologia: https://doxologia.ro/suferinta-lucreaza-rabdarea-rabdarea-incercare-iar-incercarea-nadejde-iar-nadejdea-nu-se-rusineaza

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.