Durerile și necazurile ne aduc aminte că altă viață ne așteaptă

Cu toții avem suferințe și dureri în această viață. Și toți vrem să scăpăm de ele cât mai repede.

Însă ele au o lucrare profundă în viața noastră.

Durerile si necazurile ne aduc aminte ca alta viata ne asteapta

Durerile si necazurile ne aduc aminte ca alta viata ne asteapta

Avem o toleranță scăzută la necazuri. Nu putem îndura cu bărbție nici cea mai mică durere. Nu putem suporta nici cea mai mică jignire.

Suntem slabi la suflet. Nu avem antrenament duhovnicesc, de aceea ne tulburăm ușor în vremea încercărilor.

Viața aceasta este o vale a plângerii. Pământul acesta nu ne este casă, nici locuință sigură sau eternă.

Sfântul Dimitrie al Rostovului spune că viața în trup nu este o viață liniștită. Pentru că permanent suntem ispitiți de cel rău.

„Tu nu stai în casă, ci în pribegia veacului acestuia războinic, petreci întru viața vremelnică, iar nu în cea veșnică, în valea plângerii și nu întru bucurie și fără de tristețe”.

De aceea nu trebuie să viețuim cu nepăsare, ci mereu atenți, veghetori.

„Niciodată, întru nimic, nu fii fără de grijă. Ci mereu în toate fii cu foarte multă băgare de seamă, căci nu te afli în vreme de liniște, ci în luptă cu lumea aceasta, cu trupul și diavolii”.

Dacă trăim cu gândul la veacul ce va să vină, vom fi pregătiți să luptăm lupta cea bună. Având perspectiva vieții veșnice, încercările și necazurile nu ni se vor mai părea o nedreptate sau greu de răbdat.

Toată lumea caută o cale de ieșire din necazuri. Însă Dumnezeu îngăduie să avem amărăciuni pentru a nu uita că această viață este o vale a plângerii. Nu este Paradisul.

Numai în Rai este doar bucurie, fără de sfârșit. Aici avem parte de întristare și suspin.

„De câte ori trecem printr-o durere în această viață, ni se aduce aminte că această viață este valea lacrimilor. Ni se reamintește că trebuie să ne uităm la acele lucruri care ne așteaptă. Trebuie să gestionăm fiecare situație ca creștini”.

Trebuie să Îi cerem lui Dumnezeu să ne lumineze mintea. Să ne scoată din iluziile acestei lumi. Pentru că această lume ne amăgește să trăim aici ca și cum am fi veșnici.

De aceea Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să nu ne „potrivim” acestui veac, adică să nu urmăm învățăturile lui. Să nu acceptăm ofertele lumii, pentru că ele vin de la cel rău.

„Dacă ne concentrăm pe Iisus Hristos, vom vedea acele lucruri care sunt veșnice”.

Multe din necazurile cu care ne confruntăm sunt consecințiile viețuirii noastre departe de Dumnezeu. Multe dureri se nasc din pricina păcatelor.

Sfântul Dimitrie al Rostovului spune că patimile trupești pe care ni le îngăduim aduc necaz și întristare.

Păcatul este ceva irațional, pentru că este o amăgire a diavolului. De aceea ni se cere să ne chivernisim viața cu înțelepciune. Să fim treji și cu luare aminte la faptele noastre.

„Lucrurile și faptele făcute fără judecată și chibzuință nu pot fi fără de necaz, întristare și adâncă părere de rău a sufletului”.

Citește și:

Câtă nevoie avem de necazuri pentru a dobândi fericita veșnicie! – Sfântul Macarie de la Optina
Dumnezeu îngăduie suferința și necazurile ca să ne sfințim
Când Dumnezeu vede că omul nu înțelege nimic din bunătatea și darurile Lui, îngăduie necazuri și suferințe, care sunt chemări către El

Surse articol:

1. Orthodox Tradition, This life is not paradise – message by Metropolitan Demetrius: https://www.youtube.com/watch?v=8W_vKnF41Hc&ab_channel=OrthodoxTradition
2. Orthodox Tradition, Put out your heart to God – message by Metropolitan Demetrius: https://www.youtube.com/watch?v=lFzJV7mUTtQ&ab_channel=OrthodoxTradition
3. Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, În toate fii cu foarte multă băgare de seamă, Doxologia: https://doxologia.ro/toate-fii-cu-foarte-multa-bagare-de-seama

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.