Dumnezeu mi-a dăruit darul tămăduirilor pentru că întotdeauna am iertat – Sfântul Nectarie

Sfințenia Sfântului Nectarie este astăzi incontestabilă. Nenumăratele minuni care se s-au săvârșit și se săvârșesc prin mijlocirea lui dau mărturie despre aceasta.

Însă lucrurile nu au stat așa dintotdeauna. În timpul vieții, acest ierarh al bisericii a fost foarte denigrat, prigonit și disprețuit de contemporanii său care îl invidiau.

Dumnezeu mi-a daruit darul tamaduirilor pentru ca intotdeauna am iertat – Sf. Nectarie

Dumnezeu mi-a daruit darul tamaduirilor pentru ca intotdeauna am iertat – Sf. Nectarie

Chiar și după moartea sa, unii încă aveau îndoieli cu privire la sfințenia lui. Preasfințitul Macarie al Europei de Nord a relatat într-o predică recentă o minune care s-a petrecut legat de această problemă.

La o mănăstire din Muntele Athos călugării s-au împărțit în două tabere. Unii credeau în sfințenia părintelui Nectarie, alții nu.

Sătul de această războire între frați, starețul mănăstirii i-a chemat pe toți și le-a spus: o să postim trei zile aspru și o să ne rugăm ca Dumnezeu să ne descopere adevărul.

După ce întreaga obște a postit și s-a rugat timp de 3 zile, însuși părintele Nectarie s-a arătat aievea starețului.

A intrat în chilia lui și i-a spus pe nume „Frate Atanasie!” Iar starețul, realizând că este Sfântul Nectarie, s-a închinat lui cu evlavie.

Prezența sfântului Nectarie a umplut întreaga mănăstire de bună mireasmă. Ce i-a spus Sfântul Nectarie starețului?

Frate Atanasie, Domul mi-a dăruit darul sfințeniei și al tămăduirilor pentru un singur lucru: pentru că eu întotdeauna iertam”.

Sfântul Nectarie avea această trăsătură deosebită de a fi foarte smerit și blând. Inima lui nu cunoștea răutate. Nu avea gândurile rele împotriva nimănui, iar aceasta s-a dovedit atunci când mulțime de ierarhi și clerici s-au ridicat împotriva lui.

În ciuda asprei prigoane pe care au îndreptat-o împotriva lui, Sfântul Nectarie nu a lăsat spinii urii să-i cuprindă sufletul.

Deși a fost calomniat pe nedrept și izgnoit din scaunul arhieresc, nu i-a urât pe clevetitorii săi.

Nici o clipă nu a avut gânduri de răzbunare. Pe toate le-a răbdat cu smerenie, predându-se pe sine lui Dumnezeu. Era încredințat că toate se întâmplă cu voia lui Dumnezeu și că ispitele sunt mântuitoare.

Dumnezeu i-a răsplătit răbdarea și smerenia, dăruindu-l cu mari harisme și puterea de a face minuni după moarte.

Sfântul Nectarie săvârșește atât de multe minuni pentru că a suferit și a răbdat multe în timpul vieții. Asemenea lui Hristos, nu a grăit împotrivă, nu s-a răzvrătit, nu s-a apărat. Celor smeriți Domnul le dă dar și îi înalță mai presus de ceruri.

Când s-a mutat pe insula Eghina și a întemeiat o mănăstire de maici, mama unei măicuțe vroia să o distrugă și a depus o plângere la procuror împotriva lui.

A declarat că părintele Nectarie le batjocorește pe maici. Când procurorul a mers la mănăstire, s-a înfuriat, și apucându-l de guler i-a spus:

Bătrân nenorocit, unde sunt copiii pe care îi faci? Asta faci aici? Am să-ți smulg barba fir cu fir!”

Sfântul Nectarie nu spunea nimic. Doar a ridicat mâna arătând spre cer și a zis: „Dumnezeu vede. Dumnezeu știe”.

Aceste cuvinte ale lui s-au împlinit, căci la scurt timp acel procuror a fost răpus de boală. Suferea de dureri mari, iar mâna pe care a ridicat-o asupra sfântului s-a uscat.

Conștientizându-și greșeala, omul a mers la Sfântul Nectarie ca să-și ceară iertare. Fiind plin de bunătate, Sfântul Nectarie s-a rugat pentru el. Însă mâna aceea, care a săvârșit nedreptate împotriva omului lui Dumnezeu, a trebuit să fie tăiată.

Iată de ce Sfântul Nectarie este atât de mare și atât de prețuit, nu doar de oameni, ci mai ales de Dumnezeu.

Lui îi putem cere ajutorul nu doar când pătimim de vreo boală, ci și atunci când suferim nedreptăți. Să-l rugăm să ne dea și nouă o picătură din smerenia și bunătate sa, ca pe toate să le îndurăm cu răbdare și fără cârtire.

Citește și:

Ispitele ne încearcă răbdarea și smerenia – Sfântul Nectarie
Sfânta sărăcie și blândețe a Sfântului Nectarie
Cu toiagul răbdării se alungă ispitele dinlăuntru și din afară

Surse articol:

1. Doxologia, Omul care l-a acuzat pe nedrept pe Sfântul Nectarie: https://doxologia.ro/omul-care-l-acuzat-pe-nedrept-pe-sfantul-nectarie
2. TRINITAS TV, Predica Preasfințitului Părinte Macarie la sărbătoarea Sfântului Nectarie de la Eghina: https://www.youtube.com/watch?v=w7m3MrVCm2E&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.