Cauza multor boli este dezechilibrul sufletesc – Părintele Calistrat

La originea multor boli se află stresul – acest inamic nevăzut care bântuie prin societatea modernă și face victime de toate vârstele.

Oricât de bine am duce-o din punct de vedere material, nu ne putem bucura de o sănătate deplină dacă sufletul este lăsat să îndure foame și sete.

Parintele Calistrat Chifan

Parintele Calistrat Chifan: Ortodoxia.me

Dar care este hrana sufletului? Mântuitorul ne spune că El este pâinea cea vie care s-a pogorât din cer. Iar pâinea aceasta este Însuși Trupul și Sângele Său, pe care Fiul lui Dumnezeu ni le dă spre viața veșnică.

Sfânta Împărtășanie nu este doar hrană pentru suflet, ci și pentru trup. Căci atunci când sufletul este bine îngrijit și bucuros, și trupul va simți aceste binefaceri și va rămâne sănătos și puternic.

Când însă sufletul este lăsat să flămânzească, și trupul ajunge în cele din urmă să sufere.

Citește și – Grijile excesive – boala sufletului „modern”

Oamenii cred că este suficient să ne alimentăm cu mâncare și cu băutură ca să fim sănătoși. Acestea nu sunt suficiente, dacă scăpăm din vedere aspectul duhovnicesc.

Iată ce spune Părintele Calistrat:

„Noi credem că atunci când am mâncat bine, veselim sufletul, când dormim bine, veselim sufletul, când ne distrăm și suntem înconjurați de prieteni, veselim sufletul, când avem bani mulți, veselim sufletul…

Nu! Aceasta este o bucurie trecătoare care ține de atmosfera lumească din jur și care este un fel de himeră!”

Facem la fel ca bogatul nemilostiv căruia i-au rodit țarinile și și-a umplut hambarele cu bunătăți.

Acela zicea întru sine: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te!” (Luca 12, 19)

Observăm că el se adresează sufletului când spune aceste cuvinte, crezând că sufletul este cel care se bucură de toate acele bunătăți.

Or, sufletul nu se poate bucura decât de roadele Duhului Sfânt, și nu de roadele pământului. Iar roadele Duhului Sfânt sunt dragostea, pacea, credința, îndelunga răbdare, facerea de bine.

Noi ne-am obișnuit să alergăm toată ziua după cele de trebuință trupului, iar când le dobândim, simțim o împlinire. Însă această împlinire este amăgitoare, pentru că nu durează mult.

„Tot ce este trecător nu poate fi numit fericire!”

La acest lucru trebuie să medităm mai profund, pentru a nu ne lăsa păcăliți de bogățiile și desfătările acestei vieți trecătoare.

Cu cât mai mult ne silim să adunăm, să acumulăm și să ne asigurăm un trai bun pe acest pământ, cu atât mai mult ne molipsim de grija cea lumească.

Ați văzut, când mergem la Biserică și participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la vremea Heruvicului ni se spune să lepădăm toată grija cea lumească.

De ce? Ca să ne putem ruga cu mintea curată și liberă de orice griji, de orice dorințe și planuri. Ca să ne asemănăm îngerilor care neîncetat slujesc lui Dumnezeu, și pentru ei, aceasta este cea mai bună hrană și cea mai mare fericire.

Citește și – „Simplificați-vă viața, și stresul va fugi!” – Sfântul Paisie Aghioritul

Din multa îngrijorare se îmbolnăvește sufletul și trupul.

„Fundamentul tuturor bolilor din om este dezechilibrul sufletesc. Noi numim acesta „stres”. Stresul nu este o boală, stresul este un act de vanitate pe care ni-l facem singuri”.

Dar cum anume putem lega stresul de orgoliu? Ne explică Părintele Calistrat:

„Dacă începi să-ți faci griji  ce părere are cineva despre tine, deja te-ai stresat, pentru că nu are una bună. Este o luptă și o competiție personală în mintea ta, care te face să fii invidios”.

Invidia, ura, răutatea, pizma, bănuiala, mânia – toate acestea atacă sufletul și sănătatea.

Grija cea mai mare pe care trebuie să o avem în viață este să ne curățim sufletul de răutate și să dobândim viața cea veșnică.

Nu suntem moștenitori veșnici pe acest pământ. Așa cum ne naștem goi din pântecele mamei, așa ne întoarcem în pământ, fără să putem lua nimic cu noi din cele pe care le-am agonisit.

„Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit, ale cui vor fi? Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori sieși și nu se îmbogățește în Dumnezeu” (Luca 12, 20-21).

Și dacă veți citi mai departe capitolul de la Luca, veți vedea că Mântuitorul ne sfătuiește să nu ne îngrijim în mod excesiv pentru ce vom bea și ce vom mânca, pentru că această preocupare îi caracterizează pe cei fără de Dumnezeu, pe păgâni.

Trebuie să știm că Dumnezeu ne dă tot ce avem nevoie, dacă punem pe primul loc sufletul și viața veșnică și tot ce facem, facem pentru a câștiga Împărăția cerurilor.

Citește și – „Lăsați toate grijile pe seama lui Dumnezeu” – Sfântul Nectarie din Eghina

Sursă: Altarul Credinței: Fundamentul tuturor bolilor din om este dezechilibrul sufletesc: https://altarulcredintei.md/fundamentul-tuturor-bolilor-din-om-este-dezechilibrul-sufletesc/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.