Vitaminele B – esențiale pentru MEMORIE

Relația dintre vitaminele din complexul B și sănătatea creierului este cunoscută de mai mulți ani. Potențialul acestor vitamine de a afecta funcțiile cognitive este documentat științific.

Studiile recente oferă dovezi cu privire la rolul vitaminelor din grupul B în tulburările și declinul cognitiv asociat cu vârsta.

Vitamine B pentru memorie

Acidul folic, vitamina B6 și vitamina B12 au fost în mod special cercetate datorită faptului că deficitul de aceste vitamine sunt des întâlnite la populația generală, dar în mod deosebit la persoanele vârstnice.

Studiile au arătat că suplimentarea cu vitamine din complexul B este eficientă în creșterea performanței cognitive la vârstnici. Iar la persoanele cu deficiențe cognitive, Alzheimer sau cu un istoric familial, aceste vitamine pot ajuta la îmbunătățirea memoriei.

Un studiu de 2 ani, publicat în Journal of Clinical Nutrition a arătat că vitaminele B îmbunătățește cogniția la participanții vârstnici. Potrivit unui alt studiu, o combinație de vitamina B6, acid folic și vitamina B12 a încetinit declinul cognitiv la participanții cu vârsta peste 70 de ani cu deficite cognitive minore.

Rezultatele altor cercetări susțin că lipsa acestor vitamine poate accelera procesul de contracție a volumului creierului și pierderea cogniției.

Persoanele cu niveluri mari de vitamina B12 sunt mai puțin predispuse la aceste daune, comparativ cu persoanele deficiente. Carența de vitamina B12 imită într-o oarecare măsură demența.

Cele mai bune vitamine pentru memorie

Specialiștii sunt de părere că vitamina B12 lucrează în sinergie cu acidul folic și de aceea trebuie luate împreună.

Vitamina B12 se găsește în mod natural în produse din carne și fructe de mare. Vegetarienii pot lua suplimente cu vitamina B12. Persoanele cu intoleranță la gluten sau disfuncții intestinale pot avea probleme cu absorbția acestei vitamine din alimente. .

Cea mai bună formă de vitamina B12, cu un grad de biodisponibilitate ridicat, este Metilcobalamina. Aceasta este mai activă din punct de vedere neurologic și stimulează procesul de detoxifiere numit metilare, care previne progresia tulburărilor cognitive.

Acidul folic trebuie să fie într-o formă cât mai naturală. Acesta se găsește în ficat, salata romană, spanac, asparagus, pătrunjel, broccoli, conopidă, sfeclă roșie și linte.

Vitamina B6 este una din cele mai bune vitamine pentru memorie deoarece ajută la controlul nivelului de homocisteină și inflamații. Totodată, este necesară pentru producția a doi neurotransmițători care stimulează starea de bineserotonina și dopamina.

Surse bibliografice:

1. Calvaresi E, Bryan J. „B vitamins, cognition, and aging: a review”, articol publicat în The journals of Gerontology. Series B Psychological Sciences and Social Sciences. 2001 Nov;56(6):P327-39, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11682586
2. Martha Savaria Morris, „The Role of B Vitamins in Preventing and Treating Cognitive Impairment and Decline”, articol publicat în Advances in Nutrition. 2012 Nov; 3(6): 801–812, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648704/
3. UHN STAFF, „B Vitamins for Memory and Mild Cognitive Impairment… Science Proves They Are Essential”, articol publicat pe site-ul University Health News, în MEMORY: https://universityhealthnews.com/daily/memory/b-vitamins-for-memory-and-mild-cognitive-impairment-science-proves-they-are-essential/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.