La ce poți folosi uleiul de LAVANDĂ (rețetă și 14 utilizări)

Uleiul esențial de lavandă este un produs natural cu utilizări multiple, pe care este bine să îl avem în casă, sau chiar la noi, într-o sticluță cu pipetă, pentru a-l folosi în cazuri de urgență. Uleiul esențial de lavandă are proprietăți din cele mai variate: antidepresive, analgezice, antiseptice, cicatrizante, nervoase, expectorante și sedative.

Ulei de Lavandă

Ulei de Lavandă

Ulei de lavandă:  rețetă

Pentru prepararea uleiului de lavandă se pot folosi atât florile, cât și frunzele și tulpinile tinere, uscate, nu proaspete. Planta se mărunțește și se pune într-un borcan.

Turnați deasupra ulei de măsline cât să acopere complet plantele și să mai rămână 1-2 cm. loc liber la gura borcanului. Închideți ermetic și lăsați minim 48 de ore (până la 3-6 săptămâni pentru un parfum mai puternic) la loc însorit.

Dacă nu aveți suficient soare, încălziți uleiul ușor pe baie de aburi 2-5 ore, la foc mic. Strecurați uleiul în sticluțe mici și folosiți plantele rămase ca și compost pentru grădină.

Dacă doriți să obțineți un ulei mult mai complex și eficient, se pot adăuga câteva picături de ulei esențial de Vitamina E la sfârșitul infuziei.

1. Tuse, răceli, gripă, sinuzită, anxietate

În mod special benefic pentru sistemul respirator, uleiul de lavandă calmează tusea și ușurează respirația atunci când sinusurile și plămânii sunt blocați de flegmă. Mai mult, uleiul de lavandă protejează organismul de virușii din aer. Puneți 1-3 picături de ulei pe o batistă și inhalați parfumul.

La fel de bune sunt inhalațiile. Adăugați 4-6 picături de ulei într-un bol cu apă clocotită și inhalați aburii fierbinți. Țineți ochii închiși. Acest tratament este bun și pentru piele.

2. Acnee, iritații

Probabil că cel mai eficient ulei esențial pentru acnee este uleiul de arbore de ceai. Acesta are proprietăți antiseptice extrem de puternice. Din acest motiv, unii specialiști recomandă în schimb uleiul esențial de lavandă, care are un efect similar, însă mult mai blând. Uleiul esențial de lavandă calmează inclusiv iritațiile pielii, și este mult mai bine tolerat de cei cu pielea sensibilă.

3. Ochi uscați

Aplicați un pic de ulei esențial de lavandă pe vârful nasului pentru a stimula producția de lacrimi și remedia probleme ochilor uscați.

4. Greață și rău de mișcare

Se spune că aplicarea unei picături de ulei esențial de lavandă în spatele urechii poate ajuta la ameliorarea simptomelor de greață și rău de mișcare.

5. Sângerări nazale

Unele persoane susțin că parfumul lavandei poate calma o hemoragie nazală. Puneți câteva picături de ulei esențial de lavandă pe un șervețel sau o batistă cu o bucată de gheață în mijloc și aplicați pe nas.

6. Stres, oboseală, dureri musculare, insomnie

Extrem de împrospătant pentru o minte obosită, uleiul de lavandă este unul din cele mai eficiente remedii pentru ameliorarea anxietății, depresiei, stresului și surmenajului fizic și psihic. Pentru un efect mult mai relaxant, se poate face un masaj cu ulei de lavandă, sau se poate face o baie cu sare amară (1 cană) și un adaos de 6-8 picături de ulei de lavandă.

Dacă nu puteți dormi, puneți puțin ulei de lavandă în palme, sau pe pernă, pentru a stimula somnul de noapte. Parfumul de lavandă induce o stare de calm li relaxare, care ne poate ajuta să adormim și să dormim mai liniștiți.

7. Dureri musculare, leziuni

Amestecați 5 pictături de ulei esențial de lavandă cu 10 ml de ulei vegetal și masați zona afectată. La bebeluși și vârstnici se pot folosi doar 1-2 picături de ulei de lavandă, diluate cu puțin ulei vegetal.

8. Reumatism, rigiditate musculară

Pentru calmarea durerilor reumatice și musculare, pentru destinderea articulațiilor rigide, se poate aplica local un masaj cu ulei de lavandă.

9. Picioare obosite

Adăugați 4-6 picături de ulei de lavandă într-un lighean cu apă caldă și înmuiați picioarele timp de 10 minute. Este un remediu la fel de bun pentru brațe dureroase.

10. Răni, arsuri, eczeme, dermatită, psoriazis

Proprietățile cicatrizante ale uleiului de lavandă sunt benefice în foarte multe probleme ale pielii. Se va evita utilizarea lui în timpul sarcinii, în febră sau epilepsie. După ce ați lăsați jetul de apă rece pe arsură 10 minute, aplicați câteva picături de ulei de lavandă direct zona de piele afectată de arsură, inclusiv arsuri solare.

12. Cosmetice

Adăugați 3 picături de ulei esențial de lavandă în căpăcelul de la sticla cu șampon și aplicați pe cap. Stați cu capul sub duș și clătiți părul. Adăugați câteva picături de ulei de lavandă în șampon, balsam sau gelul de duș, în apa de baie, în loțiunea de corp sau în alt produs de îngrijire a pielii. Puneți câteva picături de ulei de lavandă în palmă și frecați ușor pielea capului pentru reducerea mătreții.

13. Insecte și rozătoare

Pentru combaterea musafirilor nepoftiți, de la furnici și gândaci de bucătărie până la șoareci, puteți marca locurile suspicioase din casă cu ulei de lavandă. Acesta este mai ales eficient în respingerea țânțarilor.

14. Curățarea obiectelor

Uleiul de lavandă poate curăța consumabilele din casă într-un mod mult mai plăcut din punct de vedere olfactiv. Aroma sa îmbietoare poate da rufelor și casei un miros deosebit. Adăugați câteva picături de ulei de lavandă la spălarea rufelor, în detergentul de vase sau în apa cu care spălați pe jos, pentru a avea o locuință parfumată și ferită de insecte și bacterii.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. mie nu mi place mirosul…..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.