PRUNELE proaspete – o porție zdravănă de sănătate

Prunul este unul din cei mai predominanți pomi fructiferi de la noi din țară. Fructele sale au proprietăți curative cunoscute încă de pe vremea Greciei Antice – Pliniu cel Bătrân aprecia calitățile laxative naturale ale prunelor. În secolul al 18-lea, prunele erau deja folosite ca medicament în Farmacopeea Engleză.

Prune - Beneficii

Prune – Beneficii

Prunele – proprietăți

Prunele conțin foarte multă apă, circa 80%. Sunt apoi bogate în săruri minerale, precum potasiu (cel mai abundent), calciu, magneziu, mangan, fosfor și fier. Prunele conțin și vitamine: A, B1, B2, B4, B5, biotină, C, PP și provitamina A, precum și proteine.

Prunele au efecte laxative, diuretice, dezintoxicante, decongestionante și tonice pentru ficat, energetice, regeneratoare ale sistemului nervos și dezinfectante.

Indicații terapeutice

– Anemie, astenie, surmenaj, imunitate scăzută
– Constipație cronică (proaspete sau uscate, înmuiate în apă)
– Intoxicații alimentare
– Colici biliare, dischinezie biliară
– Ciroză hepatică, inflamații ale ficatului și splinei
– Gută, reumatism
– Hemoroizi
– Oligurie
– Febră
– Ten gras, cu pori dilatați (se folosesc sub formă de mască)

Moduri de administrare

• Ca atare – câte 8-20 de prune dimineața sau la începutul meselor (au efect laxativ)
• Suc de prune – se bea câte 1 pahar, înainte de mese
• Inflamații ale splinei – decoct de prune uscate, se bea dimineața lichidul, iar fructele seara
• Constipație, copii irascibili – infuzie dintr-o prună și o smochină, administrată zilnic
• Constipație – macerat la rece din 200 g de prune uscate, lăsate în apă 3-4 ore; se consumă seara
• Mască de față – se zdrobesc 5-6 prune, se aplică pe față și se lasă să stea 20 de minute

Contraindicatii prune

Prunele sunt bogate in continutul de oxalati, care se pot acumula si cristaliza – asta inseamna ca e indicat sa fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Prunele au un conținut relativ mare de zahăr. Din acest motiv nu sunt recomandate diabeticilor.

Surse:
1. “Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. “Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Manoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Interesante informatii ! Atunci va invit sa profitam din plin de sezonul lor !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.