Prăjitură cu prune fără zahăr și gluten – desert de post, fără ulei, fără cuptor
Gustul de prune coapte este senzațional, mai ales dacă vorbim de tarte și prăjituri! Aroma lor este strâns legată de apropierea toamnei.
Vă propun o prăjitură cu prune absolut delicioasă. Rețeta am găsit-o pe canalul „Kochen zu Hause”, unde autoarea postează diferite deserturi cu un conținut redus de carbohidrați.
Mi-a plăcut de la început ideea acestei rețete. Nu conține făină de grâu, nici zahăr, nici măcar ulei. Nu necesită ouă, lapte sau brânzeturi.
Este o prăjitură simplă, vegană, dar foarte bună la gust. O pot consuma și cei care au diabet sau intoleranță la gluten, ouă sau lactoză. Am copt-o în friteuza cu aer cald.
Eu am modificat puțin rețeta și am înlocuit unele ingrediente, funcție de ce aveam în casă. Am folosit banană în loc de sos de mere și am redus cantitatea de făină de cocos, înlocuind jumătate cu făină de ovăz.
Puteți face această prăjitură doar din făină de migdale (60 g) și făină de cocos (70 g), fără făină de ovăz. Eu nu am avut suficientă făină de cocos.
Cuprins
Prăjitură cu prune fără zahăr – rețetă
Ingrediente pentru blat (crustă)
• 60 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
• 40 g făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 40 g făină de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• 2 linguri de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea)
• 100 de banană pasată
• esență / extract de vanilie
• îndulcitor după gust: stevia, eritritol, green sugar
Ingrediente pentru umplutură:
• 500 g de prune (sau dulceață de prune fără zahăr)
• 50 g de fulgi de cocos
• 4 linguri de amidon sau praf de budincă (v-o recomand pe aceasta din Konjac, cu conținut redus de carbohidrați)
• esență / extract de rom
• îndulcitor după gust: stevia, eritritol, green sugar
Mod de preparare
Preparați mai întâi aluatul pentru crustă. Acesta se face foarte ușor. Puneți într-un bol ingredientele uscate: cele 3 tipuri de făină și tărâțele de psyllium. Amestecați bine cu un tel.
Adăugați apoi banana pasată fin în prealabil cu blenderul vertical. Puneți și puțin îndulcitor și o esență aromată, dacă vreți. Eu am adăugat câteva picături de stevia și puțin extract de vanilie.
Amestecați bine ingredientele. Trebuie să obțineți o cocă tare și ușor sfărâmicioasă, dar care se ține când o strângeți între degete.
Rezervați un sfert din cocă pentru decor, pe care îl puteți pune în congelator câteva minute, până când e gata umplutura.
Restul de aluat se presează într-o formă rotundă mică. Eu am folosit un inel culinar de 18 cm. Puneți puțin aluat și pe pereții formei. Presați bine, într-un strat contact și uniform.
Pentru umplutură, spălați bine prunele (cântărite cu tot cu sâmburi). Eu folosesc bicarbonat de sodiu (fără aluminiu!) pentru a spăla fructele, legumele și verdețurile.
De fapt, le las la înmuiat în apă cu bicarbonat câteva minute. Bicarbonatul elimină un procent mare de pesticide care se află pe suprafața acestora.
Scoateți sâmburii de la prune și puneți-le într-un bol. Pasați-le cu blenderul vertical și adăugați puțin îndulcitor și arome. Eu am folosit tot extract de stevia și extract de rom (merge bine cu gustul de prune).
Adăugați fulgii de cocos și amidonul. Amestecați bine. Turnați umplutura peste aluatul din tavă și nivelați.
Scoateți bucata rezervată de aluat din congelator și dați-o prin răzătoare deasupra prăjiturei. Acoperiți toată suprafața. Presați puțin aluatul ras, ca să nu cadă când se coace prăjitura.
O puteți coace în cuptor la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. Eu am ales să o fac în friteuza cu aer cald. Tava fiind mică, a încăput numai bine în coșul de la airfryer.
Vă recomand să o coaceți la o temperatură medie, deoarece se arde repede deasupra. Puneți-o la 170 de grade Celsius pentru 15-20 de minute.
Lăsați prăjitura să se răcorească, apoi o puteți scoate din formă. După ce s-a răcit complet, se poate servi. Sau se dă la rece și se mănâncă a doua zi.
Umplutura este ușor moale, dar delicioasă și extrem de aromată!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură de post cu prune și blat din biscuiți – fără zahăr adăugat
Prăjitură pufoasă cu prune și apă minerală
Prăjitură cu fulgi de ovăz și ciocolată la rece – (fără zahăr, lactoză, gluten)
Sursă rețetă: Kochen zu Hause, Mega prăjtură cu prune: https://www.youtube.com/watch?v=rPAllFZwCKw