Mărar – Beneficii, Leacuri şi Boli Tratate

Mărarul (Anethum graveolens) are un ulei volatil vindecător, extras din ramurile şi frunzele tinere. Seminţele de mărar conţin fitohormonii estrogeni identici cu hormonii sexuali feminini. Are puţine calorii şi deloc colesterol. Este un bun adjuvant în curele de slăbire, deoarece conține vitamine și fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău. Mărarul este bogat în vitaminele B1 şi B2, potasiu, acid folic, pectine, sodiu, sulf şi alte substanţe minerale importane.

marar beneficii

Seminţe de mărar pentru lactaţie

Mărarul oferă corpului cantităţi importante de fier, zinc, fier, vitamina A si vitamina C, substanţe benefice pentru mamele care alăptează. Zincul este cel care ajută la eliberarea corespunzătoare de prolactină, hormonul care reglează producția de lapte din sânii mamelor.

Un aport de fier natural este necesar după sarcină, din cauza pierderii de sânge și a fluxului de substanţe nutritive pentru dezvoltarea copilului. Vitamina A ajuta la regenerarea corpului, în timp ce vitamina C ajută la menținerea stării de sănătate a pielii. Ambele funcții sunt vitale, deoarece corpul suferă modificări semnificative în timpul sarcinii.

Boli tratate cu mărar

– Boli gastro-intestinale: hiperaciditate, indigestie, gaze şi spasme intestinale, balonare, bacterii şi colite, gastrită hipoacidă,
– Boli de inimă: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, ateroscleroză
– Boli hepato-biliare: afecţiuni hepatice, ale vezicii biliare şi urinare, pietre la rinichi
– Boli de piele: acnee, iritaţii ale tenului, bătături, cicatrice, răni
– Boli ginecologice: afecţiuni ale ovarelor, dereglări menstruale, disfuncţii sexuale, menopauză, secreţii vaginale insuficiente
– Anemie, astenie, ameţeală, dureri de cap, insomnie, nevroze
– Inflamaţii oculare şi respiratorii, dureri de urechi
– Hemoroizi
– Tumori benigne şi maligne
– Osteoporoză, reumatism

Leacuri din mărar

Ceai de mărar

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o lingură de seminţe de mărar la o cană cu apă clocotită. se lasă la infuzat 10 minute, şi se beau câte 2-3 căni oe zi, înainte de masă.

Decoct de mărar

Se face din 2-3 linguriţe de mărar şi o cană de apă. Se fierbe 10 minute, şi după strecurare se pot bea câte 3 căni pe zi. Decoctul de mărar se poate folosi şi pentru tratamente externe.

Pulbere de mărar

Se prepară din seminţe de mărar măcinate prin râşniţa de cafea. Se iau câte 3 linguriţe pe zi, cu 10 minute înainte de mase. Pulberea de mărar se administrează sublingual, adică se ţine sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă.

Tinctură de mărar

Se prepară din 50 g de seminţe de mărar măcinate şi 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la macerat 15 zile, agitându-se zilnic de câteva ori. Tinctura se ia cu apă, de 3 ori pe zi câte o linguriţă.

Suc de mărar

Se prepară din frunze verzi, stoarse prin storcătorul de fructe sau la robot. Se bea câte o linguriţă de suc de mărar, diluat cu 100 ml de apă, de 2-3 ori pe zi. Sau se pot mânca frunze de mărar ca atare, sau în salate.

Vin de mărar

Se prepară din 20 g de seminţe de mărar măcinate prin râşniţa de cafea, puse la macerat 8 zile într-un litru de vin alb. Se iau câte 50 ml de vin, de 3 ori pe zi.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.