Cruşinul – proprietăţi şi utilizări terapeutice

Despre cruşin se ştie că este un remediu rapid pentru cazurile de constipaţie acută şi cronică.

Această plantă are însă mult mai multe calităţi, pe care trebuie să le cunoaştem mai bine.

Cruşinul - proprietăţi şi utilizări terapeutice

Cruşinul – proprietăţi şi utilizări terapeutice

Ce proprietăţi are cruşinul

Cruşinul (Rhamnus frangula) este un arbust care creşte în păduri şi pe malul râurilor, în toate zonele ţării.

Se mai numeşte şi lemn-câinesc sau patachina. De la această plantă se folosește mai ales coaja, care are cea mai puternică acţiune asupra sistemului digestiv.

Crușinul are proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi antitumorale.

 

Utilizările terapeutice ale crușinului 

Coaja de cruşin este considerat un purificator natural pentru ficat, bilă şi intestin.

Are efect laxativ sau purgativ, şi poate trata cele mai severe constipaţii.

detoxifică organismul
• curăţă intestinul
• favorizează digestia
• stimulează secreţia bilei
• tratează constipaţiile datorate insuficienţei biliare
• distruge viermii intestinali
• previne apariţia hemoroizilor externi
• combate obezitatea
• inhibă dezvoltărea lui Helicobacter pylori
• previne dezvoltarea celulelor anormale
• luptă contra cancerului de sân şi de plămân

Cum se administrează crușinul

Cruşinul se foloseşte sub formă de ceai, praf sau pulbere.

Cantitatea de plantă folosită la prepararea ceaiului de cruşin depinde de efectul urmărit.

Se începe cu doze mici de 1-2 g, pentru un efect laxativ normal. Efectele apar la 8-12 ore de la administrare.

Pentru un efect purgativ, se recomandă 4 g în 24 de ore.

Cruşinul şi constipaţiile cronice

Alături de cicoare, anghinare şi păpădie, cruşinul este un aliat de nădejde pentru suferinzii de constipaţiile incurabile.

Pentru constipaţii cronice se iau 1-3 g de praf de cruşin în 24 de ore.

Sau se poate administra sub formă de ceai. Se opărăşte o lingură de coajă de cruşin mărunţită în 250 g apă, timp de 15 minute. Se fierbe la foc mic încă 30 de minute.

Ceaiul se bea călduţ seara, înainte de culcare. Dacă efectele nu apar în 24 de ore, se repetă doza de mai sus şi dimineaţa, pe stomacul gol.

La obezitate se recomandă pulberea de coajă de cruşin. Se ia dimineaţa câte un vârf de cuţit de pulbere.

Efecte adverse posibile 

Consumat singur, cruşinul poate duce la iritarea intestinului.

Ceaiul de cruşin poate da dependenţă, de aceea se recomandă ceaiurile combinate.

Cruşinul nu se asociază cu alte medicamente orale. Efectele adverse sunt: disconfort abdominal, diaree sau colici intestinale.

Nu se recomandă celor care suferă de inflamaţii ale intestinului, boala Crohn, apendicită, colită ulceroasă, sarcină, alăptare, hemoroizi au copiilor sub 12 ani.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.