Cruşinul: Proprietăţi Medicinale şi Efecte Benefice

Despre cruşin se ştie că este un remediu natural rapid pentru cazurile de constipaţie acută şi cronică. Această plantă are însă mult mai multe calităţi terapeutice pe care trebuie să le cunoaştem în detaliu.

Proprietăţi Cruşin

Cruşinul (Rhamnus frangula) este un arbust care creşte în păduri şi pe malul râurilor, în toate zonele ţării. Se mai numeşte şi lemn-câinesc sau patachina. De la această plantă se folosesc mai ales coaja, cea care are de fapt cea mai puternică acţiune asupra sistemului digestiv. Are proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi antitumorale.

Cruşinul: Proprietăţi Medicinale şi Efecte Benefice

Efecte terapeutice Cruşin

Coaja de cruşin este un purificator natural pentru ficat, bilă şi intestin. Are efect purgativ laxativ şi poate vindeca cele mai severe constipaţii.

• Detoxifică organismul
• Curăţă intestinul
• Favorizează digestia
• Stimulează secreţia bilei
• Tratează constipaţiile datorate insuficienţei biliare
• Distruge viermii intestinali
• Previne apariţia hemoroizilor externi
• Combate obezitatea
• Inhibă dezvoltărea lui Helicobacter pylori
• Previne dezvoltarea celulelor anormale
• Luptă contra cancerului de sân şi de plămân

Mod de administrare

Cruşinul de regulă se foloseşte sub formă de ceai, praf sau pulbere. Cantitatea de plantă folosită la prepararea ceaiului de cruşin depinde de efectul urmărit. Se începe cu doze mici de 1-2 g, pentru un efect laxativ normal. Efectele apar la 8-12 ore de la administrare. Pentru o acţiune purgativă, se recomandă 4 g în 24 de ore.

Cruşinul şi constipaţiile cronice

Alături de cicoare, anghinare şi păpădie, cruşinul este un aliat de nădejde pentru suferinzii de constipaţiile incurabile.

Cruşinul: Proprietăţi Medicinale şi Efecte Benefice Pentru constipaţii cronice se iau 1-3 g de praf de cruşin în 24 de ore. Sau se poate administra sub formă de ceai. Se opărăşte o lingură de coajă de cruşin mărunţită în 250 g apă, timp de 15 minute. Se fierbe la foc mic încă 30 de minute. Ceaiul se bea călduţ seara, înainte de culcare. Dacă efectele nu apar în 24 de ore, se repetă doza de mais sus şi dimineaţa, pe stomacul gol

La obezitate se recomandă pulberea de coajă de cruşin. Se ia dimineaţa câte un vârf de cuţit de pulbere.

Efecte adverse Cruşin

Consumat singur, cruşinul poate duce la iritarea intestinului. Ceaiul de cruşin poate da dependenţă, de aceea se recomandă ceaiurile combinate. Cruşinul nu se asociază cu alte medicamente orale. Efectele adverse sunt: disconfort abdominal, diaree sau colici intestinale. Nu se recomandă celor care suferă de inflamaţii ale intestinului, boala Crohn, apendicită, colită ulceroasă, sarcină, alăptare, hemoroizi au copiilor sub 12 ani.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.