Păpădia – O Sursă Neaşteptată de Sănătate

Continuăm prezentarea plantelor medicinale care au un conţinut nutritiv deosebit cu Păpădia. Această „buruiană” care se găseşte pe câmp are o textură ciudată, dar şi o surprinzătoare gamă bogată de vitamine.

Păpădia (Taraxacum officinale) se mai găseşte şi sub numele de: floarea găinii, floarea broaştei, lăptucă, ochiul boului, flori galbene sau păpăluga.

Papadie

Papadie

Există în jur de o sută de specii de păpădie  întrebuinţate în medicina alternativă. Poate fi culeasă din primăvară până în toamnă.

Proprietăţi papadie

Poate multă lume nu ştie că Păpădia este comestibilă. Ba încă mulţi se feresc să o culeagă, mai ales cel alergici la puf. Dacă o aveţi în grădină, n-o tăiaţi.

Planta uscată, frunzele, tulpina şi rădăcina se pot prepara în diverse moduri spre a fi consumată în manieră terapeutică.

Păpădia conţine calciu, fier, potasiu, fosfor şi sodiu. Din frunze se pot extrage vitamine importante din complexul B, vitamina A, C şi D.

Este însă întotdeauna recomandat să consultaţi un medic specialist înainte de a o folosi.

Preparare papdie pentru uz intern

Infuzia de păpădie – se prepară din bucăţele de plantă uscată şi 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară.

Ceaiul este amărui la gust. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi, după masă. O cură poate dura şi până la 6 săptămâni.

• curăţarea sângelui

• afecţiuni ale aparatului urinar

• eliminarea toxinelor

• probleme biliare

obezitatea

celulita

Păpădia tratează o multitudine de alte boli:

inflamaţii hepatice

 gastrite

 calculi biliari

 boli de splină

 depuneri de sânge

Salată de păpădie. Persoanele anemice, precum şi pacienţii convalescenţi pot consuma salată de păpădie.

Planta este o sursă minunată de antibiotice naturale. Conţine compuşi proteici care aduc mai mult calciu şi magneziu în organism. Salata de Păpădie se poate face din frunze tinere, culese primăvara sau vara devreme.

Frunzele se lasă jumătate de oră în apă sărată pentru a pierde din gustul amar, apoi se mărunţesc. Se mai pune pătrunjel verde, praz, mărar, ulei şi oţet. Se ţine o cură de o săptămână.

Se pot de asemenea mesteca bucăţi de plantă pe stomacul gol. Cura durează între 2 şi 4 săptămâni.

 Preparate pentru uz extern

Infuzia de flori de păpădie, decoctul din rădăcină de păpădie şi sucul de păpădie se poate folosi la:

• eczeme, erupţii dermatice sau prurit

 • hemoroizi, varice şi alte boli de piele

 • negii, pistrui şi pete roşii

Este bine ca tenul să se cureţe cu un amestec de decoct de păpădie, suc de păpădie şi smântână.

Cei care vor să scape de durerile provocate de reumatism pot aplica cataplasmă din rădăcină de păpădie prăjită în combinaţie cu smântână.

Infuzia se prepară din bucăţele de plantă uscată şi 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară.

Ceaiul este amărui la gust. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi, după masă. O cură poate dura şi până la 6 săptămâni.

Pentru un efect optim în afecţiunile enumerate mai sus, consumaţi ceai de Păpădie cel puţin 4 săptămâni.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.