Rădăcina de Cicoare – proprietăți și utilizări terapeutice
Cicoarea este o plantă care se poate consuma integral, de la rădăcină la flori. În medicina tradiţională românească rădăcina de cicoare se consumă în special fiartă, ca înlocuitor de cafea.
Este considerată un aliat de nădejde împotriva constipaţiei şi implicit a obezităţii, datorită efctelor sale laxative şi curăţitoare asupra ficatului, bilei şi sângelui. Cei care suferă de atonie gastro-intestinală sunt sfătuiţi să încerce o cură cu ceai de rădăcină de cicoare.
Cuprins
Rădăcina de cicoare – proprietăți
Rădăcina de cicoare este o sursă foarte bună de inulă, mai ales rădăcina uscată. Conține de asemenea aharuri, peectine, colină, uleiuri și substanțe amare, taninuri, săruri minerale, vitaminele B, C, K și P, acizi fenolici, flavonoide, antocianini, rășine și ulei esențial.
Rădăcina de cicoare în medicina tradițională
Cicoarea este cultivată de sute de ani, atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală. Rădăcina era în trecut utlizată pentru problemele stomacului și recomandată pentru afecțiunile ficatului și splinei.
Sucul extras din cicoare era întrebuințat ca leac pentru diaree. Frunzele și florile plantei se aplicau extern pe furuncule și rănile infectate.
În zona Munţilor Apuseni, rădăcina de cicoare se pune la plămădit în vin sau rachiu.
Moldovenii au de asemenea o tradiţie în acest sens, şi anume de a crea pentru perioada iernii un amestec din rădăcină de cicoare, țintaura şi iarba mare pentru a prevenit durerile de burtă sau răcelile la copii.
Cicoarea în medicina modernă
Cicoarea este apreciată astăzi în mod deosebit pentru efectele sale tonice asupra ficatului și a tractului gastrointestinal. Este utilă în pietrele la bilă și rinichi, icter, ficat mărit, inflamația hepatică și inflamația tractului urinar.
Are proprietăți similare păpădiei, mai ales în privința efectelor diuretice. Este recomandată în artrită și gută.
Grație substanțelor amare, mărește secreția bilei și stimulează digestia și poate ajuta la tratarea ulcerului dudodenal. Exercită de asemenea o acțiune calmantă, laxativă și antiinflamatoare.
Poate fi folosită și contra malariei, datorită conținutului de lactucină și lactucopicrină. Aceste substanțe distrug parazitul.
Rădăcina de cicoare ajută la dilatarea vaselor de sânge și poate avea un efect bun împotriva hipertensiunii arteriale.
Cicoarea poate reduce și nivelul zahărului din sânge, datorită conținutului de inulină. Această polizaharidă încetinește absorbția carbohidraților cu acțiune rapidă.
Rădăcinile de cicoare tinere pot fi fierte la fel ca păstârnacul și folosite la supe sau servite ca atare.
Cum se folosește rădăcina de cicoare
Rădăcina de cicoare poate fi folosită la prepararea de cafea. Rădăcinile extrase din pământ se spală, se taie cuburi și se usucă în cuptor până capătă o culoare maronie închisă.
Rădăcinile rumenite se macină și din pulberea obținută se poate face cafea.
Precauții și contraindicații la cicoare
Cicoarea are un profil de siguranță bun. Este însă contraindicată persoanelor cu alergie la plantele din familia Asteraceae și persoanelor cu pietre la bilă sau la rinichi.
În doze mari, planta poate afecta vederea și digestia.
Sursă articol: Herbal Supplement, Chicory Uses in Herbal Medicine: https://www.herbal-supplement-resource.com/chicory-herb.html
2 comentarii