Rădăcina de Cicoare în Paramedicină

Cicoarea este o plantă care se poate consuma integral, de la rădăcină la flori. În medicina tradiţională românească Rădăcina de Cicoare se consumă în special fiartă sau muiată în apă. Este considerată un aliat de nădejde împotriva constipaţiei şi implicit a obezităţii, datorită funcţiei sale laxative şi curăţitoare a ficatului, a bilei şi a sângelui. Cei care suferă de atonie gastro-intestinală sunt sfătuiţi să încerce o cură cu ceai de Rădăcină de Cicoare.

Beneficii

Rădăcina de Cicoare este cunoscută pentru acţiunile sale benefice asupra sistemului nervos şi a activităţii cerebrale. În plus, ea stimulează secreţia şi evacuarea bilei. În zona Munţilor Apuseni se foloseşte plămădit în vin sau rachiu. Moldovenii au de asemenea o tradiţie în acest sens, şi anume de a crea pentru perioada iernii un mix din Rădăcină de Cicoare, Fierea Pământului şi Iarba Mare pentru a prevenit durerile de burtă sau răcelile la copii. Zeama de Rădăcină de Cicoare este ideală în malarie sau pirozis.

Sursă Imagine: www.csid.ro

Tot din folclorul românesc aflăm despre Cicoare că are un efect curativ asupra a numeroase afecţiuni:

 • Hernie
 • Ischemie cardiacă dureroasă
 • Digestie porastă
 • Glicemie şi colesterol rău
 • Deficienţă de calciu
 • Deficit de magneziu
 • Tahicardie

Rădăcina de Cicoare poate fi preparată în numeroase feluri:

Pentru uz intern

Maceratul la rece este una din metodele clasice preferată de cei care au nevoie de pulbere de rădăcină. În acest sens, se pot obţine rezultate optime folosind râşniţa electrică de cafea. Se pune pulbere într-un pahar cu apă (aprx. 200ml), se lasă în jur de 8-10 ore la macerat, apoi se strecoară. Este indicată cura cu 1-3 pahare pe zi pe stomacul gol înainte de masă cu cel puţin 15 minute. Un tratament de acest gen poate dura o lună sau chiar 6 săptămâni.

Infuzia combinata se obţine tot prin macerat. Se pun două linguriţe de pulbere de rărăcină într-un pahar cu apă şi se lasă aproximativ 7 ore la macerat, la temperatura camerei. Planta rămasă după strecurare se pune la opărit şi apoi se lasă la răcit. Rezultatul obţinut din cele două extracte se poate consuma în decursul zilei respective.

Pentru uz extern

Tinctura de Rădăcină de Cicoare se prepară astfel: se pun 20 de linguri de pulbere de rădăcină, şi alcool alimentar (de 50 de grade) cât cuprinde într-un borcan. Se amestecă continuu şi se închide borcanul ermetic pentru o perioadă de macerare de 12 zile. Apoi se strecoară şi se depozitează în sticluţe mici (de preferabil închise la culoare). Se poate păstra pe o perioadă lungă de 2 ani cel mult. Pacientul poate consuma o linguriţă din acest extract, de 4 ori pe zi, vreme de 1-3 luni.

Efecte adverse:

Este bine de evitat consumul excesiv de Rădăcină de Cicoare de către cei care au pietre la rinichi.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  Adaugă comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.