Floarea de Cicoare şi Efectele Benefice

Astăzi vorbim despre o floare medicinală comestibilă cu proprietăţi deosebite, lăudată de numeroşi terapeuţi şi naturalişti din ţara noastră şi de peste hotare. În latineşte, Cicoarea se numeşte Cichorium Intybus, iar în dicţionarul regional, mai este numită şi „andiva”, „încingătoare”, „floarea secarei” sau „doruleţ”. Cicoarea aduce cu păpădia, însă are o floare frumos colorată în albastru luminos sau lavand. Poate fi culeasă între lunile iunie şi octombrie.

Ce conţine

Cicoarea este o plantă sălbatică, însă aportul său la buna funcţionare a corpului uman este covârşitoare. Rădăcina este însă cea mai bogată în vitamine. Conţine vitaminele A, B, C; E şi K. Este de asemenea înzestrată cu potasiu, fosfor, calciu, zinc, magneziu şi cupru. Deoarece conţine inulină, Cicoarea este sugerată celor care au probleme cu oasele sau sunt dispuşi la apariţia cancerului de colon.

Sursă Imagine: adevarul.ro

Indicaţii

Poate fi consumată în întregime, atât rădăcina cât şi frunzele şi florile.

• Tratează boli de ficat, bilă şi intestine
• Contribuie la echilibrul digestiv
• Stimuleaază sistemul imunitar
• Protejează corpul împotriva bacteriilor periculoase.
• Scade colesterolui şi glicemia
• Tratează disfuncţii urinare
• Amelioraează febra
• Reduce senzaţia de greaţă şi creşte apetitul
• Tratează infecţiile pielii
• Tratează hepatite cornice
• Vindecă acneea, furunculoza
• Ameliorează constipaţiile cronice şi dischineziile biliare.

Sursă Imagine: www.agrofm.ro

Sursă Imagine: www.agrofm.ro

Uz Intern

Încă din antichitate Cicoarea este considerată o plantă cu efect depurativ şi tonifiant. Se spune despre această plantă că ajută enorm la curăţarea sângelui. Este folosită de multă lume ca un substituent natural al cafelei. De aceea ea se mai numeşte şi „ceafea decofeinizată naturală”.

Se folosesc rădăcinile de ciocoare sub formă prăjită (până se fac de un maroniu închis) şi măcinată. Poate fi consumată sub formă de ceai pentru tratarea inflamaţiilor şi a eczemelor. Asupra organelor interne acţionează ca detoxifiant şi laxativ. Decoctul de Cicoare este recomandat în:

• Obezitate
• Boli digestive – hepatite, gastrite
• Constipaţii
• Viermi intestinali
• Hemoroizi
• Diabet
• Ateroscleroză
• Cutanate
• Convalescenţă
• Toxine
• Stările de depresie, melancolie
• Insomnie
• Nevroze

Contraindicaţii

Persoanele sensibile pot suferi de intoleranţă la contactul cu această plantă, sub formă de alergii cutanate. Administrarea internă a Cicorii poate de asemenea conduce la hipersensibilitate. Din gama plantelor care nu sunt tolerate uşor de pacienţii sensibili amintim şi salata vedere sau andivele.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.