Ghimbirul – bun nu doar pentru imunitate și digestie, ci și pentru reglarea hormonilor

Ghimbirul este menționat în literatura medicală din India și China din cele mai vechi timpuri.

Chinezii și indienii îl foloseau ca tonic și remediu pentru boli în urmă cu câteva mii de ani, cu precădere în greață, răceli, dureri articulare, migrene și hipertensiune arterială.

Ghimbirul - bun pentru hormoni

Ghimbirul ajută la reglarea hormonilor

Ghimbirul – compoziție chimică

Rădăcina de ghimbir face parte din aceeași familie cu turmericul și cardamomul. Sunt peste 1.000 de specii de ghimbir.

Planta conține vitamina C, vitamina B6, fibre, apă, magneziu, potasiu, cupru, mangan și polifenoli.

Compușii majori din ghimbir sunt terpenii: gingeroli, shogaoli și paradoli. Principala zonă de acțiune a acestor metaboliți este tractul gastrointestinal. Aroma sa intensă este dată de gingeroli.

Ghimbirul este un puternic antiinflamator și analgezic.

Miraculos pentru stomac

Ghimbirul acționează benefic asupra întregului sistem digestiv. În primă fază, stimulează secreția de salivă.

În al doilea rând, stimulează secreția biliară. Susține golirea stomacului. Ușurează digestia. Mai mult decât atât, previne formarea ulcerelor stomacale și a celulelor canceroase în colon.

Are proprietăți carminative. Atenuează inflamația și calmează durerile de stomac. Este util în greață și rău de mișcare. Însă potențialul său terapeutic nu este limitat doar la sistemul digestiv.

Alte beneficii importante

Studiile au arătat că poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Are activitate antibacteriană și antivirală.

Ginergol și alți compuși înrudiți au efecte antioxidante, antitumorale, hepatoprotectoare și analgezice. Paradolul și zingeronul sunt agenți antioxidanți, anticancerigeni și antimicrobieni.

Shogaolul oferă de asemenea protecție antioxidantă. Combate inflamația sistemică și cancerul. Compusul 1-dehidro-10-gingerdion ajută la reglarea genelor inflamatorii.

Așa cum am scris în titlu, ghimbirul nu este bun doar pentru afecțiunile digestive și sistemul imunitar.

Are un rol important în echilibrarea întregului organism. Stimulează metabolismul, susține producția de energie a corpului. Atenuează crampele, dureri musculare și menstruale.

Citește și – Alimente care ajută la reglarea hormonilor (estrogen, testosteron, cortizol, T4, insulina etc)

Prin faptul că reduce histaminele, ameliorează stările alergice. Ghimbirul este excelent împotriva infecțiilor. Oferă susținere sistemului respirator. Decongestionează căile respiratorii și calmează simptomele de răceală și gripă.

Reglează zahărul din sânge. Ajută la scăderea în greutate. La fel ca turmericul, are efect neuroprotector. Scade inflamația din creier și susține regenerarea nervilor.

Este benefic pentru sistemul cardiovascular și pentru ficat. Stimulează fluxul limfatic și îmbunătățește circulația. Este util în curele de detoxifiere, având un efect ușor diuretic.

Consumat cu regularitate, ajută la prevenirea cancerului.

Ajută la reglarea hormonilor

Datorită acțiunii sale antiinflamatoare puternice, ghimbirul menține hormonii în echilibru.

Tiroida

Dacă aveți probleme cu tiroida, consumați ghimbir. Acesta reduce riscul de scădere sau creștere a hormonilor (hipo- / hiper-tiroidie). Este extrem de benefic în bolile autoimune, precum tiroidita Hashimoto.

Mai mult decât atât, ghimbirul apără glanda tiroidă de daunele provocate de compușii BPA din plastic.

Insulina

Dacă aveți insulinorezistență sau risc de diabet de tip 2, includeți ghimbirul în alimentație. Studiile au arătat că 2 g de pudră de ghimbir pe zi pot reduce cu 12% nivelul de glucoză a jeun.

Totodată, ghimbirul scade hemoglobina glicată cu 10 procente.

Menopauza

Femeile care traversează perioada menopauzei au parte de multe simptome neplăcute, din cauza dereglării hormonale.

Citește și – Trifoiul roșu reglează hormonii feminini

Ghimbirul poate calma disconfortul provocate de valurile intense de căldură, bufeuri și transpirații nocturne.

Cum se consumă ghimbirul

Dacă vreți să folosiți ghimbirul pentru întărirea sănătății, consumați 1 gram pe zi. Este doza care a dat rezultate bune în studii. Sunt capsule de 1 g de ghimbir pe care le puteți lua zilnic.

Dacă utilizați ghimbir proaspăt, consumați 1 linguriță de rădăcină rasă. Sub formă de tinctură sau extract lichid se administrează în doze de 2 ml pe zi. Ca și sirop, puteți lua 2 lingurițe pe zi.

Dacă faceți ceai, folosiți ½ linguriță de ghimbir ras la o cană cu apă. Puteți servi până la 4 căni de ceai pe zi.

Precauții și contraindicații

Citește – Cine nu are voie să consume ghimbir (contraindicații și interacțiuni)

Surse articol:

1. Modi M, Modi K. Ginger Root. [Updated 2022 Nov 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/
2. Hormones & Balance, Ginger for immunity, digestion and hormones: https://hormonesbalance.com/articles/ginger-for-immunity-digestion-and-hormones/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.