Ghimbirul – regele durerilor de stomac și inflamațiilor
Domeniul principal în care ghimbirul „activează” este cel al afecțiunilor gastrointestinale și al bolilor inflamatorii.
Știați că acest condiment era folosit în rețetele din Grecia antică? Dincolo de aroma sa încântătoare se ascunde un puternic medicament.
Cuprins
Ghimbirul – medicamentul stomacului
Rădăcina de ghimbir este utilizată de secole ca remediu digestiv, respirator, circulator și analgezic.
Ghimbirul își canalizează toată forța sa de vindecare către stomac. Compușii săi se digeră și se asimilează rapid, având efecte immediate.
Acțiunea sa carminativă este declanșată în câteva minute de la ingerare. Ghimbirul reduce grabnic senzația de balonare, fiind util în distensie abdominală, flatulență sau indigestie.
El stimulează fluxul salivar și sucurile gastrice. Crește motilitatea intestinală, remediind starea de constipație. Reduce crampele, gazele intestinale și răul de mișcare.
Ce proprietăți are ghimbirul
Rădăcina de ghimbir acționează benefic asupra stomacului, ficatului și bilei. Este carminativă, antispasmodică, colagogă și coleretică. Stimulează tractul gastrointestinal și circulația periferică.
Are proprietăți termogenice, antiseptice, antibiotice, diaforetice, antispasmodice, antitrombotice, anticolesterol, vasodilatatoare, emenagoge și hepatoprotectoare.
Ghimbirul acționează benefic asupra musculaturii netede in corp, asupra arterelor, plămânilor, tractului respirator și aparatului circulator.
Prin faptul că mărește fluxul sangvin la nivel periferic, ajută la curățarea corpului de toxine, dând rezultate bune în reumatism.
Un puternic antioxidant
Urmează îndeaproape altor alimente bogate în antioxidanți, precum rodia și fructele de pădure.
Compușii antioxidanți cei mai importanți din ghimbir gingerolii. Aceștia reduc inflamația și durerea.
Atunci când gătim ghimbirul, gingerolul se transformă în zingeron, un agent beta-blocant care calmează ritmul cardiac și anxietatea.
Zingeronul este util în greață, vărsături și diaree. Efectele apar imediat după consumul ceaiului de ghimbir.
Prin uscare, gingerolul din ghimbir este convertit în shogaol. Acest compus are efecte anti-tusive, digestive și hipotensive.
Antiinflamator, calmant al durerilor
Ghimbirul are capacitatea de a diminua durerile de mușchi, de cap sau de articulații datorită acțiunii sale asupra substanței P. Nervii produc această substanță atunci când sunt lezați și astfel apare senzația de urere.
Ghimbirul reduce cantitatea ei pentru câteva momente, ajutând astfel la calmarea durerilor.
Este indicat în artrita reumatoidă, osteoartrită, bursită și entorse.
În ce boli ajută ghimbirul
Ghimbirul poate fi util în următoarele afecțiuni:
- greață și vărsături (inclusiv cele provocate de sarcină sau chimioterapie)
- răceală și gripă
- diabet de tip 2
- insulinorezistență
- răni, țesuturi vătămate
- dureri musculare
- întinderi musculare
- dureri menstruale
- dureri articulare
- inflamații tisulare (ex. amigdalită)
- astm alergic
- atacuri astmatice
- alergii
- hipertensiune arterială
- ritm cardiac crescut
Moduri de utilizare
Ghimbirul poate fi consumat în stare proaspătă, uscată sau lichidă. Ca plantă uscată se pot consuma 1-10 g de pulbere, în doze mici la început, crescute gradual.
Ca plantă proaspătă se recomandă 5 g de rădăcină pe zi. Ca și infuzie, se poate consuma câte o cană pe zi, preparat dintr-un gram de plantă.
Contraindicații la ghimbir
Chiar dacă este benefic pentru stomac, persoanele sensibile nu tolerează bine ghimbirul. Trebuie consumat cu precauție de persoanele cu ulcere, reflux gastrointestinal, pietre la bilă, boli renale grave sau hemoragii.
Dacă trebuie să consumați ghimbirul în doze mari, includeți-l la masă.
Ghimbirul mărește absorbția tuturor medicamentelor, însă reduce asimilarea fierului și vitaminelor liposolubile.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre ghimbir și beneficiile acestuia:
Ghimbirul, medicamentul iernii – întărește imunitatea, combate infecțiile, încălzește corpul, reduce durerile articulare
Constipație? Consumați ghimbir și veți avea o mișcare intestinală mai bună
Compresa cu ghimbir – un leac excelent pentru durerile articulare și menstruale, inflamații, mâini și picioare reci, circulație proastă
Ghimbirul – bun nu doar pentru imunitate și digestie, ci și pentru reglarea hormonilor
Surse articol:
1. Sue & Candance, Ginger: King of stomacaches, nausea and inflammation, The Practical Herbalist: https://thepracticalherbalist.com/advanced-herbalism/herbal-encyclopedia/ginger-king-stomachaches-nausea-inflammation/
2. The Naturopathic Herbalist, Zingiber officinalis: https://thenaturopathicherbalist.com/herbs/v-z/zingiber-officinalis-ginger/