Constipație? Consumați ghimbir și veți avea o mișcare intestinală mai bună

Există diverse remedii naturale pentru constipație. Unele reglează tranzitul, altele măresc și înmoaie scaunul, facilitând eliminarea lui.

Altele acționează prin creșterea secreției de acid gastric. Altele stimulează motilitatea gastrointestinală și îmbunătățesc procesul de defecație în timp.

Ghimbirul creste motilitatea intestinala si remediaza constipatia

Ghimbirul creste motilitatea intestinala si remediaza constipatia: Brgfx

Ghimbirul face parte din ultima categorie menționată mai sus, anume a plantelor prokinetice.

Agenții prokinetici mențin lucrurile în mișcare în intestin. Ele ajută practic la accelerarea tranzitului atunci când acesta este încetinit.

Motilitatea intestinală scăzută – una din cauzele constipației și balonării

Tranzitul lent și scaunele rare se pot datora uneori motilității intestinale scăzute. Botanistul Todd Mansfield se confruntă zilnic cu pacienți care suferă de dismotilitate intestinală.

Chiar dacă au scaun zilnic, testele arată că tranzitul lor intestinal este foarte lent. Mulți au un tranzit întârziat cu 4, 5 sau chiar 6 zile.

Unul din remediile pe care Todd le folosește zilnic în practica sa medicală este ghimbirul, datorită capacității sale de a stimula mișcarea alimentelor în tractul gastrointestinal.

Cum funcționează ghimbirul la nivelul intestinului

Ghimbirul este în fruntea clasamentului când vorbim de plante prokinetice. Indienii îl folosesc în scop terapeutic de mii de ani. Este unul din leacurile la care apelează în caz de constipație sau probleme digestive.

Da, toți știm că ghimbirul este bun pentru digestie. Dar cum acționează el?

Această plantă iute conține compuși fitochimici care accelerează golirea stomacului. Acest efect este de mare însemnătate pentru persoanele care suferă de gastropareză.

Un studiu din 2015 a arătat că 100 mg de extract de ghimbir pe zi au crescut mișcarea intestinală.

Un alt beneficiu a ghimbirului este reducerea senzației de greață. Acest simptom apare la pacienții care fac chimioterapie și la femeile gravide.

Ghimbirul previne constipația și prin faptul că reduce presiunea de pe intestine, facilitând astfel apariția scaunului în constipații.

Consumul de ghimbir face bine și în cazurile de gaze, balonare și crampe stomacale. Rădăcina de ghimbir reduce fermentația intestinală și previne umflarea abdomenului cu gaze.

Ghimbirul are de asemenea proprietăți antiinflamatorii și antivirale. Ajută la modularea inflamației, stimularea circulației sangvine deficitare și prevenirea infecțiilor.

Este un ceai minunat în sezonul rece, deoarece încălzește corpul și ameliorează durerile.

Cum poți folosi ghimbirul?

Rădăcina decojită și dată prin răzătoarea cu găuri mici se poate folosi la ceaiuri, mâncăruri sau la sosuri.

Unii îl consumă ca atare, câte o bucățică de rădăcină crudă după masă. Un ceai cald din ghimbir poate pune mai repede tranzitul în mișcare.

Todd Mansfield recomandă tinctura de ghimbir. Dr. Rekha Radhamony, expert în medicina Ayurveda recomandă ghimbirul uscat, adică pulberea de ghimbir. Rădăcina proaspătă deshidratează corpul și de aceea nu este recomandat să fie consumat în mod frecvent.

Dr. Radhamony sugerează începerea zilei cu un pahar de apă caldă în care se pun 2 g de pulbere de ghimbir.

Administrarea plantelor prokinetice este bine să se facă dimineața la trezire și seara, înainte de culcare.

Faceți pauze mai mari între mese 

Un sfat adițional pentru accelerarea golirii stomacului este să acordați o pauză mai mare între mese.

Păstrarea unui spațiu de 4-5 sau 6 ore între mese este ideal pentru o digestie bună. Acest lucru presupune, evident, evitarea gustărilor dintre mesele principale.

Precauții și efecte secundare

Nu exagerați cu ghimbirul. În doze mari, acesta poate crește riscul de sângerări, mai ales la persoanele care iau anti-coagulante.

Nu depășiți 6 g de ghimbir pe zi, deoarece poate cauza aciditate crescută, arsuri stomacale sau diaree.

Un alt efect secundar al consumului crescut de ghimbir este scăderea glicemiei. Diabeticii trebuie să evite suplimentele cu doze mari de ghimbir.

Femeile gravide pot consuma ghimbir cu moderație.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Constipație? Scapă de ea în 5 zile cu acest tratament natural
Intestine leneșe și constipație? Consumă în fiecare seară 1 lingură din acest preparat delicios
Kiwi – o soluție naturală pentru constipație și tranzit lent
Remediile pentru constipație recomandate de botanista Maria Treben

Surse articol:

1. Todd Mansfield, Prokinetic herbs – Herbal medicine for gut motility, Byron Herbalist: https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/prokinetic-herbs/
2. Johns Hopkins Medicine, Ginger benefits: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits
3. Bladder & Bowel Community, 8 remedies to relieve constipation: https://www.bladderandbowel.org/bowel/bowel-treatments/8-remedies-to-relieve-constipation-bladder-bowel-community/
4. Parmita Uniyal, Ancient wisdom part 1: how to consume ginger for easing constipation, Hidustan Times: https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/ancient-wisdom-part-1-why-ginger-could-be-answer-to-your-constipation-troubles-101694408579964.html
5. Debra Rose Wilson, Kathryn Watson, Instant indian home remedies for constipation, Healthline: https://www.healthline.com/health/constipation/instant-indian-home-remedy-for-constipation

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.