Ghimbirul, medicamentul iernii – întărește imunitatea, combate infecțiile, încălzește corpul, reduce durerile articulare

Despre ghimbir se poate vorbi doar la superlativ. Această plantă alimentară și medicinală are atât de multe beneficii pentru organism încât nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Mai ales acum, în sezonul rece.

Asiaticii îl prețuiesc ca pe un condiment terapeutic, cu numeroase aplicații în medicina tradițională.

Ghimbirul - medicamentul iernii

Ghimbirul – medicamentul iernii

Ghimbirul ajută diverse organe și sisteme ale corpului

Fitoterapeutul Constantin Milică îl consideră un remediu excelent în anotimpurile reci. Are diverse proprietăți farmacologice:

  • fortifiante
  • tonice imunitare
  • antivirale
  • expectorante
  • antifebrile
  • antiinflamatoare
  • analgezice
  • antispastice
  • hipotensive
  • digestive

Ghimbirul se adresează multor organe și sisteme ale corpului. Tonifică digestia și sistemul imunitar. Protejează vasele de sânge. Reglează activitatea sistemului nervos.

Susține sănătatea sistemului osos. Contribuie la detoxifierea corpului. Previne infecțiile cu diverși patogeni. Combate apariția cancerelor.

De ce ar trebui să consumi ghimbir în sezonul rece

Rădăcina de ghimbir nu ar trebui să lipsească din casele noastre pe toată perioada iernii. Se găsește în majoritatea magazinelor alimentare mari. Îl putem folosi la prepararea de ceaiuri, băuturi și mâncăruri.

Îmbunătățește circulația, încălzește corpul

Ghimbirul pune sângele în mișcare și îmbunătățește circulația sangvină. Produce un efect rapid de încălzire a corpului. Este ideal pentru persoanele cu mâini și picioare reci sau permanent înfrigurate.

Leac pentru afecțiunile respiratorii

Datorită faptului că mărește temperatura corpului, stimulează transpirația și eliminarea toxinelor. Poate fi folosit în răceală, gripă, infecții ale sinusurilor și plămânilor.

Are efecte antivirale, antioxidante, sudorifice și expectorante. Este deoseori utilizat în inflamații ale gâtului, tuse, dureri în gât, sinuzită, rinită și congestie respiratorie.

Antiinflamator pentru oase și mușchi

Ghimbirul este bun și pentru sistemul musculo-scheletal. Este un antiinflamator puternic, care dă rezultate bune în bolile articulare, precum artrită reumatoidă, osteoartrită sau reumatism.

Prin faptul că scade inflamația, ajută la calmarea durerilor articulare, musculare și menstruale. Este de asemenea util în durerile de cap și migrene.

Studiile au arătat că acțiunea sa este similară antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum Ibuprofen.

Susține sănătatea cardiovasculară, reduce stresul

Ghimbirul produce o dilatare a vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor și implicit apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Includeți ghimbirul în alimentație dacă aveți probleme cu stresul. Gingerolul pe care îl conține ajută la reglarea sistemului nervos.

Dr. Milică susține că ceaiul de ghimbir produce o energizare mai bună a corpului decât cafeaua. Este bine să îl consumăm în prima parte a zilei.

Util în menopauză, probleme digestive

Femeile pot consuma ghimbir dacă au simptome neplăcute de menopauză. Acest aliment calmează bufeurile și durerile menstruale. Poate fi folosit și extern, sub forma unei comprese aplicate pe regiunea abdomenului inferior.

Dacă aveți probleme cu digestia, adăugați puțin ghimbir la mesele voastre. Acesta crește producția de sucuri gastrice și intensifică procesele digestive.

Face parte din categoria plantelor prokinetice, care cresc motilitatea gastrică, înlătură balonarea și previn constipația.

Mai mult decât atât, ghimbirul induce senzația de sațietate și taie apetitul. Este așadar un ingredient valoros în meniurile pentru slăbit.

Cum se consumă ghimbirul

Ghimbirul se găsește în comerț sub formă de rădăcină proaspătă, rădăcină uscată, pulbere sau capsule.

Pentru un consum îndelungat este mai potrivită pulberea de ghimbir, deoarece rădăcina crudă poate să irite stomacul.

Din ghimbir putem prepara ceaiuri sau limonade. Poate fi adăugat în supe, toncănițe, sosuri, salate, mâncăruri gătite, prăjituri, fursecuri, turtă dulce etc.

Precauții și contraindicații

Chiar dacă este un aliment natural și sănătos, ghimbirul are câteva contraindicații.

Dr. Milică nu îl recomandă persoanelor care suferă de anemie, din cauză că reduce pofta de mâncare.

Diabeticii care iau insulină nu trebuie să consume ghimbir, deoarece scade foarte mult glucoza din sânge și poate cauza o hipoglicemie nedorită.

Din cauza acțiunii sale vasodilatatoare, ghimbirul este contraindicat cu 2 săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală.

Acesta poate cauza probleme la persoanele cu hipertensiune arterială severă sau hemofilie.

Este bine să se evite asocierea ghimbirului cu medicamente care subțiază sângele (anticoagulante), beta-blocante, aspirină sau antiinflamatoare (ex. Ibuprofen).

Articole similare

Pe sit-ul nostru puteți găsi diverse rețete terapeutice cu ghimbir:

Pastă de măceșe cu miere și ghimbir – protecție sporită împotriva bolilor de sezon
Hrean la borcan cu ghimbir, usturoi și miere – antibioticul sezonului rece
Miere cu lămâie și polen – rețetă pentru imunitate și energie în sezonul rece
Ceaiul de ghimbir și scorțișoară alungă virozele peste noapte

Sursă articol: Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Ghimbirul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 44-46

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.