Echinacea, vaccinul verde – tratamente recomandate de dr. Virginia Faur

Dr. Virginia Faur consideră echinacea un vaccin verde. Iar dr. Virgina Ciocan o numește un „vaccin antigripal natural”.

Studiile științifice au confirmat utilitatea acestei plante în maladiile infecțioase.

Echinacea - vaccinul verde al naturii

Echinacea – vaccinul verde al naturii

Echinacea este originară din America de Nord. Utilizările ei medicinale datează din secolul al 18-lea.

Deși nu are o vechime mare, eficiența ei în tratarea bolilor este bine documentată, fiind confirmată atât empiric, cât și științific.

Ce boli tratează echinacea în medicina tradițională

Vindecătorii indieni indigeni o considerau un panaceu.

În medicina tradițională, echinacea era folosită în numeroase afecțiuni:

⇒ răceală, gripă
⇒ dureri în gât, tuse, amigdalite
⇒ infecții ale gâtului
⇒ infecții recidivante
⇒ infecții ORL
⇒ infecții urinare și genitale
⇒ infecții ale pielii
⇒ crampe stomacale
⇒ sânge intoxicat
⇒ leucopenie
⇒ răni, arsuri, mușcături de insecte
⇒ abcese
⇒ alergii
⇒ furuncule
⇒ răni infectate
⇒ eczeme
⇒ candidoze
⇒ inflamații în sfera genitală

Primul preparat fitoterapeutic din echinacea a apărut pe piață în anul 1880. Acest produs ajuta la purificarea sângelui și era recomandat în reumatism, nevralgii și mușcături de șerpi.

Citește și – Echinacea este un „vaccin antigripal natural” – dr. Virginia Ciocan

În anul 1900 echinacea s-a remarcat prin rezultatele sale bune în gripă, infecții respiratorii frecvente, infecții renale și infecții urinare.

Din păcate, odată cu apariția medicamentelor, echinacea a fost dată uitării, până când un cercetător bavarez a readus-o în atenția comunității științifice.

Echinacea beneficii

Studiile au dezvăluit că echinacea conține numeroși compuși cu potențial farmacologic: polizaharide, echinacozide, acid cicoric, compuși volatili, alchene, alcamide și alcaloizi pirolizidimici.

Extractele de echinacea s-au dovedit în mod special benefice în infecții și afecțiuni respiratorii. Cele mai multe cercetări, realizate de germani, atestă utilitatea ei în gripă.

Citește și – Echinacea – cel mai bun remediu pentru întărirea sistemelor imunitare slabe

Planta are proprietăți imunostimulatoare puternice.

Astăzi este folosită cu precădere ca remediu profilactic și terapeutic pentru gripă, răceală și infecții bacteriene.

Tratamente interne cu echinacea

Este foarte important de menționat că echinacea trebuie administrată de la primele simptome de boală pentru eficiență maximă.

Preparatele din echinacea care dau efectul scontat sunt capsulele și tinctura de echinacea. Cura cu echinacea se poate urma în paralel cu tratamentul antibiotic prescris de medic.

Echinacea pentru răceală și gripă. Se ia câte 1 capsulă din 4 în 4 ore sau 30 de picături de tinctură de echinacea odată la 4 ore, dizolvate în 50 ml de apă.

Echinacea pentru bronșită acută sau cronică. Se iau câte 4 capsule pe zi în cazul adulților, iar în cazul copiilor de 3-10 ani, câte 2 capsule pe zi, timp de 2 săptămâni.

Echinacea pentru herpes genital și herpes bucal. Se administrează câte 4-6 capsule pe zi sau câte 30 de picături de tinctură de echinacea de 4-6 ori pe zi.

Echinacea pentru infecții urinare. În caz de cistită acută se iau câte 6 capsule pe zi, timp de 10 zile. Cura se poate urma în paralel cu tratamentul antibiotic recomandat de medic. În caz de cistită recidivantă, cistită cronică sau nefrită, tratamentul constă în administrarea a 4 capsule pe zi, timp de 2 săptămâni. Cura se poate relua după o pauză de 2 săptămâni.

Citește și – Echinacea – utilizări terapeutice aprobate de experți

Echinacea pentru candidoza genitală. Se face un tratament de 4 săptămâni cu 4 capsule de echinacea pe zi sau 30 de picături de tinctură de echinacea de 4 ori pe zi. Este indicat ca pe durata curei interne să se facă și spălături locale cu infuzie combinată de echinacea, o dată la 3 zile. Aceasta se prepară din 4 lingurițe de pulbere de echinacea și 500 ml de apă. Se lasă la macerat 8 ore, apoi se filtrează. Planta rămasă după strecurare se lasă la infuzat în 500 ml de apă clocotită până la răcire. Se strecoară și se combină cele două extracte.

Echinacea pentru otită, infecții bacteriene. Tratamentul cu echinacea va fi folosit în aceste cazuri ca adjuvant. Se face o cură de 10 zile cu 4 capsule de echinacea pe zi sau 30 de picături de tinctură de echinacea, de 3 ori pe zi.

Echinacea pentru alergii respiratorii. Persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere pot face o cură de 8 săptămâni cu capsule de echinacea. Cura trebuie începută cu o lună înainte de apariția polenurilor. Timp de 2 săptămâni se ia câte 1 capsulă pe zi, în următoarele 2 săptămâni câte 2 capsule pe zi. Doza crește astfel cu câte 1 capsulă la fiecare 2 săptămâni.

Citește și – Echinacea – un antibiotic vegetal universal remarcabil

Echinacea contraindicații și precauții

Preparatele din echinacea nu sunt recomandate în perioada de sarcină și alăptare.

Trebuie evitate de persoanele cu boli autoimune, tuberculoză sau cu alergie la familia de plante (Asteraceae) din care face parte echinacea.

Surse articol:

1. Hostettmann K. Geschichte einer Pflanze am Beispiel von Echinacea [History of a plant: the example of Echinacea]. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2003 Apr;10 Suppl 1:9-12. German. doi: 10.1159/000071678. PMID: 12808356.
2. Dr. Virginia Faur, Echinacea – planta care merită pe deplin denumirea de „vaccinul verde”, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 42, 10 decembrie 2021 – 10 februarie 2021, Editura Lumea Credinței, pp. 60

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.