Tinctură de echinaceea și oregano pentru infecții și dureri în gât

Această tinctură de echinaceea și oregano este un remediu bun de avut în casă, mai ales pe perioada iernii, când răcim mai des.

Ambele plante au proprietăți antiseptice și sunt utile în infecții, răceli și dureri în gât.

https://www.freepik.com/free-photo/wooden-floor-there-is-hemp-oil-hemp-leaf-green-board-is-blank-put-text_5599846.htm#page=5&query=essential+oil&position=10

Tinctura de echinaceea si oregano pentru infectii si dureri in gat: Jcomp /Master1305 – Freepik.com

Cel mai bun tip de oregano pe care îl puteți folosi în scop medicinal este oregano sălbatic, cunoscut și sub numele de „șovârf”.

Tinctură de echinaceea și oregano pentru infecții și dureri în gât

Ingrediente

  • 1 lingură de oregano
  • 1 lingură de echinaceea
  • 200 ml de votcă

Mod de preparare

Ar fi ideal să utilizați plante proaspete pentru prepararea acestei tincturi. Dacă nu aveți, puteți folosi plante uscate.

Oregano și echinaceea se mărunțesc și se pun într-un borcan. Se toarnă peste ele vodca și se închide cu capacul.

Se așează într-un loc călduros și se lasă 6 săptămâni. Este indicat să agitați recipientul zilnic, pentru a ajuta la extragerea substanțelor active din plante.

După ce a trecut perioada de macerare, strecurați alcoolul printr-un tifon și stoarceți bine plantele, pentru a extrage tot lichidul.

Transferați tinctura obținută într-o sticluță brună (închisă la culoare). Eventual puteți folosi recipientul gol de la o altă tinctură.

Mod de utilizare

Se pot lua câte 1-3 lingurițe pe zi. Fiecare linguriță se diluează cu ¼ pahar de apă caldă sau ceai.

Tinctura de echinaceea și oregano se poate folosi și la gargară.

Persoanele care suferă deseori de afte bucale pot face din această tinctură o apă de gură utilă. Amestecați 2 picături de tinctură cu 1 pahar de apă caldă.

Adăugați și 1 linguriță de sare și omogenizați. Clătiți gura cu soluția obținută.

Citește și – Spray pentru durerile în gât, din 3 ingrediente

Beneficiile ingredientelor folosite

Infecțiile respiratorii acute sunt atribuite unor virusuri cunoscute, precum rinovirusuri (care provoacă răceala obișnuită – există peste 100 de tipuri), virusuri gripale de tip A și B, virusuri paragripale, coronavirusuri sau adenovirusuri.

Echinaceea se numără printre plantele care ar putea ajuta la controlul răcelilor, a gripei, a bronșitei și a unor coronavirusuri.

Extractele din speciile de Echinaceea se numără printre cele mai vândute produse fitoterapeutice la momentul de față.

Studiile recente au arătat că preparatele din această plantă au activități antivirale în doze non-citotoxice. Echinaceea este eficientă îndeosebi împotriva virusurilor cu membrană.

Toate tulpinile de virusuri gripale umane și aviare testate s-au arătat foarte sensibile la extractele standardizate de Echinaceea, inclusiv virusul herpetic, rinovirusurile și virusul respirator sincițial uman.

Citește și – Echinaceea este utilă împotriva tuturor tipurilor de infecții (bacteriene, virale, fungice)

Echinaceea are efecte inhibitoare la nivel intracelular. Protejează celulele de infectarea cu virusuri. În plus, planta exercită o activitate antiinflamatoare în celulele infectate cu virus.

Proprietățile antiinflamatoare ale unei plante folosite în tratamentul răcelilor și gripei contează foarte mult, deoarece ele ajută la ameliorarea simptomelor.

Oregano este cunoscut pentru efectele sale antioxidante puternice, antiinflamatoare și antimicrobiene.

A dovedit de asemenea o activitate antivirală împotriva virusurilor care provoacă tulburări gastrointestinale.

Compușii principali din oregano sunt carvacrol, timol și terpinen. Uleiul esențial de oregano este folosit cu precădere în tratarea simptomelor afecțiunilor respiratorii.

Un studiu publicat în anul 2011 în jurnalul „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a arătat că persoanele cu infecții ale tractului respirator superior care au folosit un spray de gât pe bază de uleiuri esențiale de oregano, eucalipt, mentă și rozmarin au raportat o ameliorare a durerilor în gât, a răgușelii și a tusei.

Efectul a apărut după 20 de minute de la utilizarea spray-ului.

Citește și – Uleiul esențial de oregano combate diverse tipuri de infecții

Surse articol:

1. HerbaZest, Echinacea Oregano Tincture for Sore Throat: https://www.herbazest.com/remedies/echinacea-oregano-tincture-for-sore-throat
2. James Hudson and Selvarani Vimalanathan, Echinacea—A Source of Potent Antivirals for Respiratory Virus Infections, Pharmaceuticals (Basel). 2011 Jul; 4(7): 1019–1031: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058675/
3. Emily Cronkleton, Debra Sullivan, Oregano Oil for Cold and Flu: Does It Work? Healthline: https://www.healthline.com/health/oregano-oil-for-cold
4. Eran Ben-Arye, Nativ Dudai , Anat Eini, Moshe Torem, Elad Schiff, Yoseph Rakover, „Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, Article ID 690346, 7 pages, 2011. https://doi.org/10.1155/2011/690346

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.