Uleiul esențial de oregano combate diverse tipuri de infecții

Articol documentat

Uleiul esențial de oregano sălbatic poate fi util în combaterea infecțiilor cauzate de diverși patogeni, precum bacterii și virusuri.

Oregano sălbatic (Origanum vulgare) mai este cunoscut la noi și sub numele de șovârf. Aroma sa este preferată de bucătarii italieni și greci.

Uleiul esential de oregano combate diverse tipuri de infectii

Uleiul esential de oregano combate diverse tipuri de infectii: Pikisuperstar – www.freepik.com

Proprietățile șovârfului

În medicina tradițională șovârful este folosit ca agent antibacterian, analgezic și relaxant. Susține funcția sistemului imunitar și poate combate infecții comune.

Acest tip de oregano are în compoziție compuși antioxidanți puternici, în special fenoli. Conține ulei volatil bogat în timol și carvacrol.

Acești compuși au efecte antispastice și sedative asupra sistemului nervos central și a centrilor respirației.

Șovârful are de asemenea o acțiune expectorantă și bronhodilatatoare.

Utilizări medicinale 

Citește și – Oregano  mărește forța sistemului imunitar împotriva bacteriilor și fungilor

  • tuse convulsivă
  • traheită
  • bronșită
  • astm bronșic
  • gastrită hipoacidă
  • hipoaciditate stomacală
  • boli de stomac
  • inapetență

Din șovârf se poate face ceai. Se folosește 1 linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi.

Pentru favorizarea expectorației se poate asocia cu podbal și rădăcină de nalbă în cantități egale. Se folosesc 2 lingurițe de amestec la 200 ml de apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat și apoi se strecoară. Se consumă câte ¼ pahar de ceai, de 3-4 ori pe zi.

Șovârful combate microbi puternici

Uleiul esențial de șovârf s-a dovedit eficient împotriva norovirusului care provoacă gastroenterită și a Stafilococului rezistent la meticilină.

Norovirus

Carvacrol a demonstrat o activitate ridicată împotriva infecției cu norovirus.

Un studiu pe culturi de celule a arătat că infectivitatea virală scade în decurs de 15 minute de la expunerea la carvacrol sau la uleiul esențial de oregano. Expunerea la carvacrol a fost cea mai eficientă.

Rezultatele acestui experiment adaugă informații valoroase noi cu privire la proprietățile antivirale ale plantei. Oregano ar putea fi util și în controlul norovirusului uman.

Norovirus este responsabil pentru 20% din cazurile de gastroenterită la nivel mondial. Acest virus provoacă greață, vărsături, diaree, dureri stomacale, febră, dureri corporale și dureri de cap.

Simptomele apar în decurs de 24-48 de ore de la expunerea la patogen. Infecția se rezolvă de la sine în curs de 1-3 zile de la instalarea.

Citește și – Uleiul esențial de oregano – puternic împotriva infecțiilor

Stafilococul auriu

Oregano poate combate și alți patogeni care provoacă intoxicații alimentare. Un studiu a arătat că uleiul esențial de oregano poate înlătura peliculele de Stafilococ auriu de pe oțelul inoxidabil.

Microbi intestinali

Mai mult decât atât, acest ulei împiedică creșterea excesivă a bacteriilor din intestin. Această afecțiune este cunoscută sub numele de „suprapopulare bacteriană a intestinului subțire” (SIBO).

O serie de probleme sunt asociate cu SIBO:Ea poate afecta funcția sistemului imunitar.

Oregano poate combate și alți patogeni care provoacă intoxicații alimentare. Un studiu a arătat că uleiul esențial de oregano poate înlătura peliculele de Stafilococ auriu de pe oțelul inoxidabil.

Un studiu a arătat că uleiul esențial de oregano este cel puțin la fel de eficient împotriva SIBO ca și Rifaximina – principalul antibiotic folosit în această afecțiune.

Tratamentul cu ulei esențial de oregano a produs rezultate bune la 46% din pacienți, în timp ce tratamentul cu antibiotic a fost eficient doar la 34% dintre participanți.

31,8% nu au răspuns la tratamentul cu Rifaximină.

Rezistența la antibiotice

Infecțiile provocate de patogeni rezistenți la antibiotice sunt foarte greu de tratat. Statisticile arată că acestea cauzează circa 700.000 de decese la nivel mondial.

Uleiurile esențiale ar putea fi utile în reducerea rezistenței la antibiotice. Un studiu a testat eficiența mai multor uleiuri esențiale din plante.

Uleiul esențial de oregano, uleiul esențial de cimbru și uleiul esențial de lămâie au demonstrat o activitate antimicrobiană importantă.

Uleiurile de oregano și de lavandă au fost eficiente împotriva  infecțiilor cu Klebsiella pneumoniae.

Citește și – Elixir antimicrobian din cimbru și oregano – util în infecțiile puternice

Precauții și contraindicații

Uleiurile esențiale folosite în scop terapeutic trebuie să fie de calitate și să provină de la un producător de încredere.

Datorită faptului că este foarte concentrat și poate irita pielea și membranele mucoase, trebuie diluat înainte de utilizare cu un ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de cocos etc.).

Raportul este de 1:3, adică o parte ulei esențial de oregano la trei părți de ulei vegetal.

Este bine să faceți un mic test înainte de a-l aplica pe piele (testați pe antebraț) pentru a vedea dacă nu apar reacții alergice.

Se pot pune câteva picături de ulei esențial într-un difuzor pentru ușurarea simptomelor de tuse, alergii, bronșită cronică sau sinuzită.

Evitați acest ulei pe perioada sarcinii și alăptării, dacă aveți hipertensiune arterială sau boli de inimă.

Pentru un tratament intern, cumpărați un ulei esențial special conceput pentru uz intern. Acesta trebuie diluat conform prospectului, cu miere sau suc.

Surse articol:

1. Joseph Mercola, Oregano Oil Benefits Immune System and Fights Infection: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/09/28/oregano-oil-benefits.aspx
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Șovârful, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 154-155

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.