ECHINACEA – cel mai bun remediu pentru întărirea SISTEMELOR IMUNITARE slabe

Potrivit Asociației de practicieni botaniști American Herbalist Guild, echinacea este unul din cele mai puternice antibiotice naturale folosite împotriva bolilor infecțioase de-a lungul timpului.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea și în primii 30 de ani ai secolului XX, această plantă era tratamentul preferat pentru infecții. Însă o dată cu introducerea antibioticelor sintetice pe piață, popularitatea ei a scăzut semnificativ.

Echinacea (Echinacea pururea)

Vestea bună este că în ultimele decenii, echinacea a început să fie redescoperită și promovată îndeosebi ca imunostimulator pentru persoanele predispuse la răceli și îmbolnăviri deseAstăzi, preparatele care conțin această plantă sunt recomandate în răceli, gripă și infecții virale.

Echinacea face parte din familia Asteraceae, fiind înrudită cu cicoarea, coada-șoricelului, păpădia și floarea-soarelui. Este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra bolilor infecțioase ale sistemului respirator superior și inferior.

În medicina tradițională este utilizată într-o sumedenie de boli și simptome:

– dureri de dinți
– dureri intestinale
– mușcături de șarpe
– afecțiuni ale pielii
– artrită cronică
– cancer

Beneficiile acestei plante se datorează îndeosebi efectelor sale de stimulare și modulare a funcțiilor sistemului imunitar și de combatere a inflamațiilor.

Polizaharidele, derivații de acid cafeic, alcamidele, ketoalkenii și glicoproteinele – care alcătuiesc structura chimică a plantei sunt considerați responsabili în mare parte pentru activitățile sale imunostimulatoare și antiinflamatoare.

Mai multe studii au arătat că alcamidele au efecte imunomodulatoare, iar polizaharidele sunt anti-inflamatoare.

Echinacea

Administrarea acestei plante crește imunitatea înnăscută și întărește sistemul imunitar împotriva infecțiilor patogenice prin activarea neutrofilelor, macrofagelor, leucocitelor polimorfonucleare și celulelor natural killer (NK).

Echinacea pune în mișcare toate mecanismele naturale ale organismului pentru a se apăra de diverse substanțe dăunătoare, inclusiv de cele cancerigene.

Are o acțiune similară proteinei interferonului, prevenind astfel înmulțirea virusurilor și a paraziților din interiorul celulelor.

Datorită acestor motive, echinacea poate fi folosită pentru prevenirea și tratarea mai multor tipuri de boli:

infecții respiratorii virale și bacteriene
– viroze respiratorii
– răni infecțioase
– infecții pelviene cronice
– infecții HIV (prevenire)
– boli digestive
– boli ale prostatei
– boli cardiovasculare
– afecțiuni bacteriene ale pielii
– psoriazis, acnee
– tumori

Un studiu amplu, realizat de experții din cadrul Centrului Pentru Răceli Comune de la Universitatea Cardiff, a arătat că un supliment cu extract de echinacea (Echinaforce) nu doar reduce riscul răcelilor, ci scade semnificativ și dozele necesare de Paracetamol în cazul bolii deja instalate, ajutând la calmarea simptomelor și scurtarea duratei bolii.

Rezultatele testelor efectuate pe 750 de persoane au arătat că tratamentul cu Echinacea a redus cu 60% numărul răcelilor recurente la persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau cu un istoric de răceli frecvente în decursul unui an.

Pacienții au luat câte 25 de picături de Echinaforce (administrare în apă), de 3 ori pe zi, timp de 4 luni. Au ținut soluția în gură 10 secunde, apoi au înghițit-o.

Au fost reduse atât episoadele de răceală, cât și numărul zilelor de boală. Infecțiile recurente au fost reduse de la 100 la 65.

Autorii acestui studiu au declarat că echinacea susține sistemele imunitare slabe, fără să le supra-stimuleze pe cele care funcționează bine.

________________________________________________________________________________________________________

Echinacea este considerată totodată unul din cele mai bune depurative naturale pentru primenirea sângelui și curățarea sistemului limfatic.

Cea mai bună formă de administrare a plantei pentru întărirea imunității este tinctura. Doza este de 1 linguriță, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

_______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Dacă sunteți alergic la plantele din familia As (margarete, crizanteme, gălbenele), nu luați echinacea. Evitați aceste plante și dacă suferiți de astm. Cereți sfatul medicului dacă suferiți de boli autoimune, precum lupus, artrită reumatoidă sau HIV.

Echinacea poate interacționa cu medicamentele imunosupresoare, medicamente pentru dureri, antidepresive, anti-coagulante sau sedative.

Femeile gravide și copiii trebuie să ia această plantă doar cu avizul medicului.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Tierra M., Echinacea: an effective alternative to antibiotics, J. Herb. Pharmacother. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18285309

2. Barrett B., Medicinal properties of Echinacea: a critical review, Phytomedicine. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622467

3. A. Vogel, Echinacea: why wait? https://www.avogel.co.uk/health/immune-system/echinacea-why-wait/

4. Azadeh Manayi, Mahdi Vazirian, and Soodabeh Saeidnia, Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods, Pharmacogn Rev. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/

5. WebMD, Echinacea: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/echinacea#2

6. The Telegraph, Echinacea ‘can prevent colds’: https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/9596406/Echinacea-can-prevent-colds.html

7. Mariana Borloveanu, Echinacea este un substitut natural pentru antibiotice, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, Nr. 14, 10 februarie – 10 aprilie 2017, pp. 7-9

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.