Ceaiul de echinaceea – un ajutor natural în infecții și imunitate scăzută

Articol documentat

Vreme de câteva secole – până la apariția antibioticelor de sinteză, Echinaceea s-a bucurat de o mare popularitate în rândul plantelor medicinale.

Nativii americani au descoperit proprietățile sale antibiotice prin experiență, și o foloseau în tratarea infecțiilor și a rănilor.

Ceaiul de echinaceea - un ajutor natural in infectii si imunitate scazuta

Ceaiul de echinaceea – un ajutor natural in infectii si imunitate scazuta

Chiar și astăzi, preparatele din echinaceea ocupă un loc important pe rafturile farmaciilor și a magazinelor naturiste. Popularitatea lor se datorează sprijinul imunitar pe care îl oferă.

„Nutrition Business Journal” notează că echinaceea, ginseng, ginkgo biloba și sunătoarea sunt printre cele mai bine vândute plante din lume.

Echinaceea este originară din America de Nord. Puțini știu că este membră a familiei de plante (Asteraceae) din care fac parte salata verde, anghinarea, păpădia și floarea-soarelui.

Echinaceea în medicina veche

Utilizările ei medicinale datează de sute de ani. În triburile de nativi americani, echinaceea era considerată o plantă vindecătoare a toată boala, datorită proprietăților sale antiseptice și analgezice.

Aceștia o foloseau în diverse afecțiuni:

  • răceală și gripă
  • variolă
  • pojar
  • infecții
  • răni
  • inflamații
  • mușcături de șarpe sau de insecte otrăvitoare
  • inflamații
  • dureri de dinți
  • dureri în gât

A devenit cunoscută în Europa abia în secolul 18-19.  Dr. J.S. Leachman scria într-o lucrare apărută în anul 1914 că rădăcina de echinaceea era folosită în vechime în majoritatea bolilor, cu rezultate bune.

În acea perioadă, echinaceea era inclusă în diverse preparate tonice și purificatoare sangvine.

Popularitatea ei a început să scadă odată cu dezvoltarea antibioticelor sintetice.

Cu toate acestea, oamenii continuă să apeleze și astăzi la echinaceea pentru întărirea sistemului imunității.

Citește și – Echinacea – un antibiotic vegetal universal remarcabil

Beneficii confirmate științific 

Medicii germani au realizat multe studii pe echinaceea și au descoperit că această plantă mărește numărul celulelor albe de sânge.

Datorită acestui efect, îmbunătățește funcția sistemului imunitar și implicit capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor.

Sunt sute de studii care confirmă eficacitatea plantei în tratarea infecțiilor de natură virală și bacteriană, a rănilor și a inflamațiilor.

Datorită efectelor sale imunostimulatoare, se presupune că echinaceea poate avea agrava autoimunitatea. Există un studiu publicat în anul 1998 care atrage atenția asupra faptului că planta nu trebuie folosită de persoanele cu afecțiuni autoimune.

Citește și – Echinacea – utilizări terapeutice aprobate de experți

Cum se administrează echinaceea

Sunt autori care susțin că administrarea pe termen scurt este mai eficientă. Alții au inclus-o în doze mici în formule pentru o administrare pe termen lung, alături de alte plante care întăresc imunitatea, precum ginsengul siberian sau astragalus.

Echinaceea se găsește în comerț sub formă de ceai, capsule sau tinctură.

Ceaiul este o formă simplă de administrare. Se pot folosi diverse formule de plante, precum cea prezentată mai jos.

Ceai de echinaceea cu ghimbir și lămâie

Ingrediente

  • 1 linguriță de echinaceea uscată
  • 1 linguriță de rădăcină de ghimbir ras sau tocat mărunt
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță de miere
  • 2 căni de apă clocotită

Metodă

Se pot folosi atât florile, cât și rădăcinile de echinaceea.

Puneți apa la fiert într-un ibric. Când clocotește, adăugați echinaceea și ghimbirul mărunțit. Stingeți focul, acoperiți vasul și lăsați plantele la infuzat minim un sfert de oră.

După ce s-a răcorit, ceaiul se poate aromatiza cu suc de lămâie proaspăt stors și miere de albine.

Citește și – Cum să faci sirop pentru răceală din ghimbir și echinacea

În ce afecțiuni ajută ceaiul de echinaceea

Ceaiul de echinaceea ne poate oferi câțiva nutrienți importanți, precum vitaminele A, B și E, fier, calciu, potasiu, glicoproteine, uleiuri volatile și flavonoide.

Efectele sale imunostimulatoare se datorează conținutului de polizaharide.

Ceaiul de echinaceea poate fi consumat în episoadele de răceală și gripă. Studiile au arătat că planta scurtează durata bolii cu 1,4 zile și contribuie la prevenirea complicațiilor.

Mai mult, echinaceea are și rol preventiv. Ea poate reduc riscul de răceală cu 58%.

Un studiu apărut în anul 2017 a arătat că extractul de echinaceea ajută la controlul glicemiei (hiperglicemie) și a tensiunii arteriale (hipertensiune).

Ceaiul de echinaceea și suplimentele cu echinaceea au efect antioxidant. Antioxidanții sunt compuși care elimină radicalii liberi asociați cu boli cronice și îmbătrânire prematură.

O acțiune mai puțin cunoscută a plantei este aceea de anxiolitic. Echinaceea ajută la diminuarea senzației de anxietate din creier.

Precauții și contraindicații

Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae pot fi alergice și la echinaceea.

Echinaceea poate interacționa cu unele medicamente, precum antifungice și amiodaronă (antiaritmic), crescând riscul de daune hepatice.

Trebuie să știți că echinaceea determină corpul să metabolizeze cafeina mai lent. Dacă veți bea ceai de echinaceea și cafea, este posibil să aveți bătăi de inimă mai rapide, dureri de cap și anxietate.

Surse articol:

1. Bonnie K. McMillen and Carol J. Mulvihill, About Echinacea: https://www.pitt.edu/~cjm6/w98echin.html
2. Vogel, Echinacea purpurea: origin, effect and science: https://www.avogel.ch/en/latest-news/echinacea-purpurea-origin-effect-and-science.php
3. Articles Mercola, Echinacea Tea’s Immune-Boosting Benefits: https://articles.mercola.com/teas/echinacea-tea.aspx

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.